Topul bolilor provocate de stres

Dimensiune font:

| 19-07-2017 16:25

,,Boala lumii moderne”, cum mai este denumit stresul, afectează din ce în ce mai multe persoane * ceea ce este mai grav este că acesta se află în strânsă legătură cu multe afecţiuni grave, fiind factor declanşator * studiile de specialitate au descoperit liste întregi de tulburări cauzate sau favorizate de stres * medicii spun că stresul cotidian ne „găureşte” stomacul, putând provoca apariţia ulcerului şi a gastritei şi că poate accelera bătăile inimii, putând declanşa apariţia hipertensiunii arteriale şi a altor boli cardiovasculare, precum şi a diabetului zaharat * tot stresul favorizează apariţia afecţiunilor dermatologice, fiind un factor favorizant şi în cazul infertilităţii, precum şi a cancerului 

 

Stresul este inamicul public numărul 1 al zilelor noastre. Ritmul alert de zi cu zi, presiunea socio-economică, varietatea stimulilor la care oamenii sunt expuşi astăzi în permanenţă, - toţi aceşti factori creează un mediu de viaţă în care fiecare dintre noi resimte efectele stresului. Aşa se face că acesta are consecinţe serioase asupra stării noastre de sănătate. Deşi se consideră că în anumite situaţii stresul ajută memoria şi creşte motivaţia pentru a atinge anumite obiective, studiile arată că 70% dintre vizitele la medic şi 80% dintre boli sunt agravate sau au legătură cu această stare de tensiune. Potrivit unor statistici ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, stresul scade cu 20% speranţa de viaţă. Pe lângă asta, scade apărarea imunitară a organismului, făcând oamenii vulnerabili în faţa infecţiilor, agravează reacţiile alergice, provoacă tulburări digestive, deteriorează memoria şi celelalte funcţii cognitive, favorizează instalarea depresiei, anxietăţii, insomniilor sau a altor tulburări psihice, cauzează crize cardiace şi atacuri cerebrale. Practic, efectele stresului se manifestă la nivel mental, fizic şi emoţional, perturbând echilibrul întregului organism.

Bolile cardiovaculare, consecinţa nelipsită a stresului
Inima este unul din organele afectate mult de stres. Dezechilibrul psihic şi emoţional influenţează activitatea acesteia şi a vaselor de sânge, ceea ce poate duce la o cantitate scăzută de oxigen spre ţesuturi, bătăi tot mai puternice ale inimii, hipertensiune arterială, angină şi chiar infarct. Potrivit medicilor cardiologi ieşeni,
afecţiunile la inimă fac din ce în ce mai multe victime, aceştia semnalând o creştere semnificativă a numărului de persoane care ajung la spital cu patologie cardiovasculară. Medicul primar cardiolog dr. Florin Mitu, de la Spitalul de Recuperare din Iaşi, spune că, spre deosebire de anii trecuţi, a crescut cu 10% numărul persoanelor care ajung la evaluare cardiovasculară. „Patologia cardiovasculară este frecventă, fiind principala cauză de mortalitate în România. Se înregistrează, din păcate, o creştere cu 10% a numărului de cazuri faţă de anii anteriori, a celor care necesită evaluări cardiovasculare”, a precizat medicul, punctând faptul că la baza acestor afecţiuni stau mai mulţi factori, unul dintre ei fiind stresul. „Stresul este un factor de risc important în apariţia bolilor cardiovasculare şi este legat în special de modificările care apar la nivelul vaselor, prin spasmul pe care îl poate provoca prin descărcările de catecolamine. De aceea, sunt persoane care în situaţii de stres maxim pot să facă inclusiv evenimente coronariene, precum infarct miocardic sau hipertensiune arterială, care sunt legate clar de stresul negativ”, a mai afirmat medicul cardiolog Florin Mitu. O altă problemă provocată de stres poate fi frecvenţa cardiacă crescută, care poate duce, la rândul ei, la infarct miocardic şi chiar la deces. „Frecvenţa cardiacă este, de asemenea, modificată de stres. Frecvenţa cardiacă crescută este în strânsă legătură, şi ea, cu mortalitatea cardiovasculară. O persoană care are o frecvenţă de peste 70-80 de bătăi pe minut, are un risc mai mare de infarct decât una cu 50-60 de bătăi pe minut”, a încheiat dr. Florin Mitu, medic primar cardiolog.
Nu doar inima e afectată de stres. Aceasta declanşează din ce în ce mai des boli gastrice, iar ulcerul duodenal este una dintre ele. Acesta apare aproape de două ori mai frecvent la bărbaţi decât la femei şi se produce de obicei în jurul vârstei de 25 până la 45 de ani. Medicii spun că una din zece persoane suferă de ulcer, din cauza multiplilor factori cauzali, printre care un loc important îl ocupă stresul. Litiaza biliară, crize biliare, crize de constipaţie sau diaree sunt şi ele efecte ale stresului crescut.

Stresul poate duce la infertilitate
Şi pielea resimte direct stresul factorilor interni şi externi. Aproape 60% dintre cazurile de psoriazis, vitiligo, urticarie, eczeme, dermatite sau acnee apar în urma unor episoade de stres cronic, spun medicii. „Stresul determină foarte multe boli, în special dermatologice. E vorba de dermatite atopice, psoriazis şi chiar urticarie, care sunt direct provocate de stres”, a declarat prof. dr. Evelina Moraru.
Pe de altă parte, şi aparatul reproducător poate fi serios afectat de stres. Echilibrul hormonal este anulat în episoadele de stres, iar organele sexuale au direct de suferit din asta, încetinindu-se activitatea lor normală. Rezultatele sunt dintre cele mai alarmante, de la scăderea cantităţii de hormoni sexuali şi tulburări menstruale până la infertilitate.
Tot de stres sunt provocate şi două afecţiuni din ce în ce mai mult întâlnite, chiar şi la persoane tinere. Este vorba de diabet zaharat şi de Alzheimer, boala uitării. În primul caz, medicii afirmă că dacă mama este stresată, fătul este supus din timpul vieţii intrauterine la diabet zaharat. Când şi cum se declanşează boala depinde de stilul de viaţă şi de grija faţă de propria persoană. În cel de-al doilea caz, medicii explică faptul că, după o perioadă lungă de timp în care organismul suferă de stres cronic şi depresie, celulele nervoase pot fi distruse. Consecinţele sunt pierderea discernământului şi a memoriei.

Cancerul, „ajutat” de stres
Cancerul, care este şi el din ce în ce mai frecvent întâlnit, este o altă afecţiune care are legătură cu stresul. Medicii ieşeni afirmă însă că stresul nu provoacă boala, dar o ajută să evolueze, astfel că nu este deloc de neglijat. „Cancerul are factori de risc foarte puternici precum fumatul, dieta sau chiar comportamentul sexual. Stresul este un factor ajutător, dar nu un factor declanşator. Impactul stresului determină o stare de imunosupresie, astfel că nu este de neglijat”, a explicat prof. dr. Lucian Miron, şeful Secţiei de Oncologie de la Institutul Regional de Oncologie Iaşi. Studiile arată, spre exemplu, că incidenţa cancerului la sân, este mult mai mare printre femeile care locuiesc sau lucrează în mediu stresant sau poluat.

Cum combaţi stresul
Cea mai bună modalitate de a combate stresul este împărtăşirea experienţelor cu ceilalţi, iar cele mai bune rezultate sunt obţinute dacă la discuţie participă persoane care au trecut prin aceleaşi experienţe, au arătat cercetătorii de la Universitatea din California, în cadrul unui studiu. Acest lucru se întâmplă deoarece împărtăşirea unei experienţe generatoare de stres cu o persoană aflată în aceeaşi stare emoţională „îi ajută pe oameni să se protejeze de stresul care, în general, însoţeşte experienţa tulburătoare”, se afirmă în studiu.
Psihologii noştri spun că pentru a alunga stresul este important sa facem sport, iar dacă acest lucru nu ne este permis de timp, ar fi bine măcar să mergem pe jos cât de mult se poate. Totodată, este nevoie ca oamenii să accepte şi că lucrurile pot merge prost, să evite activităţile care pot întreţine starea negativă şi să se înconjoare de oameni pozitivi şi care le oferă sprijin. Eva TRANDAFIR

Remedii naturiste antistres
Pentru restabilirea echilibrului emoţional şi normalizarea stării de spirit atunci când o persoană se confruntă cu perioade de stres cronic, sunt recomandate roiniţa, valeriana, talpa-gâştei, hameiul şi păducelul. Roiniţa ajută la îmbunătăţirea stării de spirit, are efect sedativ şi antidepresiv şi constituie o sursă naturală de vitamina C, valeriana este renumită pentru proprietatea de a relaxa sistemul nervos central, ajută la o adormire rapidă şi la un somn profund în timpul nopţii, talpa-gâştei susţine activitatea sistemului nervos, stabilizează emoţiile reducând neliniştea, teama, nervozitatea şi are acţiune analgezică şi antispasmolitică, păducelul contribuie la scăderea tensiunii arteriale şi a palpitaţiilor, protejează inima şi sistemul cardiovascular în situaţii de stres, este dovedit ca tonic cardiac şi susţine circulaţia sangvină la nivelul creierului. Hameiul ajută la dobândirea unui somn odihnitor, are acţiune calmantă, analgezică şi constituie o bună sursă de vitamine din grupul B şi E. 

Urmareste-ne si pe canalul nostru de WhatsApp

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

FIVE Administration S.P.R.L, vinde prin licitatii publice utilaje agricole, al debitoarei Agrocomplex Barlad S.A. FIVE Administration S.P.R.L., in calitate de Administrator judiciar al debitoarei Agrocomplex Barlad S.A. -in reorganizare cu sediul in Barlad, str. Tecuciului nr. 7, judetul Vaslui, inregistrata la Oficiul Registrului Comertului sub nr. J37/231/1991, avand CUI: RO2808054, organizeaza in perioada 27.03.2025 -30.04.2025 inclusiv, orele 09:00 -19:00, licitatii publice cu strigare in vederea valorificarii urmatoarelor active mobiliare aflate in patrimoniul debitoarei, dupa cum urmeaza: 1. Utilaje agricole conform lista nr. 1 (bunurile se vand individual), pentru care se vor organiza: -Licitatia nr. 1 in perioada 27.03 -01.04.2025, termen-limita inscriere: 26.03.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 2 in perioada 08.04 -11.04.2025, termen-limita inscriere: 07.04.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 3 in perioada 17.04 -22.04.2025, termen-limita inscriere: 15.04.2025, ora 16:00. 2. Utilaje agricole conform lista nr. 2 (bunurile se vand individual), pentru care se vor organiza: -Licitatia nr. 1 in data de 02.04.2025, termen-limita inscriere: 01.04.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 2 in data de 14.04.2025, termen-limita inscriere: 11.04.2025, ora 16:00; -Licitatia nr. 3 in data de 23.04.2025, termen-limita inscriere: 22.04.2025, ora 12:00. Doar pentru Pachet Bunuri Mobile Nr. 4 -Licitatia nr. 4 in data de 30.04.2025, termen-limita inscriere: 29.04.2025, ora 12:00. Licitatiile nr. 2, nr. 3, respectiv 4 se vor organiza doar pentru bunurile care nu s-au vandut la licitatiile anterioare. Bunurile supuse valorificarii, datele si orele fiecarei licitatii, precum si pretul de pornire la fiecare licitatie se regasesc in listele de bunuri pentru fiecare Pachet si pot fi solicitate Administrator ului judiciar, la adresa: vanzari@five -advisory.ro. Preturile de pornire ale licitatiei nu includ TVA, acesta se va adauga dupa caz conform prevederilor legale. Persoanele interesate au obligatia de vizionare a activelor, cu instiintarea prealabila a Administrator ului judiciar si numai dupa achizitionarea caietului de sarcini. Licitatiile se vor desfasura in perioada mentionata exclusiv online, prin intermediul platformei: www.licitatii -unpir.ro, aceasta presupunand crearea unui cont de participant si validarea acestuia de catre administratorul platformei. Toate detaliile referitoare la modalitatea de participare prin intermediul platformei online mentionate anterior se regasesc in cuprinsul Caietului de sarcini. Orice persoana interesata va avea obligatia achizitionarii caietului de sarcini cuprinzand descrierea bunurilor si a semnarii unui Angajament de confiden tialitate privind procedura de valorificare a activelor cuprinse in caietul de sarcini. Pretul Caietului de sarcini este 119 Lei (TVA inclus) si poate fi solicitat prin e-mail, la adresa: vanzari@five -advisory.ro. Termenele-limita pentru transmiterea documentatiei de participare la licitatie sunt mentionate mai sus pentru fiecare set de licitatii, aceasta urmand a fi depusa exclusiv prin mijloace electronice, la adresa de e-mail: vanzari@five -advisory.ro. Documentele transmise prin orice alte mijloace electronice (whatsapp /mms etc.) nu vor fi luate in considerare. Vizionarea activelor se va face numai in baza unei programari prealabile, la societatea Agrocomplex Barlad S.A, pe adresa de e-mail: office@agro-complex.ro sau la numarul de telefon: 0744.950.751 -Petru Maximiuc, numai dupa achizitionarea Caietului de sarcini. Informatii privind achizitionarea Caietelor de sarcini pot fi obtinute pe e-mail: vanzari@five -advisory.ro.
Comuna Tasca, judetul Neamt,  concesioneaza o parcela de 3.226mp, in intravilanul comunei Tasca 1.Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in comuna Tasca, sat Tasca, Str.Lt. Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt, telefon 0233/255.023, fax 0233/255.023, email: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2.Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: o parcela de 3.226mp, nr.cadastral- 51842, CF-51842, situata in intravilanul comunei Tasca, sat Tasca, F.N., apartine domeniului privat al Comunei Tasca, conform H.C.L.Tasca nr.21/27.02.2025 si O.U.G.nr. 57/03.07.2019. 3.Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2.Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Urbanism, din cadrul Comunei Tasca, comuna Tasca, sat Tasca, Str.Lt.Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt. 3.3.Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 100 Lei/exemplar, se achita cu numerar, la Casieria Comunei Tasca. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.04.2025, ora 12.00. 4.Informatii privind ofertele: 4.1.Data-limita de depunere a ofertelor: 29.04.2025, ora 09.00. 4.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt. 4.3.Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un exemplar original, in doua plicuri sigilate: unul exterior si unul interior. 5.Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 29.04.2025, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, comuna Tasca, sat Tasca, Str.Lt. Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt. 6.Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr.8, judetul Neamt, telefon 0233/214.019, fax 0233/216.585, e-mail: jud-piatraneamt@just.ro. 7.Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 17.03.2025.
Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Harlau, cu sediul in orasul Harlau, Str.Musatini nr.1, judetul Iasi, telefon/fax 0232/720.412/ 0232/720.777, e-mail: primariahirlau @yahoo.com, juridic@ primaria- hirlau.ro, cod fiscal 4541190. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si H.C.L. Harlau nr. 27/26.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 160.000 Lei si se aloca in intregime pentru domeniul Sport. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Orasului Harlau aprobat prin H.C.L. Harlau nr. 53/27.04.2017 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local, cu modificarile si completarile ulterioare. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul: www.primaria hirlau.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria hirlau.ro sau se poate procura de la sediul Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 15.05.2025, ora 14.00, la Compartimentul Registratura al Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 16.05.2025 -19.05.2025.
Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau, telefon 0234/251.212, fax 0234/251.586, e-mail: cl_racaciuni@yahoo.com, cod fiscal 4670330. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si Hotararea Consiliului Local al Comunei Racaciuni nr. 09/31.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 385.000 Lei si se aloca astfel: 15.000 Lei pentru domeniul Sportiv, 50.000 pentru domeniul Social, respectiv 320.000 Lei pentru Culte religioase. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Comunei Racaciuni aprobat prin H.C.L. Comuna Racaciuni nr. 14/31.03.2025 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Comunei Racaciuni: www.comuna racaciuni.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante www.comuna racaciuni.ro sau se poate procura de la sediul Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 13.05.2025, ora 14.00, adresa: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 14.05.2025- 15.05.2025.
Se zdruncină serios imaginea Poliției Române! O polițistă oferea informații din interiorul instituției unei rețele de proxenetism
07/11/2019 10:34

 În dosar apare si numele unei politiste din localitatea Drăgănesti Vlasca, al cărei transfer la IGPR a fost negociat sub presiunea traficantilor, pentru a oferi retelei informatii din interiorul ...

Judeţele Moldovei, campioane la defrişări ilegale
11/10/2017 05:15

Pădurile Moldovei dispar sub privirile neputincioase ale autorităţilor, iar sute de tăieri ilegale sunt inregistrate prin aplicaţiile dedicate ori cele descoperite de organele abilitate. Potrivit ultimului ...

O boală greu de controlat afectează întreaga Românie
19/04/2017 06:00

Fenomenul dependenţei de alcool face ravagii şi ii devin victime de la copii, pană la persoane in varstă. Tot mai mulţi ajung in ultima vreme cu probleme de sănătate, dar şi cu familiile distruse din ca ...

Modificările care au dus la degringolada în Educaţie
22/02/2017 05:48

 Pavel Năstase, ministrul Educaţiei, a declarat că pană la sfarşitul anului va fi pregătită o nouă Lege a Educaţiei. „Conform programului de guvernare, pană la sfarşitul anului 2017 trebui ...

Regii licitaţiilor trucate
14/09/2016 06:00

În ultimul raport al Curţii de Conturi, judeţul Iaşi este menţionat de cele mai multe ori, fiind oaia neagră la capitolul cheltuirea banului public. Fie că este vorba de licitaţii publice, infuzii ...

Condamnare Voiculescu. Sentința în dosarul Telepatia. Minuta integrală
08/08/2014 21:41

  Dan Voiculescu a fost condamnat. Zece ani. Bunuri confiscate. Sechestru pe bani. Este, insă, doar unul din cei 12 condamnati in dosarul Telepatia.      Iată cum arată minuta d ...

Contabila grupării Corduneanu, expert bancar pentru milionarii irlandezi
24/07/2014 22:07

Secretele financiare ale unor milionari irlandezi au ajuns pe mainile unei contabile din Romania, pusă oficial sub acuzare pentru fraudarea mai multor bănci, in dosarul clanului ”Corduneanu”.  ...

Credinţă şi turism pe bani europeni FOTO
17/02/2014 11:45

Zeci de spaţii cu potenţial turistic din Moldova au fost transformate radical in urma unor ample proiecte cu finanţare europeană. Fie că au fost depuse de mediul de business din regiune, de autorităţi pu ...

Merită Iaşul o asemenea palmă după tot ce-a făcut pentru scrima românească?
18/09/2013 05:30

 Ce nume mari au fost trecute pe afişul Campionatelor Naţionale de sabie pentru juniori, desfăşurate la sfarşitul săptămanii trecute la Iaşi, atat in Sala Polivalentă, cat şi la Palas Mall! Orice ...

50 milioane de euro pentru 18 proiecte
14/08/2013 05:45

Autorităţile locale şi judeţene din Iaşi au un grad redus de absorbţie al fondurilor europene. Valoarea totală a banilor plătiţi efectiv de Comisia Europeană se ridică la 206 milioane lei, potrivit i ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei