Agentul secret al lui Altin-Bey de Rodica Ojog-Brasoveanu este un roman care face parte din seria celebra de capa si spada Logofatul Andronic, fiind in mod sigur un roman captivant si care atrage atentia cititorului asupra operei autoarei. In acelasi timp, aceasta carte este una in care se pot regasi atat valente estetice, specifice artei (daca ne gandim ca si compunerea unor scrieri cu caracter istoric etc. poate fi considerata o arta), cat si istorice, avand in vedere prezentarea unor intamplari datate, ce tin de trecutul zbuciumat al tarilor romane, fapte care pot fi cercetate si in letopisete si carti de istorie.
Actiunea se petrece la inceputul secolului al XVIII-lea, o perioada de grele incercari si mari framantari pentru teritoriile de la nord de Dunare, cu referire in special la tinutul Valahiei, dar in contextul presiunii Imperiului Otoman, zona respectiva putand fi extinsa si la intreaga regiune balcanica. Printre slujitorii de nadejde ai tarii si ai lui Voda Constantin Brancoveanu, domnul care ocupa tronul Tarii Romanesti in acele vremuri de restriste, se numara si logofatul de taina Radu Andronic, acest slujitor de seama al tarii, in primul rand, si mai apoi al voievodului, fiind si personajul central al romanului.
Aventurile prin care trece eroul pe tot parcursul cartii si riscurile asumate cu seninatate in virtutea principiilor dupa care se ghideaza, pentru slujirea cat mai buna si mai eficienta a nevoilor tarii si domnului, vor scoate in relief taria caracterului, trasatura care lipsea si lipseste multora dintre oameni. Misiunea secreta care i se incredinteaza, dupa cum am sugerat, presupune multe riscuri si sacrificii, elocventa fiind necesitatea unei calatorii in “inima” Imperiului Otoman.
Din gama de personaje pe baza carora se incheaga o poveste antrenanta nu lipsesc tradatorii si slugile credincioase, infiripandu-se si o poveste de dragoste cu un final ce poate fi caracterizat ca unul dramatic.
O carte careia merita sa-i acorzi atentie, trecand peste momentele dramatice care se incadreaza logic intr-o asemenea perioada si epoca plina de zbucium, framantari si nesiguranta, motivul fiind felul aparte al autoarei de a nara si de a descrie detaliile importante pentru atmosfera si ansamblul lucrarii.
Atmosfera specifica vremurilor si aventurile traite de personaje vor fi un imbold pentru cititorul de toate varstele – acesta luand parte la actiune si traind sau constientizand emotiile si sentimentele avute de erou si celelalte personaje – imbold pentru a nu lasa din mana cartea si pentru a citi si celelalte romane ale seriei respective.
Sursa: http://nemirabooks.ro
Adauga comentariul tau