Cea mai mare pictură murală din Suceava – mesaj de solidaritate pentru Ucraina cu ocazia Zilei Cooperării Europene!
Dimensiune font:
“Păsările voinței și ale libertății” – cea mai mare lucrare de artă murală contemporană din municipiul Suceava, dar și din județ, a fost inaugurată oficial, printr-un eveniment-manifest „Mesaj pentru Ucraina”.
Miercuri, 5 octombrie 2022, structurile de management ale Programului Operațional Comun România-Ukraina au marcat la Suceava, finalul campaniei “Mesaj pentru Ucraina”, organizate pentru a marca Ziua Cooperării Europene în regiunile de graniță din cele două state participante la program.
Cu această ocazie, a fost prezentată publicului pictura murală realizată pe peretele Colegiului Național “Mihai Eminescu” din Suceava, care transmite solidaritatea și speranța pentru poporul ucrainean. Pictura murală realizată de o echipă de profesioniști, după lucrarea trimisă la concurs de Tetiana Lebedenko, o tânără de 15 ani din Odesa, care a participat la concursul de creație “Mesaj pentru Ucraina”, organizat în cadrul programului, cu ocazia Zilei Cooperării Europene, în contextul Anului European al Tineretului. În concurs au fost înscrise peste 60 de lucrări ale tinerilor din România și Ucraina, din care au fost selectate șase lucrări finaliste, iar câștigătoarea a fost desemnată prin votul publicului pe pagina de Facebook ENI CBC Romania-Ukraine 2014-2020. Finaliștii concursului vor fi premiați cu smartwatch-uri, iar câștigătoarea, prezentă la evenimentul de la Suceava, a plecat cu marele premiu, o trotinetă electrică.
Simultan, au fost organizate ateliere de pictură pentru copiii ucraineni refugiați în Suceava, care au fost conduse de cunoscutul grafician și caricaturist Mihai Pânzaru-Pim. Pe ecranul digital, cei mici au desenat simboluri ale cooperării transfrontaliere dintre România și Ucraina, folosind culorile steagurilor naționale.
Pe lângă realizarea impresionantei lucrări de artă murală care acoperă o bună parte din fațada clădirii cu trei niveluri și organizarea acțiunii publice de inaugurare, campania de solidaritate ”Mesaj pentru Ucraina” a inclus și transmiterea a peste 500 de pachete cu rechizite școlare către 5 școli din Ucraina, în regiunile din aria Programului: Cernăuți, Ivano-Frankivsk, Zakarpattya, Odesa.
Evenimentul, care a beneficiat de o largă participare, atât din partea autorităților locale și județene din România, cât și a celor din Ucraina, inclusiv de o mulțime de mame cu copii, refugiați la Suceava din calea războiului, s-a desfășurat de Ziua Educației. În cadrul manifestării s-au oferit în mod simbolic scrisori de mulțumire din partea Dl. Oleksii Boiko, președinte al Consiliului Consiliului Regional din Cernăuți, către Dl. Cezar Grozavu - directorului executiv al BRCT Suceava, și către Dl Tofan Vasile - vicepreșdinte al Consiliului Judetean Suceava.
La final, toți participanții au mers în fața picturii murale alături de Tetiana care a fost prezentă la eveniment, purtând în piept broșe cu steagul Ucrainei și al Uniunii Europene în semn de solidaritate. Participanții au exprimat mesaje de susținere pentru oamenii din Ucraina și au împărtășit experiența cooperării comunităților de graniță, în contextul actual.
Câștigătoarea a venit la eveniment împreună cu mama ei, aflându-se pentru prima dată în România. Mesajul ei a fost unul de mulțumire pentru solidaritatea poprului roman și a Uniunii Europene arătată Ucrainei și poporului ucrainean iar lucrarea ei “oglindindește aripile protectoare ale României asupra Ucrainei, întruchipată în cocorul care are nevoie de ajutor. Din cele două curcubee pe cerul comun pentru toate popoarele lumii se revarsă lumină, speranță, bucuria de a trăi și a crea în numele unei vieți libere și fericite.” Câștigătoarea concursului tinând cont de condiția principal a concursului: de a exclude atmosfera de agresiune.
Mama ei, Dna Lebedenko Olena "Multumesc Programului România -Ucraina pentru frumoasa ocazie de a vizita Romania, de a vedea pictura Tatianei sub forma muralului. Nici nu puteau sa-mi imaginez asa ceva!"
Dacă mesajul lucrării este un îndemn de a "înfrunta provocările vieții cu demnitate și curaj", mesajul acestui eveniment este că reziliența înseamnă să nu îți pierzi niciodată capacitatea de a fi creativ, optimist și de a vedea potențialul pozitiv al umanității chiar și în cele mai dificile contexte.
În fiecare an, programele de cooperare finanțate de Uniunea Europeană marchează Ziua Cooperării Europene în jurul datei de 21 septembrie, prin evenimente care aduc împreună comunitățile aflate la granițele interne și externe ale Uniunii. Anul acesta a fost cea de-a 11-a celebrare a acestei zile, care s-a derulat sub egida Anului European al Tineretului. La Suceava evenimentul a fost organizat de Secretariatul Tehnic Comun (Biroul Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Suceava) împreună cu Autoritatea de Management (Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației) a Programului România-Ucraina.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau