Şase romane,selectate pe lista scurtă a prestigiosului premiu literar Women's Prize for Fiction
Dimensiune font:
Şase romane ce prezintă poveşti ample, care au în comun accentul convingător pus pe experienţe trăite de femei în regiuni diverse, din Sri Lanka până în Noul Wales de Sud şi Shanghai, au fost selectate pe lista scurtă a prestigiosului premiu literar Women's Prize for Fiction, anunţată miercuri şi citată de The Guardian.
"Foarte puţine premii literare au puterea de a aduce o schimbare semnificativă în ceea ce priveşte atragerea unui număr mai mare de cititori spre cărţile pe care le susţin. Unul dintre acestea este Women's Prize for Fiction şi, prin urmare, a fost o mare responsabilitate şi onoare pentru mine şi colegele mele din juriu, Ayobami Adebayo, Laura Dockrill, Indira Varma şi Anna Whitehouse, să selectăm lista scurtă din acest an. Aceasta conţine şase romane fermecătoare, care te pun pe gânduri", a scris în The Guardian autoarea Monica Ali, preşedinta juriului ediţiei din acest an a premiului literar acordat anual în Marea Britanie.
Cartea "Enter Ghost" a Isabellei Hammad, scriitoare născută la Londra, de origine palestiniană, relatează povestea Soniei, o actriţă britanico-palestiniană, care merge în vizită la sora sa, în Israel. Ea este convinsă să se alăture unei trupe locale de teatru care încearcă, sfidând şansele, să pună în scenă "Hamlet" în Cisiordania. "Este o poveste rafinată care îmbină istoria, politica şi familia cu o meditaţie profundă asupra scopului artei", potrivit lui Ali.
"River East, River West" de Aube Rey Lescure, scriitoare franco-chinezo-americană, are acţiunea plasată în Shanghai, la jumătatea anilor 2000 şi se deschide cu o nuntă. Alva, în vârstă de paisprezece ani, este consternată că mama ei americană, Sloan, se căsătoreşte cu Lu Fang, un om de afaceri din zonă. Naraţiunea alternează între Alva şi Lu Fang, aducând la viaţă istoria şi societatea chineză după Revoluţia Culturală. Este o inversare a poveştii interculturale sau a imigranţilor, care analizează identitatea şi ce înseamnă să aparţii sau să fii un străin. "Este originală, adesea amuzantă şi, uneori, sfâşietoare", a notat Monica Ali.
"Restless Dolly Maunder", carte semnată de romanciera australiană Kate Grenville, este inspirată de viaţa bunicii autoarei, pornind de la viaţa petrecută la o fermă de oi din Noul Wales de Sud, în 1881. Dolly luptă constant împotriva constrângerilor ce îi sunt impuse ca femeie într-o lume a bărbaţilor şi plăteşte un preţ mare pentru nonconformismul ei. Ea pune pe picioare o afacere, apoi pierde totul şi este nevoită să o ia de la capăt, dar nu îşi pierde niciodată spiritul de luptă. "Grenville scrie o proză care este în acelaşi timp simplă şi poetică, iar noi suntem transportaţi în acele peisaje dure şi frumoase ce oglindesc durerea şi frumuseţea luptei lui Dolly", potrivit preşedintei juriului.
În "Brotherless Night", de VV Ganeshananthan, scriitoare americană de origine srilankeză, protagonista Sashi îşi începe relatarea despre războiul civil din Sri Lanka cu un prolog plasat în New York în 2009, înainte de a face un ocol înapoi, în timpul copilăriei trăite în Jaffna. Ea şi cei patru fraţi ai săi au un viitor strălucit în faţă. Sashi este hotărâtă să devină medic, ambiţie pe care o aduce la îndeplinire în pofida războiului. Însă, toţi fraţii ei au devenit, în moduri foarte diferite, înstrăinaţi din cauza conflictului. "Este un roman virulent, profund emoţionant, care se concentrează asupra experienţei trăite de femei în timpul războiului, care constituie o mărturie a suferinţei şi brutalităţii tuturor părţilor implicate şi care rămâne de neclintit în angajamentul său faţă de complexitatea şi analiza morală amănunţită", a notat Monica Ali.
"The Wren, The Wren" de Anne Enright, autoare irlandeză, explorează relaţia dezordonată, adesea tensionată, dintre Carmel şi fiica sa, Nell, şi umbra tatălui poet al lui Carmel, Phil, o umbră ce cade constant asupra familiei. În proza sa "de o ascuţime ca de bisturiu", Enright evocă traume, furie, resentimente şi chiar violenţă, precum şi râul de iubire care curge sub toate acestea", scrie Ali. De asemenea, în roman sunt prezente şi alte teme, cum ar fi întrebarea privind posibilitatea de a privi arta în mod separat de artist.
"Soldier Sailor", de Claire Kilroy, tot o scriitoare irlandeză, este o carte care examinează maternitatea "cu o onestitate şi o originalitate usturătoare", după cum a scris preşedinta juriului. Adresată de o proaspătă mamă fiului ei, povestea analizează durerea neaşteptată faţă de viaţa pe care a pierdut-o, banalităţile brutale legate de îngrijirea copiilor şi dragostea copleşitoare pe care o trăieşte. "Crud, amuzant şi încărcat de furie, este un roman care provoacă cititorului o gamă uriaşă de emoţii: tristeţe pentru agonia pe care o îndură proaspăta mamă, râs şi tandreţe şi uimire faţă de aspectele elementare şi universale ale calităţii de părinte", a notat Monica Ali.
Numele câştigătoarei Women's Prize for Fiction urmează să fie anunţat la data de 13 iunie, alături de cel al laureatei primei ediţii a competiţiei literare Women's Prize for Nonfiction.
Scriitoarea câştigătoare va fi premiată cu suma de 30.000 de lire sterline.
Premiul Women's Prize for Fiction este decernat anual unei scriitoare de orice naţionalitate pentru cel mai bun roman original scris în limba engleză şi publicat în Regatul Unit în anul precedent.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau