Sfânta Tecla: femeia asemenea Apostolilor, prima martiră
Dimensiune font:
Pe data de 24 septembrie, Biserica o comemorează pe cea dintâi femeie creştină martirizată pentru credinţa ei, şi socotită egală Apostolilor lui Hristos, pentru activitatea ei misionară: Sfânta Muceniţă Tecla.
O informaţie certă despre ea este cuprinsă în cartea nou-testamentara Faptele Apostolilor, unde sunt descrise primele călătorii misionare ale Sfântului Pavel în câteva oraşe ale Asiei Mici, între care şi anticul Iconiu, actualul Konya, în Turcia centrală, în stepa anatoliană. În acest oraş s-a născut şi Sfânta Tecla, din părinţi păgâni. La adolescenţă sau fragedă tinereţe, ea fost logodită cu un tânăr pe nume Tamir, de condiţie socială bună. Însă, în perioada în care se aştepta definitivarea căsătoriei, la Iconiu a sosit, în scop misionar, Sfântul Apostol Pavel, evreul Saul convertit miraculos pe drumul Damascului, însoţit de către ucenicul său, Barnaba.
Ascultând timp de trei zile şi trei nopţi cuvântările instruitului Pavel, Tecla s-a convertit la Creştinism şi s-a hotărât să renunţe la logodnicul său, alegând viaţa în castitate, dedicată exclusiv lui Dumnezeu, celor pur spirituale. O asemenea decizie nu putea decât să-i nemulţumească pe părinţi, iar mama a luat măsuri punitive: a batut-o, a torturat-o şi a înfometat-o. Pentru că aceste măsuri nu au întors-o pe tânăra Tecla din hotărârea ei, mama sa a dat-o pe mâna judecătorului păgân al cetăţii, cerând să fie arsă în foc, fiindcă un astfel de copil „rebel” nu putea fi al său.
Aruncată fiind în foc, Tecla a scăpat nevătămată şi l-a urmat pe Sfântul Pavel în Antiohia, unde un alt bărbat păgân s-a dorit a deveni soţul ei. Pentru că a fost refuzat, acesta a acuzat-o în faţa conducătorului cetăţii că este creştină. A fost aruncată la fiare, dar animalele nu s-au atins de trupul ei. Finalmente, cu încuviinţarea Apostolului Pavel, Tecla s-a retras într-o peşteră în Maaloula, localitate situată la Vest de Damasc, în Siria. Pentru credinţa ei, Dumnezeu i-a dat darul vindecării bolnavilor, iar toţi cei care ajungeau la peştera sa primeau vindecare de orice boală. Vracii păgâni din Maaloula i-au ridicat pe localnici împotriva ei. Dorind să scape de răutatea acestora, Tecla s-a rugat, iar în urma rugăciunilor sale, stânca s-a despicat şi i-a devenit mormânt.
Actualmente, confruntările armate din Siria au afectat inclusiv Mânăstirea Sfintei Tecla de la Maaloula. Memoria ei însă, se păstrează neştearsă în toată lumea creştină, fiind prima femeie curajoasă ca un Apostol, care a fost martirizată pentru credinţa ei.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau