O boală greu de controlat afectează întreaga Românie
Dimensiune font:
Tot mai multe persoane cad pradă alcoolului în încercarea de-a uita de probleme * băutura le amăgeşte cu o relativă stare de bine, dar, în realitate, le distruge atât pe ele, cât şi pe cei din jurul lor * specialiştii ieşeni spun că în ultimii ani dependenţa de alcool a luat o amploare tot mai mare şi că se confruntă cu situaţii tot mai multe şi mai cutremurătoare, dar şi cu tot mai puţine persoane care recunosc problema şi vor să scape de ea * din păcate, şi statisticile la acest capitol sunt tot mai sumbre, astfel că România e pe locul cinci în lume la consumul de alcool pe cap de locuitor, iar datele iau în calcul doar băutura comercializată legal * şi la decese suntem fruntaşi, ţara noastră fiind prima din Europa la numărul de decese cauzate de consumul de alcool în rândul femeilor şi pe locul trei în rândul bărbaţilor
Fenomenul dependenţei de alcool face ravagii şi îi devin victime de la copii, până la persoane în vârstă. Tot mai mulţi ajung în ultima vreme cu probleme de sănătate, dar şi cu familiile distruse din cauza acestui viciu extrem de periculos, pe care specialiştii îl consideră o boală cronică, la fel ca diabetul sau orice altă maladie. Potrivit unor statistici, peste trei milioane de români beau în exces, indiferent de clasa socială din care fac parte sau de nivelul de educaţie, în timp ce peste 70% dintre cazurile de violenţă în familie şi peste 50% dintre crime au la bază alcoolul în exces, potrivit unui raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
Tot mai mulţi dependenţi, dar puţini cu voinţa de a scăpa de boală
La Iaşi, zilnic ajung persoane la Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului „Sfântul Spiridon” aproape de comă alcoolică, în timp ce poliţiştii se confruntă cu tot mai multe cazuri de fapte odioase care, la rândul lor, au la bază consumul de alcool în exces. Din păcate, cu acest fenomen este greu de luptat, sunt de părere medicii psihiatri de la Institutul de Psihiatrie „Socola” Iaşi, care zi de zi încearcă să convingă persoanele că aceasta este o problemă reală şi gravă, care distruge pe rând toate organele corpului, dar şi familii, conducând la fapte reprobabile. „Foarte puţini sunt cei care au voinţa să renunţe la viciu ori să ceară ajutor de specialitate. De cele mai multe ori, rudele se chinuie să-i convingă să beneficieze de ajutor, dar sunt rare cazurile în care reuşesc”, a declarat dr. Petronela Nechita, medic specialist psihiatru la Institutul de Psihiatrie „Socola” Iaşi. Aceasta a mai spus că se confruntă cu tot mai multe cazuri de pacienţi alcoolici care ajung din toată regiunea pentru tratament la Institut, dar nu în toate cazurile finalul e fericit. „A crescut mult în ultima vreme numărul de cazuri de persoane dependente de alcool care ajung la noi, asta şi pentru că alcoolul este o substanţă mult mai larg disponibilă faţă de alte dependenţe. Ca şi cazuri, sunt mai mulţi bărbaţi decât femei, iar ca vârste sunt de la tineri până la persoane în vârstă, din toate judeţele regiunii. De regulă, ajung şi stau două sau trei săptămâni pentru dezintoxicare, iar ulterior urmează etapa post-cură, unde e importantă motivaţia pacientului. Mulţi însă pleacă după dezintoxicare şi revin la vechiul obicei”, a mai explicat dr. Petronela Nechita, medic specialist psihiatru la Institutul de Psihiatrie „Socola” Iaşi, adăugând că alcoolul dă iluzia oamenilor că-şi pot rezolva problemele. Numai că, dincolo de euforia pe care o creează consumul de alcool, nu se rezolvă nimic, ci se accentuează starea de nelinişte şi de anxietate.
Viaţa cu un alcoolic
Cine are un alcoolic în familie ştie cel mai bine ce înseamnă acest lucru. Cristina P. (56 de ani) a rememorat coşmarul pe care l-a trăit alături de soţul ei, care obişnuia să bea până când îşi pierdea minţile. „Nu mai conta nimic, decât să aibă de bani de băutură. Eu şi copilul nu contam deloc. A ajuns până în punctul în care şi-a pierdut serviciul, apoi muncea cum apuca, dar nu pe bani, ci pe băutură. S-a umilit foarte tare şi totul a culminat cu violenţe şi scene desprinse parcă din filmele de groază, care mi-au marcat copilul”, a povestit femeia, completând că soţul ei, Emil, nu a vrut să accepte niciun fel de ajutor şi nu a recunoscut că ar avea vreo problemă. „Sunt bucuroasă că am scăpat, chiar dacă trecutul încă mă mai bântuie şi a fost greu. Stau în chirie, copilul acum e la casa lui, dar suntem liniştiţi. Nu a fost uşor să iau copilul în spate şi să plec fără să am vreun ajutor. Sfătuiesc femeile cu astfel de soţi să nu stea pe gânduri şi să creadă că se vor schimba, pentru că nu se va întâmpla asta”, este convinsă Cristina.
Sunt însă şi exemple pozitive de persoane care au avut voinţă şi au acceptat că au o problemă. Aşa se întâmplă şi cu Tiberiu, care se află sub tratament şi încearcă să scape de acest viciu. Deşi a mai avut recăderi şi a ajuns din nou să bea, e convins că va reuşi în final să scape de tot de boala care l-a distrus. „Am aproape un an de zile de când nu mai beau. Am avut sprijinul familiei şi de asta am reuşit să ajung la spital, la Socola. Am avut două perioade în care m-am apucat din nou, dar am scăpat şi de încercările acelea şi mulţumesc lui Dumnezeu, că altfel aş fi fost mort acum”, a mărturisit acesta. Şi medicul psihiatru de la Institutul de Psihiatrie „Socola” Iaşi, dr. Petronela Nechita a declarat că la acest moment are o pacientă care de doi ani nu mai bea şi a avut o voinţă de invidiat. „Dacă vrei să te laşi de băut, să scapi de dependenţă, se poate. Eu am o pacientă care acum doi ani a ajuns la Institut şi, de atunci, după ce a trecut de faza acută, nu mai bea. Vine lunar la controale şi are doi ani de când nu a mai băut alcool. A avut însă suportul familiei, dar şi o mare voinţă, fără de care nu ar fi reuşit”, a declarat medicul.
Ca persoanele să scape de această dependenţă, cel mai important este să accepte ajutorul, spun medicii. Ulterior, cu tratament medicamentos, cu tratament psihologic, cu voinţă şi cu sprijinul celor dragi, se pot întâmpla minuni.
Alcoolicii, mereu o problemă
Dincolo de problemele pe care le au alcoolicii şi cei din familiile lor, şi cei din sistemul sanitar au bătaie de cap cu cei care au „boala paharului”. De la ambulanţieri care fac sute de kilometri lunar şi merg la solicitări pentru alcoolici, până la cei din spitale, toţi sunt sătui de costurile mari provocate de aceştia. Spre exemplu, la Institutul de Psihiatrie „Socola” Iaşi, unde ajung de regulă astfel de pacienţi, mulţi pleacă după dezintoxicare fără să dea cardul de sănătate sau fără măcar să aibă, iar spitalul rămâne cu serviciile nedecontate. „Cu dependenţii de alcool e o problemă pentru Institut, pentru că sunt tot mai multe cazuri şi nu e vorba de persoane care să recunoască că au o problemă şi să accepte ajutorul. Vin şi stau două sau trei zile apoi pleacă, sunt fără card, iar apoi nouă nu ne sunt decontate cheltuielile de către Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate”, a declarat dr. Gabriel Oprişnu, managerul Institutului „Socola”. Spre exemplu, la Vaslui, ambulanţa a intervenit de 104 ori pentru a culege de pe străzi o femeie alcoolică în vârstă de 35 de ani, căzută în stradă, încât medicii şi ambulanţierii ajunseseră să fie exasperaţi de acest caz şi de costurile cu aceasta. Coşmarul a avut un deznodământ cât se poate de tragic, întrucât femeia, umblând beată pe o stradă, a ieşit în faţa unei maşini, fiind accidentată mortal într-o noapte. Roxana NĂSTASĂ
„Foarte puţini sunt cei care au voinţa să renunţe la viciu ori să ceară ajutor de specialitate” - dr. Petronela Nechita, medic specialist psihiatru la Institutul de Psihiatrie „Socola” Iaşi
* * *
„Nu mai conta nimic, decât să aibă bani de băutură. Eu şi copilul nu contam deloc” - soţie de alcoolic
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau