Stephen King – Shining
Dimensiune font:
Dupa romane precum Orasul bantuIT sau Salem’s Lot, o alta capodopera de Stephen King pe care am citit-o este Shining, un roman horror care in mod sigur nu trebuie ratat de fanii autorului si ai genului. In primul rand, imaginatia si inspiratia lui King fac si din acest roman unul care nu dezamageste cititorul. Cartea reia tema supranaturalului, prezenta si in alte carti ale maestrului genului, ce-i drept subiectul fiind diferit si mai bine dezvoltat in comparatie cu romanul Carrie, cel putin.
Romanul Shining descrie drama unei familii obisnuite, normale la prima vedere, macar pana aflam de problemele existente la membrii ei – Jack, Wendy si Danny Torrance. Jack, tatal lui Danny si sotul lui Wendy, are un trecut nu tocmai fericit, faptul ca a devenit alcoolic avand legatura cu amintirea copilariei, tatal sau fiind betiv. Dupa ce Jack sufera de pe urma pierderii slujbei de profesor – urmare a unui incident survenit din cauza efectelor devastatoare asupra mintii ale consumului excesiv de alcool – el decide si chiar reuseste, in buna masura, sa stea departe de tentatia alcoolului. Pentru a reuni familia, Jack va accepta sansa oferita de a se angaja ca ingrijitor pe durata iernii la hotelul “Overlook”, din Colorado. In acest loc izolat de restul lumii se va petrece drama familiei Torrance. Danny, un “shiner”, adica un om cu puteri vizionare, va primi niste semne nelinistitoare in “visele” sale, dar nu se va opune mutarii familiei sale la acel hotel, deoarece decide ca este o cale buna de reapropiere intre el si parintii sai. In hotelul “Overlook”, ca intr-un castel vrajit de o magie sumbra, fortele intunecate ce au pus stapanire pe sufletele chinuite ale celor decedati in moduri mai mult sau mai putin groaznice vor reusi sa influenteze negativ traiul familiei Torrance. Spiritele hotelului profita de vechile slabiciuni ale lui Jack Torrance, indemnandu-l la fapte cumplite, scopul final fiind capturarea sufletului lui Danny, care ar reprezenta o achizitie insemnata pentru “Overlook”.
Desfasurarea actiunii are ritmul potrivit, Jack devenind treptat omul aflat intr-o stare de nebunie si alienare mintala accentuata. Prin stilul propriu, King construieste un fir epic foarte captivant, o poveste in care descrierea dramelor suferite de familia Torrance si a emotiilor intense ale membrilor acesteia, alaturi de elementele de fictiune – puterile supranaturale ale lui Danny sau ale sufletelor captive in hotelul “Overlook”, chiar ale hotelului, asemanator cu un organism viu – joaca un rol important in atragerea atentiei cititorului si in afundarea acestuia intre paginile unui roman excelent. Nu lipseste din roman nici factura psihologica, S. King tratand destul de atent si echilibrat motivatiile, aspiratiile si emotiile personajelor esentiale in poveste. De altfel, nu degeaba Shining a gasit apreciere in randul colegilor de breasla ai lui Stephen King, un scriitor important precum Peter Straub spunand despre carte ca este una dintre cele mai bune care au avut ca subiect supranaturalul.
Cred ca nu este doar opinia mea ca Shining a fost unul dintre cele mai bine ecranizate romane ale lui King, desi, poate, ce-i drept, ecranizarile respective nu se ridica la nivelul romanului. Sunt de parere insa ca Jack Nicholson a prestat unul din rolurile sale magistrale in ecranizarea din 1980 a cartii. In concluzie, e posibil sa nu fi adus chiar o suficienta descriere sau lauda acestei carti a lui S. King, dar sunt convins ca au promovat-o si laudat-o altii mai mult inaintea mea. De aceea tot ce pot spune este ca atat amatorii genului si ai autorului, cat si alti cititori ar trebui sa nu rateze una din capodoperele literaturii mondiale, si anume stralucitul roman Shining.
Sursa: http://nemirabooks.ro
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau