Doi tâlhari inventivi au reactualizat metoda „distragerea atenției”
Dimensiune font:
* se apropiau de victimă recitând fragmente de povestiri interesante * unul dintre ei întreba „Unde?”, celălalt răspundea: „Acolo! Nu vezi? Uită-te mai bine!” * captivată de poveste, victima nu mai era atentă la propriile buzunare, iar răufăcătorii operau nestingheriţi * după ce un pensionar a intuit şiretlicul şi i-a dat pe faţă, cei doi au rupt-o la fugă şi au încercat să părăsească ţara * au fost prinşi pe aeroport, chiar înainte de a se îmbarca într-o cursă spre Roma
Metoda e veche, ieşise de multă vreme din uzul infractorilor. Are la bază distragerea atenţiei „victimelor” prin diverse conversaţii. Apoi, la momentul considerat de ei oportun, hoţii dau lovitura, după care dispar în mare viteză. De regulă, banda era alcătuită din doi indivizi care acţionau direct şi încă unul sau doi care stăteau la oarece distanţă, părând a nu avea nicio legătură cu răufăcătorii. Însă, în caz de ceva, de flagrant urmat de fugă, aveau rolul de a le asigura spatele, de a împiedica urmăritorul sau urmăritorii.
O combinaţie de mare eficienţă între furt şi tâlhărie, dar care nu mai fusese aplicată de mai bine de un deceniu. Doi tineri ieşeni de 25, respectiv 21 de ani, au reactualizat-o zilele trecute şi-au făcut planurile de atac şi au trecut la treabă. Din păcate pentru ei, n-au respectat cutuma care presupunea prezenţa „grupului de sprijin”, adică a „tovarăşilor” care să le acopere retragerea în caz de ceva.
Prima lovitură au dat-o pe 11 august, în zona Minerva şi a fost un succes total. Au născocit o istorioară palpitantă, unul din ei era „naratorul”, celălalt se făcea că ascultă captivat şi cerea amănunte. Vorbeau suficient de tare că să fie auziţi de „ţintă”. Un bărbat în vârstă de 66 de ani, care se deplasa în aceeaşi direcţie. Acesta a devenit, treptat, mai atent la dialogul dintre tineri, decât la propriile buzunare. Când şi-a dat seama că fusese uşurat de 1.400 lei a fost prea târziu. Hoţii-povestitori dispăruseră. Cum nu fusese altcineva atât de aproape de el, păgubitul a realizat cine-l furaseră şi a reclamat fapta la poliţie.
Câteva ore mai târziu, în Parcul Copou, scenariu similar. Obiectivul, un bărbat în vârstă de 60 de ani. Băieţii îi ochiseră smartphone-ul în valoare de aproximativ 1.000 lei. S-au pripit şi au trecut la acţiune prea devreme, iar cel jefuit a reacţionat. Tâlharii l-au lovit şi au dispărut în viteză de la locul faptei.
Poliţiştii aveau semnalmentele lor şi au trecut la migăloasa muncă de identificare a bandiţilor. Aceştia ştiau că e doar chestie de zile până să fie prinşi, aşa încât au luat decizia de a părăsi ţara. Şi-au luat bilete de avion la o cursă spre Roma.
Duminică, 16 august, erau în incinta Aeroportului Iaşi, la doar câteva minute de decolarea ce le-ar fi asigurat scăparea. N-a fost să fie. O acţiune coordonată a poliţiştilor din cadrul Biroului de Investigaţii Criminale şi cei de la Poliţia de Frontieră s-a încheiat cu încătuşarea celor doi şi plasarea celor doi în arestul preventiv.
Din primele cercetări, se pare că în bandă a mai existat şi un al treilea, unul abia ieşit din puşcărie, dar care nu le-a oferit sprijinul scontat.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau