Stephen King – Mobilul
Dimensiune font:
“Mobilul” este una din cele mai recente carti scrise de Stephen King, aparuta la editura Nemira in 2006.
Asemenea altor romane ale lui Stephen King, “Mobilul” este caracterizat atat de abundenta scenelor descriptive care te fac sa-ti doresti continuarea lecturii in ciuda spaimei si a emotiilor traite, cat si de fluiditatea si coerenta actului narativ. Astfel, actiunea acestui roman este construita si prezentata in binecunoscutul stil al “maestrului genului horror”, cum a fost numit de cei de la Kirkus Review, cititorul fiind atras de firul narativ si de suspansul creat de talentul autorului.
In “Mobilul” se poate observa o imbinare a mai multor genuri, precum science-fiction, horror, thriller, fapt ce amplifica deja cunoscuta atractie exercitata de opera lui King asupra cititorului.
Romanul prezinta o posibila varianta a sfarsitului lumii, sfarsit care este declansat prin intermediul tehnologiei. Salbaticirea si nebunia din randul celor tot mai dependenti de tehnologie si de ultimele inventii ale acestui domeniu va fi cauzata de un “semnal”, asemanator unui virus, trimis utilizatorilor telefoniei mobile, probabil de catre “un” terorist, misterul planand asupra acestui detaliu. Oamenii respectivi vor deveni un fel de zombie, “telnebuni”, cum sunt numiti in roman.
Cele noua capitole ale romanului au titluri interesante si bine alese, precum “Semnalul” (capitolul de inceput), “Viermele”, “Salvare in sistem” (ultimul capitol) etc., termeni specifici chiar lumii informaticii, alaturi de alte titluri care desemneaza locatia in care se va desfasura actiunea si nu numai.
Personajul principal al romanului este Clayton Riddell, “un tanar lipsit de importanta pentru istorie”, pentru a cita din roman, dar ale carui calitati vor fi relevate pe parcursul cartii. Inainte de a face drumul catre propria casa, din Boston, acesta cumpara un cadou pentru sotia sa, Sharon, un prespapier, intentionand ca din Boston sa ia un cadou si pentru fiul sau, Johnny. Ajuns in Boston, Clay se va confrunta cu declansarea nebuniei in randul utilizatorilor de mijloace moderne de comunicare. In haosul creat, personajul principal va cunoaste alti oameni care nu au fost afectati de “semnal”, alaturi de care va lupta pentru supravietuire, dar va si incerca sa ajunga la fiul sau, Johnny, pentru care era foarte ingrijorat.
Din grupul care se alatura lui Clay pot fi enumerati Thomas McCourt, Alice Maxwell, Jordan (un baietel de 12 ani ce-i amintea lui Clay de fiul sau), Charles Ardai – rectorul unei academii din Noua Anglie, Daniel Hartwick, Denise Link, Ray Huizenga. Dupa ce Tom, Clay si Alice vor poposi pentru scurt timp in casa primului, pentru a face rost de provizii, cei trei vor porni din nou la drum, intalnindu-se cu Charles-rectorul si cu Jordan, ajutorul acestuia. Dupa ce grupul isi pierde doi membri, spre finalul romanului, acesta isi recapata din consistenta, prin alaturarea altor trei, Daniel, Denise si Ray.
Exista si alte personaje negative, chiar in randul oamenilor normali (cei neafectati de “semnal”), in afara “telefonarilor” sau “telnebunilor”, cei din urma fiind condusi de “Sfartecatul” sau “Presedintele Harvard”, un anti-erou asemanator lui Randall Flagg, din “Apocalipsa”. “Sfartecatul” apare in visele celor normali, atragandu-i cu promisiunea unui loc in care vor trai nederanjati si linistiti, spre o anumita locatie in care vor fi “inventariati”. Desi nu se lasa pacalit, Clay nu are alta solutie in conditiile in care vrea sa-si gaseasca fiul teafar si nevatamat, indreptandu-se spre locatia indicata de anti-erou, cu orice risc.
Pentru aflarea detaliilor actiunii, las pe cei pasionati de scrierile lui King sa afle singuri cum se incheie lupta dintre bine si rau.
Concluzionand, “Mobilul” poate fi considerat un adevarat science-fiction apocaliptic, justificandu-si totodata aprecierile date de cei de la The New York Times, referitoare la “atmosfera sa obsedanta”, “sarcasmul fata de cei inrobiti tehnologiei”, “scenele de violenta oribila si compasiune umana”, “primul roman al secolului 21 care capteaza cu adevarat teroarea”.
Sursa: http://nemirabooks.ro
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau