Apel către consumul rațional de apă
Dimensiune font:
Consumul "raţional" de apă reprezintă o datorie civică, în contextul în care România este afectată de secetă, a subliniat, miercuri, premierul Nicolae Ciucă.
România este afectată în proporţie de peste 70% de diverse faze ale secetei pedologice, a declarat, la rândul său, ministrul Mediului, Barna Tanczos, care a evidenţiat că poate fi asigurată rezerva strategică de apă.
"Eu cred că este foarte important ca, dincolo de aceste restricţii (privind apa potabilă - n.r.), să putem să avem o informare corectă a cetăţenilor, astfel încât să înţelegem cu toţii că este vorba despre fenomene pe care nu le putem controla, iar partea aceasta de consum raţional este o datorie civică a fiecăruia dintre noi. De la nivel guvernamental, cât şi de la nivelul autorităţilor locale avem nevoie să menţinem acest dialog cu cetăţenii, să menţinem oamenii informaţi pentru a putea înţelege care este situaţia reală. Demersurile pe care le-am făcut până în acest moment trebuie consolidate şi multiplicate tocmai în direcţia (...) de a putea să asigurăm cetăţenii că suntem în măsură să asigurăm cantităţile de apă potabilă acolo unde este necesar şi acolo unde se confruntă cu acest fenomen de secetă pedologică şi, de asemenea, că lucrăm cât se poate de coordonat cu autorităţile locale pentru a asigura sprijinul necesar", a spus premierul, în debutul şedinţei de Guvern.
Ministrul Mediului a informat că peste 70% din ţară este afectată de diverse faze ale secetei pedologice - moderată, puternică sau extremă.
"În ceea ce priveşte rezervele strategice de apă, cele 40 de lacuri de acumulare cu importanţă strategică sunt la un grad de umplere de 68%; putem asigura rezerva strategică de apă, dar, în paralel, anumite bazine hidrografice suferă de deficit uriaş de precipitaţii. Sunt deja bazine unde sunt râuri secate şi sunt deja bazine hidrografice unde fenomenele de secetă prelungită îşi arată efectele", a adăugat Barna Tanczos.
El a arătat că sunt câteva regiuni unde media precipitaţiilor din ultimele 10 luni este la mai puţin de jumătate faţă de anii precedenţi.
"Faţă de un 420 de litri la Tecuci, de exemplu, media ultimelor 10 luni este de 190 litri, deci mai puţin de jumătate, şi sunt încă o serie de localităţi precum Adjud, Bârlad, Botoşani, Dărăbani, chiar şi Miercurea Ciuc cu aceste date îngrijorătoare", a explicat ministrul.
Barna Tanczos a precizat că următoarele trei săptămâni vor fi caracterizate de fenomene extreme, după 15 iulie urmând ca România să fie afectată de un val de căldură care va amplifica fenomenul de secetă.
"Noi urmărim în momentul de faţă rezervele de apă pentru alimentarea cu apă potabilă a cetăţenilor, a localităţilor în zonele critice. Cele mai mari probleme apar acolo unde apa este obţinută din foraj. Capacitatea sistemelor este setată pe consumul normal de apă la nivelul gospodăriilor şi odată cu seceta a crescut foarte mult consumul de apă. De aceea, am făcut ieri, alaltăieri în mod repetat apel la un consum raţional al apei potabile. Apa potabilă presupune investiţii uriaşe de captare, de tratare, de transport, de distribuţie şi nu putem, mai ales în perioadele de secetă, să consumăm de cinci, de zece ori mai mult decât într-o perioadă normală pentru a uda. Periclităm şi punem în pericol alimentarea acestor sisteme pe termen mediu şi lung. Restricţiile care se implementează la nivel naţional de alimentare cu apă a unor localităţi sunt restricţii decise de autorităţile locale şi de furnizorii de apă tocmai pentru a păstra rezerva de apă. (...) Suntem în legătură permanentă cu autorităţile locale, cu Prefecturile şi suntem pregătiţi să oferim informaţii şi pentru o intervenţie în cazurile extreme unde anumite gospodării la înălţimi mai mari ar putea să rămână fără apă potabilă, din cauza scăderii presiunii în sistemele de alimentare", a indicat ministrul Mediului.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau