Circa 1,8 milioane de șoferi rămân fără asigurări auto
Dimensiune font:
Circa 1,8 milioane de șoferi mai au încă asigurări RCA de la Euroins. În mod normal, acestea expiră automat pe 8 septembrie, la 90 de zile după deschiderea procedurii de faliment, însă autoritățile se gândesc să prelungească acest termen până pe 8 decembrie, pentru a oferi șoferilor suficient timp să își găsească o altă asigurare, profitând și de existența celei deja cumpărate de la Euroins.
Deși în piață sunt câțiva jucători care au apetit notabil pentru RCA, numărul total al firmelor continuă să rămână unul relativ mic, iar nivelul de concentrare unul ridicat, în ciuda scăderii față de perioada anterioară falimentelor City Insurance și Euroins. Mai simplu spus, cele 1,8 milioane de șoferi care vor avea nevoie de RCA pentru a conduce în legalitate vor pune presiune pe societățile de asigurare, existând fie riscul ca acestea din urmă să majoreze tarifele (risc eliminat doar parțial prin limitarea prețurilor la nivelul maxim din 28 februarie 2023), fie acela ca una sau două companii să se încarce cu mai mult RCA decât ar dori sau decât le permite nivelul rezervelor.
Asigurarea RCA aduce venituri substanțiale în termen relativ scurt (fiind de departe cea mai vândută asigurare din România), dar presupune și plata unor daune considerabile, ceea ce înseamnă că firmele trebuie să dispună de rezerve substanțiale și de programe de reasigurare solide pentru a putea respecta indicatorii de solvabilitate impuși de lege. De aceea, creșterea vânzărilor de RCA vine aproape întotdeauna cu necesitarea majorării capitalului.
Exemple concrete sunt Groupama și Grawe, care au crescut puternic în zona RCA după falimentele City Insurance și Euroins și care, doar în ultimul an și jumătate, au adus 100 de milioane de euro, respectiv 30 de milioane de euro, pentru majorarea capitalului.
În prezent, piața este relativ diversificată, conform ultimelor date raportate de BAAR la ASF. Groupama are undeva spre 23% din totalul polițelor RCA valide, Allianz Țiriac spre 15%, Axeria și Grawe în jur de 10%, în timp Asirom, Generali și HD Insurance se învârt în jurul a 5%, Doar Omniasig pare să refuze complet piața menținându-se în ultima jumătate de an la o cotă de circa 3,8%, sub jumătate față de cât obșnuia să vândă în anii anteriori.
Vlad POPA
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau