Virginia Andreescu Haret. Prima femeie arhitect din Romania
Dimensiune font:
Uneori ne amintim mai degraba fapte. Oamenii din spatele lor sunt uitati, pierduti in cine stie ce arhiva prafuita, chiar daca realizarile lor sunt inca vizibile. Este cazul celei care a fost Virginia Andreescu Haret, prima femeie arhitect din Romania. Tot ea a fost prima femeie din lume care a primit gradul de arhitect inspector general, statut recunoscut pentru prima oara de abia in anul 1981.
Virginia Andreescu Haret. Prima femeie arhitect din Romania
Maria Virginia Andreescu s-a nascut la Bucuresti in anul 1894. A studiat acasa, insa a obtinut diploma de Bacalaureat la Liceul ”Mihai Viteazu”.
In urma concursului de admitere, la 18 ani, ea a intrat prima la Scoala Superioara de Arhitectura. A absolvit in anul 1919 scoala de arhitectura, condusa de inginerul Emil Pangrati. In paralel a fost si studenta la Belle-Arte, unde a realizat o serie de acuarele pastrate astazi in Colectia de Stampe a Bibliotecii Academiei Romane.
De asemenea, Virginia Haret a studiat si la Roma, la Academia di Romania. A lucrat alaturi de inginerul Haret, fiul lui Spiru Haret cu care s-a si casatorit, si cu arhitectul I. Pompilian.
”Se gasesc multe cladiri ale dumneai in Bucuresti, multe dintre ele sunt pe lista monumentelor istorice Liceul Gheorghe Sincai, Liceul Dimitrie Cantemir, Palatul fostei Societati Tinerimea Romana , Biserica Sfanta Treime din Ghencea. In afara de asta mai gasim niste vile in zona Aviatori, Cotroceni,iar in afara capitalei – Cazinoul din Govora”. Arhitect la Universitatea de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu, Maria Bostenaru.
Cu tenacitate si dedicare a realizat peste 150 de cladiri
Meseria de arhitect nu este usoara, se afla cumva la limita dintre inginerie si arta. De-a lungul anilor activitatea sa a fost prolifica, peste 150 de cladiri au purtat semnatura arhitect Virginia Andreescu Haret. De asemenea, a construit o serie de blocuri pe Calea Victoriei, care se numara printre primele cladiri din beton armat din Romania.
Astfel, Virginia Andreescu Haret si-a pus amprenta asupra Bucurestiului. A proiectat si a realizat schite de cladiri timp de 11 ani, intre anii 1925-1936. Ultimul sau proiect a fost Cazinoul Govora, intre 1928-1929, dar ramas neterminat din cauza razboiului. In perioada comunista cladirea a devenit cinematograf si sala de spectacole, iar in prezent o firma privata l-a readus la viata.
In aceasta perioada decide sa se reprofileze si devine inspector de constructii. In perioada 1923-1947 a lucrat in Serviciul Tehnic al Ministerului Educatiei Nationale.
”Exista o baza de date a femeilor arhitect in lume, la Universitatea din Virginia, America unde sunt incluse si Virginia Andreescu Haret si Henrieta Delavrancea. A reprezentat Romania la congresele de Paris, Roma, Bruxelles.”
Pioniera intr-un domeniu al barbatilor, arhitectura, Virginia Haret a reusit sa schimbe mentalitatile acelei vremi. Poate oamenii sunt uitati, dar faptele lor raman in timp ca marturii a unor povesti de viata. Si daca avem ochi, le putem descoperi!
Iata cateva dintre cladirile proiectate de arh.Virginia Haret, potrivit adevarul.ro:
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau