Ce NU te poate obliga angajatorul să faci la locul de muncă

Document1

Dimensiune font:

| 30-06-2021 09:00

Ce NU te poate obliga angajatorul să faci la locul de muncă


De parcă nu ar fi fost destule problemele legate de adaptarea la noul stil de lucru impus de pandemie, au mai apărut și alte nemulțumiri. Și au ieșit la iveală nereguli în ceea ce privește raporturile dintre angajatori și angajați.

Perioada pe care am traversat-o cu toții a adus și multe neajunsuri. Unele dintre ele existau și înainte, însă nu păreau să fie atât de deranjante. Astfel, angajatorii au crescut cota cerințelor, în vreme ce angajații au ajuns să muncească mai mult în aceleași condiții. Cei care caută cele mai noi locuri de muncă în Iași sau în restul țării ar trebui să fie informați cu privire la raporturile de muncă. Și mai trebuie să știe că, indiferent de situație, au drepturi. Iar angajatorii nu îi pot obliga să se supună unor cerințe în afara legii.

Fii atent la ce ți se impune!

Potrivit legislației în vigoare, există anumite lucruri pe care angajatorii nu le pot impune angajaților, indiferent de locul de muncă pe care aceștia îl ocupă. Printre acestea, se numără faptul că, odată cu implementarea semnăturii electronice, angajații nu pot fi obligați să își cumpere o astfel de semnătură, dar și faptul că nu pot fi forțați să încaseze salariul într-un cont bancar ori, în caz de demisie, nu pot fi obligați să renunțe la această cerere.

Conform legislației muncii, angajatorul nu te poate obliga să folosești semnătura electronică pe documentele de muncă. Deși modificările legislative permit această opțiune a semnăturii electronice la încheierea contractului individual de muncă sau a actelor adiţionale, nu înseamnă că de-acum încolo toate documentele ce ţin de relaţiile de muncă trebuie semnate doar electronic ori că salariaţii vor fi obligaţi să îşi achiziţioneze aceste tipuri de semnături. Din contră, se poate, la fel de bine, folosi în continuare semnătura olografă, cu mențiunea că atât angajatorul, cât şi salariatul vor trebui să folosească același tip de semnătură (fie semnătura de mână, fie cea electronică avansată, fie cea electronică calificată) pe toate documentele încheiate.

Încasezi salariul cum vrei

Angajatorul nu poate obliga un angajat să primească salariul într-un cont bancar. Salariul poate fi plătit, potrivit legii, fie în numerar, fie prin virament într-un cont bancar. Așadar, Codul muncii prevede una dintre aceste două variante, deci angajatorul nu-și poate obliga salariații să încaseze banii într-un cont bancar. Cu toate acestea, în contractul de muncă poate fi specificată modalitatea de plată a salariului, astfel că, dacă salariatul semnează contractul în respectiva formă, se presupune că este de acord cu prevederile, așa că schimbarea ulterioară a modalității de încasare necesită acordul angajatorului.

De asemenea, nu poți fi obligat să plătești în vreun fel pentru măsurile de sănătate și securitate în muncă (SSM) ce trebuie luate la firmă. Potrivit legislației actuale, angajatorul are obligația să asigure salariaților măsurile de SSM în toate aspectele legate de muncă. Astfel, aceste măsuri nu pot să determine, în niciun caz, obligații financiare pentru salariați.

Tu alegi munca și când renunți

Art. 3 din Codul muncii reglementează, în mod expres, un drept constituțional al cetățenilor români, potrivit căruia orice persoană este liberă să își aleagă locul de muncă și profesia, meseria sau activitatea pe care urmează să o presteze. Astfel, angajatorul nu poate obliga un salariat în acest sens. Raporturile de muncă apar în urma manifestării voinței concrete a salariatului, prin intermediul documentelor semnate la angajare, de a lucra și de a avea locul de muncă ales.

În plus, dacă nu ai încă 18 ani, nu poți fi angajat pe locuri de muncă grele, vătămătoare sau periculoase. Codul muncii instituie, prin această prevedere, o protecție salariaților care încă nu au ajuns la vârsta majoratului. Mai mult decât atât, tinerii sub 18 ani nu pot fi obligați să presteze muncă suplimentară sau muncă de noapte. Conform Codului muncii, "munca prestată între orele 22:00-6:00 este considerată muncă de noapte".

De asemenea, ai dreptul de a alege momentul în care renunți la locul de muncă, iar angajatorul nu te poate obliga să renunți la demisie. Cererea de demisie trebuie înregistrată, în mod obligatoriu, de către angajator, care nu îl poate obliga pe angajat să renunțe la demersul său. Salariatul are, conform legii, dreptul de a nu motiva demisia. Iar refuzul angajatorului de a înregistra cererea de demisie conferă salariatului dreptul de a demonstra existența și transmiterea acesteia angajatorului prin orice mijloace de probă.

Atenție la detalii!

În cazul în care ești însărcinată, lăuză sau mamă care alăptează, nu ți va putea impune să prestezi muncă de noapte. Gravidele, lăuzele sau mamele care alăptează beneficiază, în egală măsură, de protecție din partea statului, ele neputând fi obligate să facă, în baza contractului de muncă, muncă de noapte.Pe de altă parte, nu poți fi obligat, ca angajat, să participi la o grevă sau să muncești în timpul unei greve. În acest sens, în art. 260 din Codul muncii este prevăzut că împiedicarea sau obligarea, prin amenințări ori prin violențe, a unui salariat sau a unui grup de salariați de a participa la grevă ori de a munci în timpul unei greve constituie contravenție și se sancționează cu amendă.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Eurostat: România, în topul țărilor europene cu cel mai mare număr de găini ouătoare
05/05/2024 07:30

Potrivit unui raport Eurostat, Romania este unul dintre tările cu cel mai mare număr de găini ouătoare din Uniunea Europeană In 2022, Romania detinea peste 38,7 milioane de găini ouătoare, clasandu-se, ...

LOTO 6/49 din 4 mai 2024. Rezultate Loto 6/49, Loto 5/40 și Joker sâmbătă, 4 mai
04/05/2024 22:21

 Loteria Romană a organizat sambătă, 4 mai 2024, Tragerile Speciale Loto ale Sărbătorilor de Pasti.   Loto 6/49 din 4 mai, tragerea principală: 16, 6, 13, 44, 18, 19  Loto 6/49 trage ...

Programul magazinelor de Paște. Unde puteți face ultimele cumpărături?
04/05/2024 10:58

 Programul magazinelor de Paste. Iată unde puteti face ultimele cumpărături. Dacă nu ati apucat să vă faceti toate cumpărăturile de care aveti nevoie inainte de Paste, trebuie să stiti, magazinel ...

Rezervele BNR au scăzut la 69,7 miliarde euro
03/05/2024 07:18

  Redeschiderea pietei pentru o singură sedintă, după ziua de 1 mai si inainte de minivacanta de Paste, nu a adus schimbări semnificative ale cursului euro, chiar dacă au crescut iesirile de capital ...

Scandal la Luduș după închiderea Fabricii Leoni. 200 de oameni au ieșit în stradă
02/05/2024 16:30

Aproximativ 200 de angajaţi ai Fabricii LEONI din Luduş au protestat, joi, după decizia de inchidere a punctului de lucru, solicitand să li se respecte drepturile sociale. Fondatorul grupului de iniţiativ ...

BIZZ Accelerator, cel mai amplu proiect de educație pentru antreprenorii și managerii din România
02/05/2024 07:13

Într-un context economic in care antreprenoriatul romanesc cunoaste o expansiune rapidă, dar adesea haotică, Stefan Mandachi, impreună cu economistul Iancu Guda, lansează BIZZ Accelerator, un program ...

Peste 5.300 antreprenori din regiunea Moldovei au renunțat la afaceri!
01/05/2024 13:22

Numărul societăţilor comerciale şi al persoanelor fizice autorizate (PFA) care au iesit din sistemul economic, in primele trei luni din an, au ajuns, in regiunea de Nord-Est, la 5.391, cu aproape 20 la sut ...

Trenuri suplimentare de 1 Mai și Paște
30/04/2024 14:30

CFR Călători va asigura un program de transport special cu prilejul minivacanţei de 1 Mai şi Paşte, pentru facilitarea deplasării pasagerilor spre destinaţiile de vacanţă, dar şi spre domiciliu. Prin ...

S-a ieftinit mălaiul
30/04/2024 13:47

Preţurile produselor agricole au scăzut cu 18,69% in luna februarie 2024, comparativ cu luna februarie 2023, potrivit Buletinului statistic de preţuri al Institutului Naţionale de Statistică, in care se me ...

CNAIR a desemnat câștigătorul contractului necesar finalizării studiului de fezabilitate al Autostrăzii Braşov-Bacău
30/04/2024 13:36

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a desemnat, marţi, caştigătorul pentru contractul necesar finalizării studiului de fezabilitate al Autostrăzii Braşov-Bacău, respect ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei