8 iunie, Ziua mondială a oceanelor
Dimensiune font:
Sărbătorită în fiecare an la 8 iunie, ziua mondială a oceanelor are rolul de a reaminti importanţa pe care o au oceanele în ce priveşte influenţa asupra planetei şi a speciei umane. Tema pentru 2021, dedicată acestei zile, este "The Ocean: Life and Livelihoods", potrivit www.un.org.
Şi în acest an această zi va fi marcată virtual printr-un eveniment produs de Divizia pentru Afaceri Oceanice şi Legea Mării a Oficiului pentru Afaceri Juridice al Organizaţiei Naţiunilor Unite, în parteneriat cu organizaţia non-profit Oceanic Global.
Vor participa peste 40 de lideri, vedete, parteneri instituţionali, voci ale comunităţii, antreprenori şi experţi trans-industriali, între care îi amintim pe: Jean-Michel Cousteau, Gael Garcia Bernal, Mattie Rodrigue, Nicole Yamase, Brian Skerry, Austin Gallagher, Dr. Jonathan Whitney, Dr. Sylvia Earle, Dr. Easkey Britton, Mauro Colagreco, Max Avis, Catarina Lorenzo, Sam Waterston, Alejandro Alba, Danni Washington, Dr. Kim Currie, Dr. Kevin Conrad, Dr. Vladimir Ryabinin, Dr. Sherry Pictou, Peter Thomson, Ted Janulis, Marisa Drew, Amy Novogratz, Elizabeth Petit González.
Ziua mondială a oceanelor a fost instituită la 8 iunie 1992, cu prilejul summitului Naţiunilor Unite de la Rio de Janeiro. În baza rezoluţiei adoptate de Adunarea Generală a ONU în decembrie 2008, Ziua mondială a oceanelor a fost recunoscută oficial de Organizaţia Naţiunilor Unite, urmând a fi sărbătorită în fiecare an la 8 iunie.
Oceanele reprezintă fundamentul vieţii pe Pământ, ele facilitând legătura între oameni de pe întregul mapamond, indiferent unde locuiesc. De asemenea, generează cea mai mare parte a oxigenului pe care îl inspirăm, absorb o mare parte din emisiile de dioxid de carbon, asigură hrană şi nutrienţi şi reglează clima.
În ultimii ani, ziua mondială a oceanelor a fost marcată având ca teme: 2020 - "Innovation for a Sustainable Ocean"; 2019 - "Gender and the Ocean"; 2018 - "Preventing plastic pollution and encouraging solutions for a healthy ocean"; 2017 - ''Our oceans, our future''; 2016 - "Healthy oceans, healthy planet".
Cu fiecare ediţie, un număr tot mai mare de ţări şi organizaţii sărbătoresc această zi, promovând ocrotirea oceanelor planetei şi legătura noastră directă sau indirectă cu acestea. Fie că locuim pe ţărm sau nu, putem organiza şi participa cu toţii la evenimente care au ca scop ocrotirea oceanelor. Pe fondul provocărilor numeroase cu care se confruntă acest imens sistem ecologic, a devenit necesar ca întreaga populaţie a planetei să ia măsuri pentru a proteja oceanele, pentru generaţiile prezente şi viitoare. Poluarea globală şi pescuitul în exces au dus la scăderea drastică a populaţiei majorităţii speciilor marine.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau