Ce NU te poate obliga angajatorul să faci la locul de muncă
Dimensiune font:
Ce NU te poate obliga angajatorul să faci la locul de muncă
De parcă nu ar fi fost destule problemele legate de adaptarea la noul stil de lucru impus de pandemie, au mai apărut și alte nemulțumiri. Și au ieșit la iveală nereguli în ceea ce privește raporturile dintre angajatori și angajați.
Perioada pe care am traversat-o cu toții a adus și multe neajunsuri. Unele dintre ele existau și înainte, însă nu păreau să fie atât de deranjante. Astfel, angajatorii au crescut cota cerințelor, în vreme ce angajații au ajuns să muncească mai mult în aceleași condiții. Cei care caută cele mai noi locuri de muncă în Iași sau în restul țării ar trebui să fie informați cu privire la raporturile de muncă. Și mai trebuie să știe că, indiferent de situație, au drepturi. Iar angajatorii nu îi pot obliga să se supună unor cerințe în afara legii.
Fii atent la ce ți se impune!
Potrivit legislației în vigoare, există anumite lucruri pe care angajatorii nu le pot impune angajaților, indiferent de locul de muncă pe care aceștia îl ocupă. Printre acestea, se numără faptul că, odată cu implementarea semnăturii electronice, angajații nu pot fi obligați să își cumpere o astfel de semnătură, dar și faptul că nu pot fi forțați să încaseze salariul într-un cont bancar ori, în caz de demisie, nu pot fi obligați să renunțe la această cerere.
Conform legislației muncii, angajatorul nu te poate obliga să folosești semnătura electronică pe documentele de muncă. Deși modificările legislative permit această opțiune a semnăturii electronice la încheierea contractului individual de muncă sau a actelor adiţionale, nu înseamnă că de-acum încolo toate documentele ce ţin de relaţiile de muncă trebuie semnate doar electronic ori că salariaţii vor fi obligaţi să îşi achiziţioneze aceste tipuri de semnături. Din contră, se poate, la fel de bine, folosi în continuare semnătura olografă, cu mențiunea că atât angajatorul, cât şi salariatul vor trebui să folosească același tip de semnătură (fie semnătura de mână, fie cea electronică avansată, fie cea electronică calificată) pe toate documentele încheiate.
Încasezi salariul cum vrei
Angajatorul nu poate obliga un angajat să primească salariul într-un cont bancar. Salariul poate fi plătit, potrivit legii, fie în numerar, fie prin virament într-un cont bancar. Așadar, Codul muncii prevede una dintre aceste două variante, deci angajatorul nu-și poate obliga salariații să încaseze banii într-un cont bancar. Cu toate acestea, în contractul de muncă poate fi specificată modalitatea de plată a salariului, astfel că, dacă salariatul semnează contractul în respectiva formă, se presupune că este de acord cu prevederile, așa că schimbarea ulterioară a modalității de încasare necesită acordul angajatorului.
De asemenea, nu poți fi obligat să plătești în vreun fel pentru măsurile de sănătate și securitate în muncă (SSM) ce trebuie luate la firmă. Potrivit legislației actuale, angajatorul are obligația să asigure salariaților măsurile de SSM în toate aspectele legate de muncă. Astfel, aceste măsuri nu pot să determine, în niciun caz, obligații financiare pentru salariați.
Tu alegi munca și când renunți
Art. 3 din Codul muncii reglementează, în mod expres, un drept constituțional al cetățenilor români, potrivit căruia orice persoană este liberă să își aleagă locul de muncă și profesia, meseria sau activitatea pe care urmează să o presteze. Astfel, angajatorul nu poate obliga un salariat în acest sens. Raporturile de muncă apar în urma manifestării voinței concrete a salariatului, prin intermediul documentelor semnate la angajare, de a lucra și de a avea locul de muncă ales.
În plus, dacă nu ai încă 18 ani, nu poți fi angajat pe locuri de muncă grele, vătămătoare sau periculoase. Codul muncii instituie, prin această prevedere, o protecție salariaților care încă nu au ajuns la vârsta majoratului. Mai mult decât atât, tinerii sub 18 ani nu pot fi obligați să presteze muncă suplimentară sau muncă de noapte. Conform Codului muncii, "munca prestată între orele 22:00-6:00 este considerată muncă de noapte".
De asemenea, ai dreptul de a alege momentul în care renunți la locul de muncă, iar angajatorul nu te poate obliga să renunți la demisie. Cererea de demisie trebuie înregistrată, în mod obligatoriu, de către angajator, care nu îl poate obliga pe angajat să renunțe la demersul său. Salariatul are, conform legii, dreptul de a nu motiva demisia. Iar refuzul angajatorului de a înregistra cererea de demisie conferă salariatului dreptul de a demonstra existența și transmiterea acesteia angajatorului prin orice mijloace de probă.
Atenție la detalii!
În cazul în care ești însărcinată, lăuză sau mamă care alăptează, nu ți va putea impune să prestezi muncă de noapte. Gravidele, lăuzele sau mamele care alăptează beneficiază, în egală măsură, de protecție din partea statului, ele neputând fi obligate să facă, în baza contractului de muncă, muncă de noapte.Pe de altă parte, nu poți fi obligat, ca angajat, să participi la o grevă sau să muncești în timpul unei greve. În acest sens, în art. 260 din Codul muncii este prevăzut că împiedicarea sau obligarea, prin amenințări ori prin violențe, a unui salariat sau a unui grup de salariați de a participa la grevă ori de a munci în timpul unei greve constituie contravenție și se sancționează cu amendă.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau