Agricultura, piatra de moară a economiei
Dimensiune font:
cifra de afaceri din industrie a scăzut în noiembrie 2012 faţă de luna precedentă cu 2,8%* Institutul Naţional de Statistică a anunţat pentru trimestrul al III-lea al anului trecut o reducere a Produsului Intern Brut (PIB) cu 0,5% * la Iaşi, în primele nouă luni din anul trecut, exporturile au crescut cu o treime
Lipsa comenzilor din industria extractivă şi cea prelucrătoare au determinat ca în noiembrie 2012 să se înregistreze o cifră de afaceri în scădere cu 2,8%, faţă de luna octombrie. Cele mai mari reduceri s-au înregistrat în industria energetică, unde scăderea cifrei de afaceri a ajuns la aproape 7%, şi în cea a bunurilor intermediare, de -4,3%, potrivit datelor prezentate de Institutul Naţional de Statistică. Pe de altă parte, în intervalul noiembrie 2012- noiembrie 2011 s-a înregistrat o diminuare a cifrei de afaceri în industria extractivă cu 11,5%.
Seceta se simte în PIB
Totodată, economia României a scăzut în trimestrul III din 2012 cu 0,5%, comparativ cu aceeaşi perioadă a lui 2011. „Produsul Intern Brut (PIB) estimat pentru trimestrul III 2012 a fost de 153,767 miliarde lei preţuri curente, în scădere, în termeni reali, cu 0,4% faţă de trimestrul II 2012 şi cu 0,6% faţă de trimestrul III 2011“, au anunţat reprezentanţii INS. Cea mai mare reducere a volumului de activitate a fost înregistrată în agricultură, silvicultură şi pescuit, unde scăderea a fost de peste 29%. Reduceri ale volumului de activitate de sub 1% s-au înregistrat şi în administraţia publică şi apărare, asigurări sociale, construcţii şi industrie. Aceste diminuări au fost compensate de creşteri ale activităţii în domenii precum „activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice; activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport“, cu un plus de 12,1%, şi tranzacţii imobiliare, cu o majorare de peste 10%. Creşteri uşoare ale volumului de activitate s-au mai înregistrat în comerţul cu amănuntul şi ridicata; repararea autovehiculelor şi motocicletelor şi transport.
Pe de altă parte, în primele nouă luni ale lui 2012, INS a raportat o creştere a PIB cu 0,2%, faţă de perioada similară a lui 2011. Principalele „motoare“ au fost activităţile profesionale, ştiinţifice şi tehnice; cele care vizează serviciile suport, tranzacţiile imobiliare, comerţul cu amănuntul, dar şi transportul. Cele mai importante reduceri ale volumului de activitate, în primele nouă luni ale lui 2012, s-au înregistrat tot în agricultură, silvicultură şi pescuit, unde scăderea a fost de peste 20%. „Consumul final total a crescut cu 0,2% în perioada ianuarie-septembrie 2012, comparativ cu perioada corespunzătoare din anul precedent, pe seama creşterii cu 0,3% a cheltuielii pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei. Formarea brută de capital fix (investiţii) a înregistrat o creştere semnificativă, cu 13 puncte procentuale“, au precizat reprezentanţii INS. (Alina Stan)
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau