Ziua Culturii Naţionale - Se împlinesc 170 de ani de la naşterea poetului naţional Mihai Eminescu
Dimensiune font:
Începând cu data de 14 ianuarie, instituţiile culturale din judeţul Iaşi vor organiza mai multe evenimente destinate celebrării aniversării a 170 de ani de la naşterea celui mai important poet român, Mihai Eminescu, şi a sărbătoririi Zilei Culturii Naţionale. Cu această ocazie, în mediul universitar, liceal, şi cultural local vor fi organizate zeci de evenimente elogiatorii.
Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” din Iaşi organizează expoziţia de carte „O stea în reci nemărginiri” - Eminescu 170, expoziţie care va fi deschisă în perioada 14-31 ianuarie, în spaţiul expoziţional de la etajul I al sediului central, iar Casa de Cultură „Mihai Ursachi” a Municipiului Iaşi va reuni, pe 14 şi 15 ianuarie, prin evenimentul „Eminescu 170”, o serie de scriitori din România, Moldova şi Ucraina la Colegiul Naţional şi la Colegiul Naţional „Costache Negruzzi”, unde vor susţine recitaluri de poezie. Evenimentele vor începe de la ora 13.00 în ambele colegii ieşene.
Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi şi Asociaţia „Patrimoniu pentru comunitate” organizează seria de evenimente „Eminescu – 170”, începând de miercuri, 15 ianuarie, la Muzeul „Mihai Eminescu”, unde, începând cu ora 11.30, va debuta „Mihai Eminescu şi Academia copiilor”, o nouă sesiune a programului de pedagogie muzeală realizat în colaborare cu Şcoala Gimnazială „Elena Cuza” din Iaşi. De la ora 13.30 va avea loc vernisajul expoziţiei „Junimea culturală - modernism naţional şi european”, alături de Indira Spataru, Liviu Apetroaie şi criticul literar Doru Scărlătescu. Expoziţia va putea fi vizitată în perioada 15 ianuarie - 29 februarie, obiectele ilustrând societatea culturală „Junimea”. De asemenea, va putea fi admirat şi ceasul din aur cu trei capace al lui Eminescu, aflat în depozitul Muzeului Naţional al Literaturii Române Iaşi, ceas dăruit în anul 1881 de către tatăl său. De la ora 14.00 se va desfăşura Colocviul „Eminescu - perenitatea modelului”, la care vor intra în dialog criticul literar Livia Iacobşi scriitorul Liviu Antonesei. Programul se va încheia cu un recital poetic susţinut de actorul şi jurnalistul George Marici.
Tot miercuri, la ora 12.00, în faţa bustului poetului din Parcul Copou vor fi ţinute alocuţiuni, iar la ora 12.30, în sala de spectacole „Diotima”, va avea loc un spectacol de muzică şi poezie. În cadrul spectacolului vor urca pe scenă actorul George Marici, cantautorul Cezar Popescu şi scriitorii Zina Bivol (Rep. Moldova), Marin Gherman (Ucraina), Silvia Goteanschi (Rep. Moldova), Emilian Marcu (România), Radmila Popovici (Rep. Moldova), Valeriu Stancu (România), Diana Vrabie (Rep. Moldova), Vladimir Zegrea (Ucraina) şi Horia Zilieru (România). La eveniment vor fi prezenţi şi elevi de la mai multe colegii ieşene, care vor recita poezii din creaţia proprie.
La Palatul Culturii vor fi organizate, de asemenea, evenimente destinate publicului larg, printre care se numără: prelegerea „Mihai Eminescu - Om universal”, care le va oferi celor prezenţi o perspectivă diferită asupra lui Eminescu şi o manifestare, de la ora 19.00, în Sala „Ştefan Procopiu”, care va cuprinde subiecte care l-au interesat pe poetul naţional al românilor, care s-a aflat în căutarea adevărului şi frumosului în matematică, filosofie, literatură, teatru sau ştiinţe. În parteneriat cu Colegiul Naţional de Artă „Octav Băncilă”, Complexul Muzeul Naţional „Moldova” organizează „Henri Coandă” a Palatului Culturii un program artistic special de muzică şi poezie, susţinut în de către elevii de la clasa de teatru, clasa de canto şi de Cvartetul de coarde „Andantino”. Daiana SFREDEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau