Apele râurilor din Moldova sunt în scădere
Dimensiune font:
Pe toate cursurile de apă s-au înregistrate fenomene de secare, în diferite perioade ale verii * în unele localități s-a impus și raționalizarea furnizării apei
2022 nu a fost un an deloc ușor din punt de vedere hidrometeorologic, seceta prelungită creând mari probleme și impunând restricționarea furnizării apei. Potrivit Administrației Naționale „Apele Române”, cele mai afectate județe au fost cele din sudul țării, dar și din Moldova – Iași, Botoșani, Vaslui, Suceava, Bacău și Neamț. Specialiștii de la „Apele Române”, alături de reprezentanții Hidroelectrica, au reușit să mențină coeficientul de umplere de peste 70%, în principalele 40 de lacuri (cu folosință complexă), adică la 73,61%. La finele lun ii august, rezerva (strategică) în principalele 40 de lacuria fost de 3,19 miliarde de metri cubi de apă, în scădere față de 3,45 miliarde cât era la începutul lunii iulie 2022. Fiecare administrație bazinală și-a stabilit pragurile și debitele care pot fi restricționate. Acestea sunt parte integrantă din Planurile de restricții care se aplică gradual.
Conform Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, debitele au fost în general în scădere, exceptând cursul mijlociu şi inferior al Siretului şi cursurile inferioare ale râurilor Suceava, Moldova, Bistrița, Trotuş, Putna.
2022, un an problematic
Situația hidrometeorologică înregistrate în ultimii ani din cauza secetei prelungite, precum și a nivelurilor scăzute ale apei înregistrate în acumulările aflate în administrarea Administrației Bazinale de Apă Prut-Bârlad, în cursul anului 2022 s-au aplicat trepte de restrictie pentru folosințele de apă piscicole care se alimentează din acumulările Hălceni (pe râul Miletin), Cal Alb (râul Bașeu), Plopi (Gurguiata), Sârca (Valea Oii), Ezăreni (Ezăren)i, Mânjești (Crasna) și pentru operatorul de apă
Aquavas SA Vaslui, care se alimentează din acumularea Solești, pe râul Vaslui. „Alimentarea cu apă a populației nu a fost afectată deoarece există încă două surse care, cumulate, au asigurat necesarul. Operatorii regionali au luat măsuri de economisire a apei și de eliminare a pierderilor în sensul raționalizării, limitarea furnizării apei în rețelele de distribuție ale operatorilor nefiind cauzată de scăderea apei la sursa de suprafață, ci de creșterea consumului generat de secetă, corelat cu lipsa capacităților de transport, înmagazinare și distribuție”, au spus oficialii ABA-Prut, care gestionează cursurile de apă din județele Iași, Vaslui și Botoșani. Din punct de vedere hidrologic, anul 2022 s-a caracterizat printr-o scădere sub valorile medii multianuale. Cauzată de lipsa precipitațiilor în diferite perioade, s-au înregistrat debite reduse pe toate râurile din spațiul hidrografic Prut-Bârlad, incluzând fenomene de băltire și secare. În diferite perioade ale anului, în bazinul hidrografic Bârlad s-a semnalat fenomenul de secare pe râurile Sacovăț (la Țibana), Lipova (Lipova), Zeletin (Colonești și Galbeni). În bazinul hidrografic Prut, probleme au fost pe râurile Buhai (la Pădureni) și Miletin (Șipote). Situația a impus raționalizarea furnizării apei în multe localită din RDNER – Rădăuți, Botoșani, Bivolari, Andrieșeni, Bacău, Horia, Focuri, Belceşti, Româneşti, Coarnele Caprei, Gropniţa, Todireşti şi LespeziDin păcate, veștile nu sunt deloc îmbucurătoare, seceta continuând să dea motive serioase de îngrijorare. Anul a început cu temperaturi anormal de mari pentru această perioadă, în care lipsesc total zăpezile, iar ploile sunt sporadice.
Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau