Credinţă şi turism pe bani europeni FOTO
Dimensiune font:
În Regiunea de Nord-Est, au fost repartizate peste 135 de milioane de euro pentru „dezvoltarea şi promovarea turismului“, mare parte din sumă fiind accesată pentru refacerea bisericilor din Moldova
Zeci de spaţii cu potenţial turistic din Moldova au fost transformate radical în urma unor ample proiecte cu finanţare europeană. Fie că au fost depuse de mediul de business din regiune, de autorităţi publice sau au fost înaintate de reprezentanţii lăcaşurilor de cult, amplele proiecte au avut acelaşi scop: atragerea turiştilor. Unele deja au fost finalizate, altele au fost încheiate parţial, dar încă mai sunt investiţii în derulare cu termen de finalizare în 2015.
Un motor de dezvoltare a regiunii este fără îndoială turismul, care poate aduce plus valoare în economia Moldovei atât timp cât la baza acestui domeniu există o strategie integrată. În ultimii şapte ani, au existat fonduri nerambursabile considerabile puse la dispoziţia antreprenorilor, autorităţilor şi forurilor specializate din Moldova.
Peste 136 de milioane de euro, bani nerambursabili prin Programul Operaţional Regional, au fost disponibili pe axa 5 privind „dezvoltarea şi promovarea turismului“. Concret, sumele au fost direcţionate pentru: restaurarea patrimoniului cultural, dezvoltarea infrastructurii de turism în vederea creşterii calităţii serviciilor turistice, dar şi pentru promovarea potenţialului turistic şi crearea infrastructurii necesare.
Pentru „crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale şi creşterii calităţii serviciilor turistice” numeroşi antreprenori au depus proiecte care vizau extinderi de unităţi de cazare. Astfel, Ro Com Central din Neamţ a primit o finanţare nerambursabilă de aproape 8 milioane de lei pentru proiectul „Rocom- Rolul Hotelului Central- Concept inovativ în modernizarea infrastructurii de turism a judeţului Neamţ“, câte peste 4 milioane de lei nerambursabili au ajuns tot în Neamţ, la societăţile Nemase Comprod şi Turoag care au modernizat Hotelul Mariko Inn, respectiv Hotelul Roman.
Peste 3,7 milioane de lei au fost accesaţi de Elsaco International pentru modernizarea unei pensiuni din Voroneţ, Suceava, în timp ce SC Agroindustriala a obţinut 3,5 milioane de lei pentru supraetajarea Hotelului Dumbrava din Bacău. Gheorghe Harja, director în cadrul ADR Nord-Est, a precizat la o întâlnire cu beneficiarii finanţărilor pe POR că pe axa destinată finanţărilor pentru turism au apărut probleme din cauză că nu toţi cei care au dorit să implementeze proiectele au putut asigura contribuţia de 50%. „Au dorit mulţi să deruleze investiţii, dar pe parcurs s-au mai reziliat contracte şi asta din cauza lipsei de cofinanţare“, a punctat Harja. Pe cea mai recentă listă a contractelor Regio, este nominalizat un proiect „în curs de implementare“ cu o finanţare nerambursabilă de peste 42,5 milioane de lei pentru „Centrul de agrement Royal“ care ar urma să fie amenajat în Iaşi de societatea Gemada Serv.
Pentru „Restaurarea şi valorificarea durabila a patrimoniului cultural, precum şi crearea / modernizarea infrastructurilor conexe” au depus proiecte şi autorităţi publice. Un astfel de proiect a fost implementate de Consiliul Judeţean Vaslui şi a vizat reabilitarea centrului cultural istoric al municipiului Bârlad, finanţarea nerambursabilă fiind de peste 14,5 milioane de lei. Totodată, municipiul Iaşi a folosit peste 16 milioane de lei pentru amenajarea zonei de agrement Ciric.
Totodată, municipiul Botoşani a beneficiat de o finanţare nerambursabilă de 33,4 milioane de lei pentru Parcul de agrement Cornişa. La Bacău, pentru pârtia de schi de la Slănic Moldova au fost alocaţi 8,6 milioane de lei. Spaţiul de agrement va fi deschis la sfârşitul acestei luni. Totodată, autorităţile publice din Suceava au beneficiat de peste 41 de milioane de lei pentru reabilitarea Cetăţii de Scaun. În timp ce, pentru Curtea Domnească din Piatra Neamţ s-au accesat peste 17 milioane de lei.
Pentru valorificarea patrimoniului turistic, Parohia „Sf. Sava” din Iaşi a primit 15,4 milioane de lei nerambursabili, Parohia „Sf. Ioan” din Vaslui a atras 8,7 milioane de lei, iar Parohia „Duminica tuturor sfinţilor” din Iaşi are o asistenţă financiară de 8,4 milioane de lei. Totodată, Mănăstirile Dragomirna, Suceviţa şi Moldoviţa au atras peste 30 de milioane de lei. Dintre aceştia, peste 20 de milioane de lei au fost direcţionaţi către Mănăstirea Dragomirna. Peste 7,3 milioane de lei au fost accesaţi pentru restaurarea Bisericii „Sf. Nicolae“ din comuna Aroneanu, judeţul Iaşi. Alţi peste 1,6 milioane de lei sunt folosiţi pentru restaurarea Bisericii „Sf. Inviere“ din Suceava şi amenajarea unui punct de informare turistică în zonă.
Cei mai mulţi bani nerambursabili pentru turism i-a obţinut Mitropolia Moldovei, care are în curs de implementare proiectul „Valorificarea turistică a ansamblului mitropolitan din Iaşi”, valoarea asistenţei financiare fiind de 47,6 milioane de lei.
Fonduri alocate în Moldova prin POR, axa 5- „Dezvoltarea şi promovarea turismului”
Domeniul major de intervenţie 5.1 „Restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, precum şi crearea/ modernizarea infrastructurilor conexe”- 48,1 milioane de euro
Domeniul major de intervenţie 5.2 „Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale şi creşterii calităţii serviciilor turistice”-63,5 milioane de euro
Domeniul major de intervenţie 5.3 „Promovarea potenţialului turistic şi crearea infrastructurii necesare, în scopul creşterii atractivităţii României ca destinaţie turistică”- 24,5 milioane de euro
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau