Merită Iaşul o asemenea palmă după tot ce-a făcut pentru scrima românească?

default

Dimensiune font:

| 18-09-2013 05:30

Campionatele Naţionale de sabie pentru juniori s-au desfăşurat la sfârşitul săptămânii trecute pe un butoi cu pulbere * concursul a fost cumva umbrit de decizia Federaţiei Române de Scrimă de a lua Iaşului locurile din Centrul Olimpic feminin de sabie şi de a înfiinţa un centru la Braşov * artileria grea a FR Scrimă a venit la Iaşi pentru a convinge părinţii să-şi lase fetele de 14-15 ani la Braşov, cele mai bune sabrere de această vârstă din România provenind tot de la CSM şi CSS „Unirea”! * oamenii care muncesc în sabia ieşeană au dezaprobat vehement maniera adoptată de numele sonore de la Bucureşti şi n-au de gând să treacă prea uşor peste nedreptatea care consideră că li se face

 Ce nume mari au fost trecute pe afişul Campionatelor Naţionale de sabie pentru juniori, desfăşurate la sfârşitul săptămânii trecute la Iaşi, atât în Sala Polivalentă, cât şi la Palas Mall! Orice competiţie, de orice nivel, şi-ar dori să-i poată enumera printre invitaţi pe Ana Pascu, vicepreşedintele Federaţiei Internaţionale de Scrimă, în prezent preşedintele de onoare al Federaţiei Române de Scrimă după ce a condus-o ani buni cu mult succes, tact şi eficienţă, pe Mihai Covaliu, actualul preşedinte al FRS, fost campion olimpic, actual antrenor al lotului masculin de sabie, cu care are deja rezultate cât să-i ţină o viaţă de cald, dar şi pe Marius Florea, secretarul general al FRS, un arbitru recunoscut pe plan mondial. Toţi au descălecat însă în dulcele târg nu neapărat pentru competiţia de care am pomenit, ci mai ales pentru a pune în practică, pe alocuri cu iz de a impune, decizia conducerii Federaţiei Române de Scrimă.

Fără a ştirbi din meritele tuturor celor enumeraţi, trebuie spus de la bun început că de ani buni sabia masculină ţine, când alături de floreta fete, când alături de spada fete, steagul sus în marile competiţii. Iar sabia masculină românească din ultimii ani, în afară de braşovenii Covaliu şi Dumitrescu, se confundă practic cu activitatea desfăşurată de antrenorul emerit Iulian Biţucă, împreună cu colaboratorii săi, la CSS „Unirea” Iaşi şi CSM Iaşi. Lupeică, Zalomir, Hâncianu, Siriţeanu, Dolniceanu sau Gălăţanu sunt numele care au strălucit sub culorile României, dar care la Iaşi au fost descoperiţi şi formaţi. Nu mai înşir şi alte nume de sabreri ieşeni cu care Steaua şi Dinamo şi-au făcut echipe pentru că ar însemna să-i pun în umbră pe toţi cei care încă mai trudesc în sabia românească. Nu-s deloc mulţi, dar iată că eforturile celor de la Iaşi nu mai au aşa mare căutare!

Capital imens de încredere, justificat oare?, pentru viitorul centru de la Braşov!

Să vă spun acum şi ce anume a vrut să pună în aplicare Federaţia Română de Scrimă, de ce au venit la Iaşi toate numele grele de care am pomenit: au venit ca să ia Centrul Olimpic feminin de sabie de pe lângă CSM Iaşi pentru a-l duce la Braşov! Iar totul a pornit cu o zi mai devreme de competiţie, când au fost demarate discuţiile cu părinţii fetelor vizate, cele de 14-15 ani, să-şi continue activitatea la Braşov. Doar atunci putea Covaliu, pentru că a doua zi a plecat spre Monaco, dar discuţiile au fost continuate de Ana Pascu. Fiecare dintre ei încerca să convingă părinţii să-şi lase la Braşov copiii! Centrele Olimpice ştiam că sunt destinate juniorilor, nu unor sportivi care abia dau de gustul sportului de performanţă. „Vom face la Braşov un centru foarte puternic. Va fi foarte bine acolo. Va avea multă susţinere. Obiectivul nostru cu aceste fete este legat de Jocurile Olimpice din 2020”, a spus Ana Pascu. „Fetele vor rămâne legitimate la Iaşi, dar nu obligăm pe nimeni să plece de acasă. Însă centrul îl vom face la Braşov, pe lângă clubul Dinamo”, a întărit dna. Pascu.

Decizia era practic luată şi nu se mai putea face nimic. Dar la Iaşi sunt cele mai bune sabrere din ţară! Au tot ce le trebuie pentru a ajunge mari de tot. Au tot ce le trebuie aici. De ce să plece la Braşov, de ce să schimbe aproape tot ce merge bine? Alte întrebări care au primit drept răspunsuri ridicări de umeri.

Aţi uitat prea repede ce a făcut Iaşul pentru scrima românească”

Federaţia Română de Scrimă se poate lega de faptul că şcoala ieşeană de sabie nu a dat şi la feminin nume atât de răsunătoare ca la masculin. Dar de ce oare dintr-o dată, şi numai la acest capitol, contează acum mai mult trecutul decât prezentul, când tocmai am spus, şi dna. Pascu a recunoscut, că Iaşul are cele mai valoroase sabrere din ţară?

Şi, totuşi, nu poate contesta nimeni decizia FRS, dar ieşenii contestă modalitatea prin care a fost adusă la cunoştinţă. Prof. Adrian Poeană, directorul Clubului Sportiv Municipal Iaşi, a fost foarte tranşant: „FRS îşi stabileşte cum crede de cuviinţă strategia. Dar nu-s de acord că a încercat să discute cu părinţii pe la spatele nostru. A uitat prea repede câte am făcut pentru scrima românească. Mi s-a spus la un moment dat că s-ar vrea şi acceptul CSM, dar am spus răspicat că eu unul nu-l dau. Am senzaţia că am fost folosiţi în toţi aceşti ani. Nu suntem însă sclavii nimănui să se treacă peste noi cu mătura”. Discursul directorului ieşean a căpătat apoi eleganţa care-l însoţeşte mereu, pentru a concluziona: „Le-am propus să ia fetele peste vreo doi ani şi nu voi mai avea nimic împotrivă”.

Prof Viorel Hudac, directorul CSS „Unirea” Iaşi, a fost ceva mai diplomat: „Nu mă opun plecării sportivelor. Părinţii sunt cei care trebuie să hotărască. Dacă ei vor eu nu mă pot opune”. Dar nu putea rămâne totuşi fără să nu-şi spună şi el oful: „Nu-mi pot asuma responsabilitatea pentru ce se va întâmpla cu sportivele dacă părăsesc Iaşul. Au doar 14-15 ani ani, sunt eleve cu situaţii şcolare excelente. Nu am nici cel mai mic gând să boicotăm activitatea Centrelor Olimpice, dar ar fi trebuit să se ţină seama şi de istoria obţinerii unor rezultate. Cam tot ce a avut în ultimii ani şi are sabia masculină românească a plecat de la clubul nostru, a promovat la CSM Iaşi şi apoi, când i-a venit vremea, la loturile naţionale”.

Ce surpriză neplăcută pentru Iulian Biţucă!

Ar mai putea pune FR Scrimă în balanţă şi că antrenorul emerit Iulian Biţucă se apropie de vârsta pensionării, dar Alin Lupeică, Radu Tofan şi Alexandru Sireţeanu sunt trei antrenori tineri gata să se înhame la treabă pentru scrima românească. Dar nici Biţucă nu şi-a spus ultimul cuvânt. „Cum doamna Pascu, dintr-o dată nu mai sunt bun? Mi-am sacrificat viaţa, mi-am sacrificat sănătatea în slujba Federaţiei, iar acum sunt dat la o parte?”, l-am auzit pe Biţucă. Ana Pascu a auzit de multe ori aceste întrebări, disputele cu Biţucă nu-s tocmai comode, dar la câte a făcut el pentru sabia românească chiar are tot dreptul să i le adreseze. „Nu pot accepta aşa ceva. Merg la primarul Nichita, fac memoriu la Comitetul Olimpic şi Sportiv Român, nu se poate să ne luaţi munca noastră”.

I s-a spus să înţeleagă strategia ce vizează Jocurile Olimpice din 2020, dar Biţucă nu este omul care să vadă nuanţele gri. Pentru el este ori alb, ori negru. Altfel n-ar fi pus totul în slujba meseriei şi poate că acum n-am fi vorbit de excelentele rezultate ale echipelor masculine de sabie ale României. Am zis poate, deşi foarte uşor puteam să dau verdicte fără să fi greşit. Biţucă nu poate fi consolat că i-a fost lăsat Centrul Olimpic la băieţi. Vrea totul. Pentru asta a muncit toată viaţa.

La Satu Mare - situaţie similară! Spada de la Craiova a pierdut şi ea locuri

Federaţia de Scrimă are cumva şi partea sa de dreptate. COSR a tot diminuat numărul sportivilor cărora le asigură cazare şi masă în Centrele Naţionale pentru Pregătirea Olimpică a Juniorilor. Va găsi însă contestatari pentru decizia sa, iar cu centrul feminin de sabie de la Braşov joacă o carte foarte mare. Îi trebuie înainte de toate un om ca Biţucă, gata să muncească de dimineaţa până noaptea, în fiecare zi, săptămână de săptămână, ani la rând, fără vacanţe, fără Revelioane sau sărbători pascale. Poate l-o fi găsit, spre binele scrimei româneşti, dar situaţia cu cele cinci locuri de la Iaşi nu este singulară.

Centrul Olimpic masculin de floretă de la Satu Mare îşi pierde şi el toate cele cinci locuri. Centrul feminin de floretă a fost mutat deja de ani buni la Bucureşti, iar acolo vor ajunge şi locurile pomenite. Probabil nu cu tot cu sportivi, deşi dna. Eva Lenghel, antrenorul-coordonator de la centrul sătmărean, spune că are cei mai buni copii din ţară, şi ei de 13-14 ani. „Vom rămâne să ne continuăm activitatea la club. Vom munci în continuare. Dar părinţii nu sunt de acord să le plece copiii la Bucureşti. Satu Mare nu este un oraş atât de mare, cu atât de multe tentaţii. Aici ştiu în permanenţă tot ce fac, îi pot supraveghea. L-am dat pe Virgil Sălişcan scrimei româneşti, dar şi pe alţii, însă acum rămânem fără Centru Olimpic. Nu e drept”, a spus Eva Lenghel.

Nici la Craiova, la Centrul Olimpic de spadă, situaţia nu e prea roză. „Am pornit la drum cu câte opt sportivi, apoi au rămas câte cinci. Acum avem patru la băieţi şi patru la fete. Ne-au luat trei locuri - două de sportivi şi unul de armurier. Îmi pare rău pentru situaţia de la Iaşi, îmi pare rău de Biţucă. Ştiu cât a muncit şi cât munceşte, dar va trebui să înţeleagă. Ştiu însă cât îi e de greu”, a precizat Mircea Alecu, antrenorul-coordonator de la Centrul Olimpic de spadă de la Craiova.

Ultima speranţă: poziţia COSR!

Cinci locuri de la Iaşi, două de la Craiova, poate câteva de la Satu Mare din cele cinci transferate la Bucureşti şi iată cum apar locurile pentru viitorul centru feminin de sabie de la Braşov. „Este sută la sută decizia FR Scrimă. Noi nu ne putem amesteca. Este treaba celor de la Scrimă cum gestionează locurile din Centrele Olimpice”, a precizat Ioan Dobrescu, secretarul general al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român.

Dar dacă tot poate dirija locurile din Centrele Olimpice după cum îi dictează interesele, conducerea Federaţiei Române de Scrimă ar putea aplica foarte bine strategia paşilor mici. Ar putea lăsa, să zicem, patru din cele cinci locuri la Iaşi, şi să înceapă la Braşov cu un număr mai mic de sportivi pe banii COSR. Să lase timp celor de acolo să demonstreze că merită încredere deplină şi apoi să transfere, dacă va mai considera de cuviinţă, toate locurile care am presupus că ar merita acum să rămână la Iaşi. Ar fi probabil o decizie care ar împăca pe toată lumea. Altfel, butoiul cu pulbere poate exploda oricând!

Dragoş Gaşpar

 5 LOCURI are Centrul Olimpic feminin de sabie de pe lângă CSM Iaşi. Cerasela Drăgan, Andreea Lupu, Ana Ciobanu, Ioana Sitaru ocupă patru dintre ele. Geanina Gavril tocmai a ieşit din centru, în locul ei urmând să ajungă Iuliana Vrabie. Va mai avea oare unde să ajungă?

 Lista de la CSS „Unirea” Iaşi

Şi CSS „Unirea” Iaşi are o groază de fetiţe exact cum caută FR Scrimă. Alexandra Brânzan, Bianca Lucache, Ioana Radu, Nadine Al Deiri, Adina Şindilariu sau Andreea Lang sunt doar câteva dintre sportivele antrenorului Radu Tofan care vor avea un cuvânt de spus în anii ce urmează.

 „Am senzaţia că am fost folosiţi în toţi aceşti ani. Nu suntem însă sclavii nimănui să se treacă peste noi cu mătura”

Adrian Poeană,
directorul CSM Iaşi

 Îl pierdem pe Lupeică? Ne permitem?

Fostul mare campion Alin Lupeică lucrează cu fetele de la Centrul Olimpic de la Iaşi. Şi a lucrat bine după ce s-a hotărât să revină în apropierea planşelor. Dacă dispare Centrul, la prima vedere poate dispărea şi Lupeică. Îşi permite FR Scrimă să-l piardă?

 Părinţii şi copiii nu vor să vorbească!

Cât de sensibil este acest subiect reiese şi din poziţia părinţilor şi a copiilor implicaţi. Nimeni, dar nimeni, n-a vrut să aibă o poziţie în privinţa deciziei FR Scrimă. Nici măcar sub protecţia anonimatului. Din cele aflate, părinţii nu-şi vor lăsa fetele la Braşov.

 „Mă urc în maşină şi plec la Bucureşti. Nu mă întorc acasă până nu ajung la ministrul Nicolae Bănicioiu ca să afle ce nedreptate ni s-a făcut”

Iulian Biţucă,
antrenor emerit CSM Iaşi

 

 

 

Soluţia lui Chiculiţă

Foarte plăcută reîntâlnirea cu antrenorul Alexandru Chiculiţă, fostul mare sabrer fiind cel sub comanda căruia Mihai Covaliu devenea campion olimpic. Antrenor la Dinamo, el a venit la Iaşi pentru a fi alături de fetele sale, ştie foarte bine de intenţia FR Scrimă în privinţa mutării Centrului Olimpic feminin la Braşov şi o pune mai ales pe seama apropierii de Bucureşti.

Dar Chiculiţă a mai spus ceva: „Problema noastră este că nu le putem oferi copiilor suficiente concursuri, nu neapărat să-i cooptăm în centre olimpice. Sigur că există şi unele avantaje, dar banii cheltuiţi cu cazarea şi masa sportivilor ne-ar putea ajuta mai mult dacă i-am putea folosi pentru a merge în competiţii”.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Se zdruncină serios imaginea Poliției Române! O polițistă oferea informații din interiorul instituției unei rețele de proxenetism
07/11/2019 10:34

 În dosar apare si numele unei politiste din localitatea Drăgănesti Vlasca, al cărei transfer la IGPR a fost negociat sub presiunea traficantilor, pentru a oferi retelei informatii din interiorul ...

Judeţele Moldovei, campioane la defrişări ilegale
11/10/2017 05:15

Pădurile Moldovei dispar sub privirile neputincioase ale autorităţilor, iar sute de tăieri ilegale sunt inregistrate prin aplicaţiile dedicate ori cele descoperite de organele abilitate. Potrivit ultimului ...

Topul bolilor provocate de stres
19/07/2017 16:25

Stresul este inamicul public numărul 1 al zilelor noastre. Ritmul alert de zi cu zi, presiunea socio-economică, varietatea stimulilor la care oamenii sunt expuşi astăzi in permanenţă, - toţi aceşti fact ...

O boală greu de controlat afectează întreaga Românie
19/04/2017 06:00

Fenomenul dependenţei de alcool face ravagii şi ii devin victime de la copii, pană la persoane in varstă. Tot mai mulţi ajung in ultima vreme cu probleme de sănătate, dar şi cu familiile distruse din ca ...

Modificările care au dus la degringolada în Educaţie
22/02/2017 05:48

 Pavel Năstase, ministrul Educaţiei, a declarat că pană la sfarşitul anului va fi pregătită o nouă Lege a Educaţiei. „Conform programului de guvernare, pană la sfarşitul anului 2017 trebui ...

Regii licitaţiilor trucate
14/09/2016 06:00

În ultimul raport al Curţii de Conturi, judeţul Iaşi este menţionat de cele mai multe ori, fiind oaia neagră la capitolul cheltuirea banului public. Fie că este vorba de licitaţii publice, infuzii ...

Condamnare Voiculescu. Sentința în dosarul Telepatia. Minuta integrală
08/08/2014 21:41

  Dan Voiculescu a fost condamnat. Zece ani. Bunuri confiscate. Sechestru pe bani. Este, insă, doar unul din cei 12 condamnati in dosarul Telepatia.      Iată cum arată minuta d ...

Contabila grupării Corduneanu, expert bancar pentru milionarii irlandezi
24/07/2014 22:07

Secretele financiare ale unor milionari irlandezi au ajuns pe mainile unei contabile din Romania, pusă oficial sub acuzare pentru fraudarea mai multor bănci, in dosarul clanului ”Corduneanu”.  ...

Credinţă şi turism pe bani europeni FOTO
17/02/2014 11:45

Zeci de spaţii cu potenţial turistic din Moldova au fost transformate radical in urma unor ample proiecte cu finanţare europeană. Fie că au fost depuse de mediul de business din regiune, de autorităţi pu ...

50 milioane de euro pentru 18 proiecte
14/08/2013 05:45

Autorităţile locale şi judeţene din Iaşi au un grad redus de absorbţie al fondurilor europene. Valoarea totală a banilor plătiţi efectiv de Comisia Europeană se ridică la 206 milioane lei, potrivit i ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei