Perla Moldovei, vaca de muls a băieţilor deştepţi
Dimensiune font:
Cotidianul „Evenimentul Regional al Moldovei” prezintă povestea unei staţiuni turistice emblematice, adusă în pragul falimentului, după ce băieţii deştepţi ai zonei au privatizat tot ce se putea, în goana după bani. Chiar dacă legea prevede că terenurile pe care sunt identificare resurse minerale nu pot fi înstrăinate, la Slănic Moldova fiecare a făcut ce a vrut, consolidându-şi imperiile pe avuţia statului, luând deopotrivă în derâdere cuvântul legiuitorului
La poalele Nemirei, ascunsă de falnice păduri, îşi aşteaptă astăzi turiştii staţiunea balneoclimaterică Slănic Moldova, cunoscută înaintea anilor '90 atât în ţară, cât şi peste hotare drept Perla Moldovei. Din păcate însă, din emblema turistică a Regiunii de Nord-Est nu a mai rămas decât faima de altă dată şi o întreagă epopee a privatizării unei inestimabile bogăţii, fiind vorba despre izvoarele cu ape minerale.
Povestea unei afaceri cusute cu aţă albă la Slănic Moldova începe la scurt timp după căderea comunismului, când tot ce era de valoare şi putea aduce profit s-a privatizat. „La începuturi, atât terenurile aferente izvoarelor, cât şi licenţa de exploatare a acestora aparţineau de Întreprinderea Balneoclimaterică, acestea fiind ale statului, gestionate cum era pe acea vreme de primar. După Revoluţie, mai exact în '92, pe vremea ministrului PSD Dan Matei Agaton, a intrat în vigoare legea prin care se puteau face privatizări, moment în care Întreprinderea Balneoclimaterică de la Slănic Moldova s-a transformat în SC Perla Moldovei S A, printre acţionarii acesteia numărându-se şi Corneliu Iacobov”, povesteşte actualul primar al staţiunii, Gheorghe Baciu.
După o bună bucată de timp, în care se dovedeşte că apa minerală este mană cerească pentru patronii de hoteluri din staţiune, aducând lunar zeci de mii de euro profit, SC Perla Moldovei SA ajunge să fie executată de SC Flora SRL, societate care avea în locaţie de gestiune un hotel (Hotelul Flora, fiind doar o coincidenţă de nume - n.r.) evacuat silit, gest pentru care acţionarii de la Perla vor fi traşi la răspundere printr-o hotărâre judecătorească. În cuantumul pagubelor cauzate de evacuarea cu cântec, SC Flora intră în posesia a zece terenuri pe care se aflau şi izvoarele cu ape minerale, o sursă inepuizabilă de bani. Continuând declinul turismului balnear din staţiune, doi ani mai târziu Perla Moldovei intră în faliment, ajungând să piardă totodată şi licenţa de exploatare a apei minerale, lucru consimţit printr-o Hotărâre de Guvern publicată în Monitorul Oficial în luna mai 2016. Din acel moment practic SC Flora rămâne cu terenurile, iar licenţa de exploatare devine doar o amintire, resursele minerale ale ţării fiind pasate astfel de la revoluţie până anul trecut de la un privat la altul, toţi aceştia având însă un numitor comun... setea de bani!
De remarcat însă că ipocrizia şi tupeul au fost la ele acasă, dat fiind că SC Flora, la scurt timp după ce a pus mâna pe terenuri, a oprit apele minerale, în încercarea de a constrânge Perla Moldovei să-i dea o parte din banii încasaţi în trecut de pe urma izvoarelor. Acela a fost momentul în care fostul primar pesedist Andrei Şerban, intrat „la butoanele” comunităţii încă din anul 2006, a obţinut o ordonanţă prezidenţială prin care îi obliga pe patronii de la SC Flora să pornească izvoarele.
Epopeea izvoarelor cu ape tămăduitoarea nu se termină aici, patronul societăţii Flora, Gheorghe Dascălu, pe atunci duşman declarat al edilului Andrei Şerban, îşi caută dreptatea mai departe şi câştigă în instanţă procesul cu Primăria: „Concret, atunci se stabileşte că autorităţile locale nu au competenţe să intre în bătălia aceasta pentru a folosi izvoarele, neavând în posesie nici terenurile, nici licenţa de exploatare”, explică actualul primar al oraşului Slănic Moldova. Mai exact, acesta a fost momentul în care instanţele au dat la o parte autorităţile, transformând izvoarele minerale într-un trofeu al războiului dus de „băieţii deştepţi” din Slănic Moldova, care de mai bine de 26 de ani au muls din avuţia acestor locuri, clădindu-şi astfel imperii. În cifre, Flora rămăsese cu zece izvoare, Perla Moldovei cu unul singur, fiind vorba despre Sonda 3, iar statul cu praful de pe tobă!
Izvoarele comunităţii, un moft pentru şmecherii cu bani
În mai 2016 se vinde primul teren aferent Izvorului Sonda 3, care a fost cumpărat de o persoană privată de la Perla Moldovei. „Noi când am venit am găsit trei izvoare scoase la licitaţie şi chiar dacă am avut conturile blocate am făcut o campanie de strângere de fonduri astfel încât să putem răscumpăra practic aceste terenuri. Am participat la licitaţie, am dat 79.000 de lei pe cele trei terenuri. Ca o poveste, la licitaţie a venit un întreprinzător tânăr care a zis că are trei copii şi că vrea să le lase moştenire câte un izvor. Nu cred că este normal ca un izvor cu apă minerală, pe care s-a clădit dezvoltarea unei comunităţi şi care poate fi sursă de sănătate pentru oameni, prin apele minerale, să se transforme într-un moft al oamenilor cu bani”, a punctat Gheorghe Baciu, primarul staţiunii balneare Slănic Moldova.
După ce au reuşit să intre în posesia celor trei terenuri scoase la licitaţie, autorităţile locale au demarat şi procedurile de redobândire a licenţei de exploatare, fiind înaintată către Agenţia Naţională de Resurse Minerale o solicitare pe acestă speţă. „La momentul acela, pe aceeaşi speţă, exista o solicitare depusă de Institutul de Balneologie pentru a obţine licenţa de exploatare. În octombrie anul trecut am convenit că după ce vom face dovada că suntem proprietarii celor trei terenuri cumpărate la licitaţie, vom obţine noi licenţa. În luna decembrie ne-am prezentat la Agenţia Naţională de Resurse Minerale cu toate documentele, am aprobat în Consiliul Local hotărârea prin care ne angajăm să dăm Institutului Balneoclimateric apă gratis şi, ne-am trezit în ianuarie (luna ianuarie a acestui an- n.r.), că nu se poate transfera documentaţia de la Institut către noi, astfel încât Primăria să ducă la bun sfârşit procedura de obţinere a licenţei de exploatare”, punctează edilul.
Fiind limpede ca lumina zilei faptul că izvoarele trebuie să deservească atât comunitatea, cât şi pe turiştii care aleg să poposească la poalele Nemirei, autorităţile s-au întâlnit cu antreprenorii din zonă în încercarea de a creiona o petiţie care să reliefeze necesitatea elaborării unei noi licenţe de exploatare. „Până la urmă, pe 10 aprilie, am reuşit să semnăm un document la Bucureşti prin care s-a stabilit că Primăria va lua licenţa pentru toate apele minerale la Slănic Moldova, mai puţin pentru Izvorul 3 şi Mofeta, pentru care va fi emisă licenţă de exploatare pentru Institutul de Balneologie”, susţine primarul Gheorghe Baciu.
Între timp, SC Flora a intrat şi ea în reorganizare judiciară, iar autorităţile locale discută în prezent cu administratorul judiciar, către acesta fiind înaintată o adresă prin care se cere să se estimeze valoarea chiriei pe terenurile pe care Primăria urmează să le folosească pentru a da drumul izvoarelor.
Dat fiind însă că băieţii deştepţi nu se lasă cu una cu două şi vor să mulgă cât se poate de mult de pe urma resurselor minerale ale statului, suma pe care aceştia vor să o primească este colosală peste autorităţi, cerându-se nici mai mult nici mai puţin de 7.000 de euro pe lună” „Suma acesta colosală confirmă cam pe unde se joacă preţul pentru aceste izvoare... trebuie precizat însă că Primăria nu poate plăti niciun bănuţ din această sumă, autoritatea locală nu are ca obiect de activitatea exploatarea resurselor minerale, motiv pentru care noi am convocat o întâlnire cu întreprinzătorii şi administratorul de la Flora, în urma acestei întrevederi convenind să aducem un evaluator care să stabilească, corect, valoarea chiriei pentru aceste terenuri. Propunerea noastră era de 512 euro, sumă ce ar fi fost suportată de întreprinzători, deoarece toată comunitatea doreşte ca aceste izvoare să fie redate circuitului turistic, fără a mai exista riscul închiderii”, conchide primarul Baciu.
Concret, în acest moment sunt luate în calcul două variante pentru strângerea sumei aferente închirierii terenurilor pe care se află izvoarele, prima vizând organizarea lunară a unei chete de la toţi agenţii economici care beneficiază de apele minerale, cea de-a doua soluţie fiind alocarea de la bugetul local.
Totuşi, trebuie înţeles faptul că timp de 26 de ani nişte băieţi şmecheri au tranzacţionat terenurile aferente izvoarelor cu ape minerale de la Slănic Moldova după bunul plac, deşi legea spune clar că zonele în care se găsesc zăcăminte sau resurse minerale nu pot fi vândute, ci rămân în patrimoniul statului, iar întreprinzătorii interesaţi de exploatare plătesc redevenţe. În situaţia de faţă însă putem spune că staţiunea s-a dovedit a fi „o perlă” numai pentru băieţii deştepţi, care s-au îmbogăţit de pe urma izvoarelor, în timp ce autorităţile locale fac chete publice pentru a recupera bogăţia pe care statul român a hotărât să o privatizeze.
Eva TRANDAFIR
Oare organele de anchetă, atât de preocupate de eradicarea corupţiei în România, nu au nimic de spus în privinţa „băieţilor deştepţi” de la Slănic Moldova?
* * *
„Noi ne dorim să lăsăm izvoarele libere şi ne asumăm să modernizăm aleile şi spaţiile de la bugetul local, dar astăzi avem nevoie şi de sprijinul antreprenorilor locali. Mai mult, suntem şi în faza în care încercăm să obţinem licenţa de exploatare a apelor minerale, iar dacă acest lucru se întâmplă, pe Legea Minei suntem titulari”- Gheorghe Baciu, primarul staţiunii Slănic Moldova
* * *
„Izvoarele sunt o emblemă ale acestor locuri. Am venit aici în tabără, când eram copil, am venit mai târziu la tratament, pe vremea când încă se mai dădeau bilete... Astăzi vin şi mă uit cu tristeţe cum lucrurile stagnează din cauza hoţiei şi a nepăsării. Alta era viaţa pe vremea când statul mai avea câte ceva în proprietate şi se îngrijează de aceste locuri!”- Mărioara Acatrinei, turistă în vârstă de 62 de ani.
* * *
În acest moment conturile Primăriei sunt blocate din cauza datoriilor istorice rămase de pe urma primarului Andrei Şerban, cel care a fost de-a lungul timpului un actant important al privatizării izvoarelor cu ape minerale
* * *
Andrei Şerban este finul lui Viorel Hrebenciuc şi al lui Corneliu Iacobov. Fiica lui Andrei Şerban a fost botezată de Dumitru Sechelariu!
Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!
Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.
Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.
► Intră pe canalul nostru oficial:
⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau