”Surprizele” din Ordonanța dată de Guvern la final de an 2021. Veste proastă pentru cine iese la pensie în 2022. Nu sunt singurii vizați
Dimensiune font:
Guvernul a stabilit mai multe măsuri fiscal bugetare pentru 2022, măsuri care afectează categorii extinse, de la copii la pensionari.
Ordonanța 130 din 17 decembrie 2021, privind ”unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative”, vine cu surprize pentru români.
Iată, pe scurt, principalele vești nu tocmai bune pentru 2022:
Salarii, solde, indemnizații de încadrare înghețate
- în anul 2022, începând cu data de 1 ianuarie, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor de funcție/salariilor de funcție/indemnizațiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se menține la același nivel cu cel ce se acordă pentru luna decembrie 2021 în măsura în care personalul ocupă aceeași funcție și își desfășoară activitatea în aceleași condiții.
Excepție fac personalul din sănătate și asistență socială, precum și cel din învățământ.
Orele suplimentare efectuate de bugetari, recompensate cu timp, nu cu bani
- în anul 2022, munca suplimentară efectuată peste durata normală a timpului de lucru de către personalul din sectorul bugetar încadrat în funcții de execuție sau de conducere, precum și munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale și în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează în cadrul schimbului normal de lucru se vor compensa numai cu timp liber corespunzător acestora.
Excepție fac: - personalul militar, polițiști, polițiștii de penitenciare și personalul civil din instituțiile publice de apărare, ordine publică și securitate națională.
- personalul cu statut special care are atribuții pentru desfășurarea activităților deosebite cu caracter operativ sau neprevăzut în domeniul ordinii și siguranței publice, în respectarea regimului frontierei de stat a României, în situații de urgență, în personalizarea, emiterea și evidența generală a documentelor de identitate și a pașapoartelor simple, în emiterea și evidența permiselor de conducere și a certificatelor de înmatriculare ale autovehiculelor rutiere, precum și de către polițiștii de penitenciare, care nu se poate compensa cu timp liber corespunzător, se plătește cu o majorare de 75% din solda de funcție/salariul de funcție cuvenită/cuvenit, proporțional cu timpul efectiv lucrat în aceste condiții. Plata majorării se efectuează în cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în următoarele 60 de zile după prestarea muncii suplimentare; munca suplimentară prestată peste programul normal de lucru se poate plăti numai dacă efectuarea orelor suplimentare a fost dispusă de șeful ierarhic, în scris, fără a se depăși 180 de ore anual. În cazuri cu totul deosebite, munca suplimentară se poate efectua și peste acest plafon, dar nu mai mult de 360 de ore anual.
Fără bilete de valoare și premii
- În anul 2022 instituțiile și autoritățile publice (...) nu acordă personalului din cadrul acestora bilete de valoare, cu excepția tichetelor de creșă. (...) nu acordă personalului din cadrul acestora premii.
Excepție: Vor putea beneficia de premii: sportivii și colectivele tehnice care au obținut performanțe deosebite la acțiunile sportive internaționale și naționale oficiale, pentru elevii, studenții, cercetătorii și profesorii care au obținut distincții la olimpiadele internaționale și concursurile internaționale și naționale pe discipline de învățământ și pentru profesorii care i-au pregătit pe aceștia, cu încadrarea în alocarea bugetară.
- Polițiștii, militarii și polițiștii din penitenciare vor primi indemnizații, compensații, prime, ajutoare, plăți compensatorii, despăgubiri, compensații lunare pentru chirie și alte drepturi, precum și compensație bănească, respectiv alocație valorică pentru drepturile de hrană la același nivel din decembrie 2021.
Veste proastă pentru cine se pensionează
- În anul 2022 nu se acordă ajutoarele sau, după caz, indemnizațiile la ieșirea la pensie, retragere, încetarea raporturilor de serviciu ori la trecerea în rezervă.
Excepție: În caz de deces.
Sprijinirea educației timpurii, din nou amânată
- Cupoanele sociale prevăzute la art. 27 alin. (6) din Legea nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare, nu se acordă până la data de 31 decembrie 2022.
Ce prevede articolul 27 alin. (6) din Legea nr. 1/2011
Statul sprijină educația timpurie, ca parte componentă a învățării pe tot parcursul vieții, prin acordarea unor cupoane sociale. Acestea vor fi acordate în scop educațional, conform legislației în domeniul asistenței sociale, în funcție de veniturile familiei, din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii și Protecției Sociale.
- În perioada 1 ianuarie 2022-31 decembrie 2022 se suspendă aplicarea prevederilor Legii nr. 509/2006 privind acordarea de miere de albine ca supliment nutritiv pentru preșcolari și elevii din învățământul primar de stat.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau