Cum iau mai nou șpagă polițiștii de la Rutieră: cuvântul cheie pe care îl spun șoferilor
Dimensiune font:
Dezvoltarea tehnologiei și a mijloacelor de supraveghere a forțat polițiștii să își diversifice modalitățile prin care solicită șpagă soferilor. Stenoramele unui caz din Bacău, unde doi polițiști de la Rutieră au fost săltați pentru luare de mită, scot la iveală o nouă metodă de a solicita șpagă.
Curtea de Apel Bacău i-a condamnat definitiv în 20 aprilie pe Marius Laurențiu Greaca și Constantin Neamțu, doi polițiști din Bacău, la 6 ani și 2 luni de închisoare, respectiv 5 ani și 2 luni de închisoare pentru luare și dare de mită.
Stenogramele din dosar arată faptul că polițiștii nu solicitau direct șpagă ci le cereau șoferilor să plătească ”un punct de amendă”. Acesta era codul utilizat pentru a solicita șpaga.
Punctul de amendă a fost înghețat, în anul 2023, la suma de 145 de lei. Cel mai probabil, șoferii ofereau 150-200 de lei pentru a scăpa de probleme.
„Atât din declaraţiile martorilor, cât şi din înregistrările de sunete şi imagini rezultă că în unele din situaţii, lucrătorii de poliţie, după aducerea la cunoştinţă a contravenţiei constatate şi a sancţiunii corespunzătoare, solicitau conducătorilor auto să achite ”un punct amendă”. Această solicitare, necorespunzătoare contravenţiei constatate, era imediat acceptată de către conducătorii auto - care aveau reprezentarea titlului înmânării sumei de bani, în condiţiile în care nu li se mai aplica nici o sancţiune şi nu li se elibera nici o chitanţă”, a precizat procurorul de caz în rechizitoriu, informează Adevărul.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau