Sfânta Varvara - frumuseţea feminină demnă
Dimensiune font:
Atât calendarul ortodox, cât şi cel catolic comemorează, pe data de 4 decembrie, pe Sfânta Muceniţă Varvara, socotită a fi şi ocrotitoarea minerilor. Ea este, alături de Sfânta Mare Muceniţă Ecaterina (celebrată, în calendarul ortodox, pe data de 25 noiembrie), un exemplu clasic de fecioară aristocrată educată, bogată, dar şi foarte frumoasă, care alege cu demnitate să moară, decât să-şi renege identitatea creştină, credinţa nezdruncinată în Mântuitorul lumii, Iisus Hristos.
Biserica Estului şi cea a Vestului păstrează variante diverse ale vieţii Sfintei Varvara, având în comun relatarea că ea a trăit către finele secolului al III-lea, în oraşul Heliopolis (Helespont), fiind fiica unui păgân aristocrat, pe nume Dioscor, ce îşi permisese să construiască un turn înalt, special pentru fiica sa, desosebit de frumoasă şi învăţată în toate ştiinţele timpului. Construindu-i-se o baie în respectivul turn, la care se prevăzuseră două ferestre, Varvara a modificat planul, cerând ca baia să aibă trei ferestre. Întrebată fiind de tatăl său care era motivul acestei schimbări, fata i-a răspuns că simbolul este cel al Sfintei Treimi: Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh, în care ea credea. În plină epocă a persecuţiilor împotriva creştinilor, acest răspuns era socotit o mare impertinenţă. De aceea, tatăl s-a repezit cu sabia să-şi omoare fiica, aceasta a fugit însă, şi s-a ascuns într-o stâncă, ce s-a desfăcut în chip miraculos, spre a-i oferi ocrotire în faţa înverşunării tatălui. De aici, desigur, derivă tradiţia conform căreia Sfânta Varvara este ocrotitoarea celor ce-şi petrec o bună parte din viaţa lor în „înghiţiturile pământului”.
Tradiţia Vestului mai păstrează şi relatarea că pe frumoasa Varvara ar fi dorit-o de soţie un tânăr nobil bogat, dar păgân. Lucru cu care tatăl ei ar fi fost de acord, fata însă nu. Urmare a neînţelegerilor dintre tatăl orgolios şi fiica demnă, el a dat-o pe mâna mai marelui cetăţii, spre a fi interogată relativ la credinţa sa creştină. Neabdicând de la convingerile ei, fata a fost chinuită, apoi decapitată cu sabia de către însuşi tatăl său.
Ziua de celebrare a Sfintei Muceniţe Varvara poate fi moment prielnic de reflecţie la propriile alegeri şi convingeri, la consecvenţa de a urma o cauză, la modul cum ne cultivăm propria identitate şi demnitate.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau