Află la ce scumpiri să te aștepți și cum să-ți gestionezi mai bine bugetul
Dimensiune font:
Probabil că ai observat deja că banii se devalorizează pe zi ce trece, iar cheltuielile tale au crescut în ultima perioadă. Prețurile se măresc cu rapiditate, iar motivele sunt complexe. Iată câteva exemple de scumpiri și felul în care îți vei putea gestiona mai bine bugetul pe viitor.
Cum să reduci costurile pentru renovarea locuinței
Dacă ai în plan să te apuci de renovat sau să faci mici reparații în jurul casei, ar fi indicat să încerci să te descurci cât mai mult pe cont propriu. Spre exemplu, dacă ai de tăiat diferite materiale precum țevi, obiecte din lemn sau vrei să-ți cureți copacii, te-ai putea orienta către un fierastrau pendular de calitate. Pandemia a dus la o cerere mai mare în sectorul imobiliar și, implicit, la o criză în rândul angajaților care execută lucrări în acest domeniu. De asemenea, producția lentă, costurile de transport se reflectă acum și în prețul materialelor. În prezent, dacă vrei să faci orice renovare sau construcție, vei avea nevoie de mai mulți bani. Materialele sunt cu până la 25% mai scumpe, iar mâna de lucru costă cu până la 20% mai mult. Pentru a gestiona mai bine situația, ar fi indicat să te pricepi să faci de unul singur cât mai multe lucruri în jurul casei.
Mâncarea și facturile, mai scumpe: cum faci economii
Prețurile la mâncare sunt și ele în creștere, chiar dacă scumpirile sunt mai mici, în comparație cu alte produse. Potrivit studiilor Kantar, majorările de prețuri începând cu luna august 2020 au avut o creștere mai rapidă ca oricând. Situația este cauzată de discounturile mai mici acordate de marile lanțuri de magazine în ultima vreme. Vestea bună pentru tine este că această piață este extrem de competitivă, așa că cei care vând produse de larg consum vor încerca să mențină prețurile la un nivel acceptabil. Pentru a face economie la cumpărăturile zilnice, poți monitoriza și compara atât prețurile lanțurilor de magazine, cât și ale site-urilor de e-commerce. De asemenea, este indicată și întocmirea listelor de cumpărături în funcție de necesitățile lunare. Dacă îți vei gestiona cu o atenție sporită bugetul și obiceiurile de consum, vei reuși să faci economii.
Facturile tale la utilități vor fi și ele mai mari, din cauza crizei prin care trece întreaga lume, pe fondul reluării activității economice și a revenirii consumului de energie la nivelul pre-pandemic. Pentru a ține sub control costurile utilităților, va fi necesar să îți schimbi, de asemenea, obiceiurile de consum. Mai puține becuri aprinse sau un grad în minus la centrală pe timp de iarnă te vor ajuta să faci economii.
Cum să ții sub control cheltuielile cu transportul
Costurile pentru a te deplasa sunt și ele în creștere. Prețurile pentru combustibil au atins praguri maxime în întreaga istorie, iar majorările le resimți din plin, fie că circuli cu propria mașină sau cu mijloacele de transport în comun. De asemenea, proprietarii de autoturisme au de plătit sume mai mari la asigurări și reparații. Este un moment în care ai putea încerca mai des metodele mai ieftine de deplasare, pe jos, cu bicicleta sau cu trotineta.
Dacă te gândești să renunți definitiv la mașina personală, trebuie să știi că ai putea încheia o afacere bună. Asta pentru că prețurile autoturismelor second hand sunt și ele în creștere. Cererea pentru mașini la mâna a doua este tot mai mare în România, cu peste 300 de mii de reînmatriculări în primele șase luni din 2021, cea mai mare cifră din ultimii 12 ani.
Acestea sunt situațiile pe care le vei observa tot mai des în următoarea perioadă. Este bine să începi să te gândești tot mai des la metodele prin care să-ți reduci pe cât de mult posibil costurile și să începi să faci economii.
Sursa foto: Unsplash.com
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau