Directorul din Ministerul Fondurilor Europene acuzat de luare de mită, reținut pentru 24 de ore
Dimensiune font:
Directorul din Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene (MIPE) care este acuzat de luare de mită a fost reținut pentru 24 de ore. Procurorii DNA susțin că acesta ar fi ajutat 2 persoane să ocupe funcții, prin concurs, la instituții din subordinea Ministerului. Suspectul a fost ridicat vineri, în urma perchezițiilor la domiciliu.
Imediat după ce au fost anunțate perchezițiile, Dragoș Adrian Iorga a fost demis din funcția sa din cadrul MIPE.
Directorul este bănuit că timp de 2 ani le cerea câte o treime din salaiu celor două angajate pe care le-a ajutat la concursul pe posturi.
Banii reprezentau o taxă pentru că le ajutase cu subiectele de examen pentru obținerea posturilor.
La percheziții, procuroii DNA au găsit în casa directorului 174.000 de lei, 11.000 de euro și 10.000 de dolari.
Funcționarul este acuzat de următoarele fapte:
- luare de mită, în formă continuată,
- folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în formă continuată.
Bărbatul ar fi ajutat două persoane să ocupe funcții în cadrul unei instituții, după ce le-a oferit subiectele și răspunsurile corecte din cadrul examenului pentru ocuparea celor două posturi vacante.
„La începutul anului 2021, inculpatul Iorga Dragoș Adrian, în calitatea menționată mai sus, ar fi „ajutat” două persoane (prin remiterea nelegală a subiectelor și răspunsurilor corecte) să ocupe, prin concurs, două posturi în cadrul unui proiect derulat prin Organismul Intermediar Regional București Ilfov, instituție aflată în subordinea Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (M.I.P.E.)”, conform procurorilor.
Mai departe, după angajarea celor două persoane, Dragoș Adrian Iorga le-ar fi cerut, lunar, câte 1.500 de lei drept răsplată.
- „În schimbul acestor „servicii” inculpatul ar fi pretins de la cele două persoane (martori în cauză) câte 1.500 lei lunar, de la data primirii primului salariu până la data de 30 noiembrie 2023 (data finalizării proiectului), aspecte cu care cele două persoane ar fi fost de acord. În ambele cazuri, inculpatul și-ar fi făcut cunoscute pretențiile prin prezentarea fiecăreia dintre cele două persoane a unei foi A4 pe care ar fi fost imprimate următoarele: „5500 salariu net, 4000 lei în contul tău, 1500 în alt cont, durată contract 30.11.2023.”
- Conform „înțelegerii” menționate anterior, începând cu luna aprilie 2021 (luna primului salariu), inculpatul Iorga Dragoș Adrian ar fi primit, cu aproximație, de la una dintre martore suma totală de 45.000 lei (ultima plată ar fi fost efectuată în luna octombrie 2023), iar de la cealaltă 38.200 lei (ultima plată ar fi fost efectuată în luna mai 2023, când martora a decis să nu mai facă acest lucru)”, se arată în comunicatul de presă.
Bărbatul primea banii de cele mai multe ori prin virament bancar.
„Sumele de bani care i s-ar fi „cuvenit” inculpatului i-ar fi fost remise acestuia de cele mai multe ori prin virament bancar, dar ar fi fost situații în care persoanele respective i-ar fi lăsat cardul de salariu acestuia care, după ce și-ar fi retras suma de bani stabilită inițial, l-ar fi returnat a doua zi beneficiarului”, mai punctează reprezentanții DNA.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau