Credinţă şi turism pe bani europeni FOTO

default

Dimensiune font:

| 17-02-2014 11:45

În Regiunea de Nord-Est, au fost repartizate peste 135 de milioane de euro pentru „dezvoltarea şi promovarea turismului“, mare parte din sumă fiind accesată pentru refacerea bisericilor din Moldova

Zeci de spaţii cu potenţial turistic din Moldova au fost transformate radical în urma unor ample proiecte cu finanţare europeană. Fie că au fost depuse de mediul de business din regiune, de autorităţi publice sau au fost înaintate de reprezentanţii lăcaşurilor de cult, amplele proiecte au avut acelaşi scop: atragerea turiştilor. Unele deja au fost finalizate, altele au fost încheiate parţial, dar încă mai sunt investiţii în derulare cu termen de finalizare în 2015.


Un motor de dezvoltare a regiunii este fără îndoială turismul, care poate aduce plus valoare în economia Moldovei atât timp cât la baza acestui domeniu există o strategie integrată. În ultimii şapte ani, au existat fonduri nerambursabile considerabile puse la dispoziţia antreprenorilor, autorităţilor şi forurilor specializate din Moldova.


Peste 136 de milioane de euro, bani nerambursabili prin Programul Operaţional Regional, au fost disponibili pe axa 5 privind „dezvoltarea şi promovarea turismului“. Concret, sumele au fost direcţionate pentru: restaurarea patrimoniului cultural, dezvoltarea infrastructurii de turism în vederea creşterii calităţii serviciilor turistice, dar şi pentru promovarea potenţialului turistic şi crearea infrastructurii necesare.


Pentru „crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale şi creşterii calităţii serviciilor turistice” numeroşi antreprenori au depus proiecte care vizau extinderi de unităţi de cazare. Astfel, Ro Com Central din Neamţ a primit o finanţare nerambursabilă de aproape 8 milioane de lei pentru proiectul „Rocom- Rolul Hotelului Central- Concept inovativ în modernizarea infrastructurii de turism a judeţului Neamţ“, câte peste 4 milioane de lei nerambursabili au ajuns tot în Neamţ, la societăţile Nemase Comprod şi Turoag care au modernizat Hotelul Mariko Inn, respectiv Hotelul Roman.

Peste 3,7 milioane de lei au fost accesaţi de Elsaco International pentru modernizarea unei pensiuni din Voroneţ, Suceava, în timp ce SC Agroindustriala a obţinut 3,5 milioane de lei pentru supraetajarea Hotelului Dumbrava din Bacău. Gheorghe Harja, director în cadrul ADR Nord-Est, a precizat la o întâlnire cu beneficiarii finanţărilor pe POR că pe axa destinată finanţărilor pentru turism au apărut probleme din cauză că nu toţi cei care au dorit să implementeze proiectele au putut asigura contribuţia de 50%. „Au dorit mulţi să deruleze investiţii, dar pe parcurs s-au mai reziliat contracte şi asta din cauza lipsei de cofinanţare“, a punctat Harja. Pe cea mai recentă listă a contractelor Regio, este nominalizat un proiect „în curs de implementare“ cu o finanţare nerambursabilă de peste 42,5 milioane de lei pentru „Centrul de agrement Royal“ care ar urma să fie amenajat în Iaşi de societatea Gemada Serv.


Pentru „Restaurarea şi valorificarea durabila a patrimoniului cultural, precum şi crearea / modernizarea infrastructurilor conexe” au depus proiecte şi autorităţi publice. Un astfel de proiect a fost implementate de Consiliul Judeţean Vaslui şi a vizat reabilitarea centrului cultural istoric al municipiului Bârlad, finanţarea nerambursabilă fiind de peste 14,5 milioane de lei. Totodată, municipiul Iaşi a folosit peste 16 milioane de lei pentru amenajarea zonei de agrement Ciric.

Totodată, municipiul Botoşani a beneficiat de o finanţare nerambursabilă de 33,4 milioane de lei pentru Parcul de agrement Cornişa. La Bacău, pentru pârtia de schi de la Slănic Moldova au fost alocaţi 8,6 milioane de lei. Spaţiul de agrement va fi deschis la sfârşitul acestei luni. Totodată, autorităţile publice din Suceava au beneficiat de peste 41 de milioane de lei pentru reabilitarea Cetăţii de Scaun. În timp ce, pentru Curtea Domnească din Piatra Neamţ s-au accesat peste 17 milioane de lei.

Pentru valorificarea patrimoniului turistic, Parohia „Sf. Sava” din Iaşi a primit 15,4 milioane de lei nerambursabili, Parohia „Sf. Ioan” din Vaslui a atras 8,7 milioane de lei, iar Parohia „Duminica tuturor sfinţilor” din Iaşi are o asistenţă financiară de 8,4 milioane de lei. Totodată, Mănăstirile Dragomirna, Suceviţa şi Moldoviţa au atras peste 30 de milioane de lei. Dintre aceştia, peste 20 de milioane de lei au fost direcţionaţi către Mănăstirea Dragomirna. Peste 7,3 milioane de lei au fost accesaţi pentru restaurarea Bisericii „Sf. Nicolae“ din comuna Aroneanu, judeţul Iaşi. Alţi peste 1,6 milioane de lei sunt folosiţi pentru restaurarea Bisericii „Sf. Inviere“ din Suceava şi amenajarea unui punct de informare turistică în zonă.
Cei mai mulţi bani nerambursabili pentru turism i-a obţinut Mitropolia Moldovei, care are în curs de implementare proiectul „Valorificarea turistică a ansamblului mitropolitan din Iaşi”, valoarea asistenţei financiare fiind de 47,6 milioane de lei.


Fonduri alocate în Moldova prin POR, axa 5- „Dezvoltarea şi promovarea turismului”
Domeniul major de intervenţie 5.1 „Restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, precum şi crearea/ modernizarea infrastructurilor conexe”- 48,1 milioane de euro
Domeniul major de intervenţie 5.2 „Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale şi creşterii calităţii serviciilor turistice”-63,5 milioane de euro
Domeniul major de intervenţie 5.3 „Promovarea potenţialului turistic şi crearea infrastructurii necesare, în scopul creşterii atractivităţii României ca destinaţie turistică”- 24,5 milioane de euro

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Se zdruncină serios imaginea Poliției Române! O polițistă oferea informații din interiorul instituției unei rețele de proxenetism
07/11/2019 10:34

 În dosar apare si numele unei politiste din localitatea Drăgănesti Vlasca, al cărei transfer la IGPR a fost negociat sub presiunea traficantilor, pentru a oferi retelei informatii din interiorul ...

Judeţele Moldovei, campioane la defrişări ilegale
11/10/2017 05:15

Pădurile Moldovei dispar sub privirile neputincioase ale autorităţilor, iar sute de tăieri ilegale sunt inregistrate prin aplicaţiile dedicate ori cele descoperite de organele abilitate. Potrivit ultimului ...

Topul bolilor provocate de stres
19/07/2017 16:25

Stresul este inamicul public numărul 1 al zilelor noastre. Ritmul alert de zi cu zi, presiunea socio-economică, varietatea stimulilor la care oamenii sunt expuşi astăzi in permanenţă, - toţi aceşti fact ...

O boală greu de controlat afectează întreaga Românie
19/04/2017 06:00

Fenomenul dependenţei de alcool face ravagii şi ii devin victime de la copii, pană la persoane in varstă. Tot mai mulţi ajung in ultima vreme cu probleme de sănătate, dar şi cu familiile distruse din ca ...

Modificările care au dus la degringolada în Educaţie
22/02/2017 05:48

 Pavel Năstase, ministrul Educaţiei, a declarat că pană la sfarşitul anului va fi pregătită o nouă Lege a Educaţiei. „Conform programului de guvernare, pană la sfarşitul anului 2017 trebui ...

Regii licitaţiilor trucate
14/09/2016 06:00

În ultimul raport al Curţii de Conturi, judeţul Iaşi este menţionat de cele mai multe ori, fiind oaia neagră la capitolul cheltuirea banului public. Fie că este vorba de licitaţii publice, infuzii ...

Condamnare Voiculescu. Sentința în dosarul Telepatia. Minuta integrală
08/08/2014 21:41

  Dan Voiculescu a fost condamnat. Zece ani. Bunuri confiscate. Sechestru pe bani. Este, insă, doar unul din cei 12 condamnati in dosarul Telepatia.      Iată cum arată minuta d ...

Contabila grupării Corduneanu, expert bancar pentru milionarii irlandezi
24/07/2014 22:07

Secretele financiare ale unor milionari irlandezi au ajuns pe mainile unei contabile din Romania, pusă oficial sub acuzare pentru fraudarea mai multor bănci, in dosarul clanului ”Corduneanu”.  ...

Merită Iaşul o asemenea palmă după tot ce-a făcut pentru scrima românească?
18/09/2013 05:30

 Ce nume mari au fost trecute pe afişul Campionatelor Naţionale de sabie pentru juniori, desfăşurate la sfarşitul săptămanii trecute la Iaşi, atat in Sala Polivalentă, cat şi la Palas Mall! Orice ...

50 milioane de euro pentru 18 proiecte
14/08/2013 05:45

Autorităţile locale şi judeţene din Iaşi au un grad redus de absorbţie al fondurilor europene. Valoarea totală a banilor plătiţi efectiv de Comisia Europeană se ridică la 206 milioane lei, potrivit i ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei