Cultivat pentru animale, sorgul câștigă tot mai mult teren în Moldova. În Africa i se spune „cămila agriculturii”
Dimensiune font:
Sorgul, denumită și „cămila agriculturii”, specifică mai ales pentru Africa, pentru că este rezistentă la secetă, este tot mai cultivată în Moldova.
Aceasta ar putea fi un bun înlocuitor pentru porumb în rețetele pentru furaje. Specialiștii cred că plantațiile de sorg vor fi tot mai des întâlnite, din cauza schimbărilor climatice.
Sorgul este foarte rezistent la secetă, acesta este principalul motiv pentru care ieşeanul Marian Topală a decis să experimenteze, pe unul dintre loturile pe care le deţine, această cultură. Plantele s-au dezvoltat foarte bine, iar la sfârşitul lunii octombrie ieşeanul va recolta o cantitate însemnată de seminţe. Fermierul din comuna Bălţaţi, jud. Iaşi, a decis să cultive soiul şi anul viitor, pe o suprafaţa mult mai mare.
„I se mai spune şi cămila agriculturii, deoarece face faţă foarte bine la perioadele de secetă. Nu suferă atât de mult cum suferă porumbul, de exemplu. Proteina din seminţele de sorg este mult mai mare decât cea de la porumb”, a spus pentru TVR Iaşi Marian Topală, fermier.
Specialiştii Universităţii de Ştiinţe ale Vieţii din Iaşi recomandă fermierilor să cultive sorgul. Seminţele sunt folosite pentru prepararea furajelor, dar şi în domeniul farmaceutic.
Este o alternativă foarte bună la porumb în hrana pentru animale, în mod special în regiunile puternic afectate de secetă.
Originar din Africa Ecuatorială, sorgul este răspândit şi în India şi China.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau