Cum a ajuns Marele Ducat Luxemburg sa fie paradisul fiscal pentru 55.000 de firme fantoma create de multinationale si milionari

00000   socant-sotia-unu

Dimensiune font:

| 08-02-2021 18:21

Luxemburgul joaca rolul de paradis fiscal pentru circa 55.000 de societati fantoma create de multinationale si de milionari, dar si de grupari mafiote, potrivit primei parti a unei anchete publicate luni de un grup de publicatii internationale, printre care si ziarul francez Le Monde, transmite EFE.

Luxemburg a respins acuzatiile si a insistat ca respecta atat dreptul european, cat si pe cel international.

Printre numele mentionate luni de Le Monde, care va publica ancheta 'OpenLux' sub forma unui serial ce se va intinde pe intreaga saptamana, apar sportivi ca Tiger Woods, artisti precum cantareata columbiana Shakira, actorii americani Angelina Jolie si Brad Pitt, familia Hermes, printul mostenitor al Arabiei Saudite si trei sferturi din companiile listate la CAC-40, principalul indice al Bursei din Paris.

"Sute de multinationale (LVMH, Kering, KFC, Amazon) au deschis filiale financiare. Familii bogate isi fructifica aici patrimoniul imobiliar", scrie Le Monde in editia sa digitala.

Totodata, ancheta OpenLux dezvaluie existenta unor fonduri de provenienta dubioasa, care ar putea avea legatura cu activitati infractionale in care ar fi implicate mafiile rusa si calabreza.

Inclusiv partidul italian de extrema dreapta Liga ar avea in Luxemburg un cont vizat de autoritatile de la Roma, la fel si persoane apropiate regimului venezuelean, care ar fi ascuns aici fonduri provenite din contracte publice afectate de coruptie, potrivit sursei citate.

"Aceste anchete confirma ca Marele Ducat este, in pofida a ceea ce afirma autoritatile luxemburgheze, un autentic centru offshore, ceva intre City-ul din Londra (centrul financiar al Londrei - n.red.) si Insulele Virgine Britanice. Circa 90% din aceste societati sunt controlate de non-luxemburghezi'', scrie Le Monde.

Nu mai putin de 157 de nationalitati sunt reprezentate in milioanele de documente analizate de Le Monde si de alte 16 mas-media internationale, printre care La Nacion, Le Soir, Tempo si Suddeutsche Zeitung.

Franta, in top

Potrivit Le Monde, Franta se situeaza pe primul loc in aceasta lista, cu peste 17.000 de societati in Luxemburg, care au de pilda in proprietate un castel francez aflat la dispozitia printului saudit Mohammad bin Salman, vila Angelinei Jolie si a lui Brad Pitt din sud-estul Frantei sau o puzderie de case de pe Costa de Azur si numeroase apartamente in Paris. Pe lista figureaza totodata companii emblematice pentru economia franceza, precum Decathlon, JCDecaux sau Yves Rocher.

Din cele 50 de familii cele mai bogate din Franta, 37 "isi structureaza companiile, patrimoniul si investitiile prin intermediul a zeci de holdinguri luxemburgheze", cum este cazul familiei Hermes sau a lui Bernard Arnault, presedintele LVMH.

"Cazul Frantei nu este unic: prin intermediul societatilor luxemburgheze, fonduri de investitii anonime cumpara bucati intregi de orase precum Berlin si Londra, facand sa creasca semnificativ preturile imobiliare, fara a fi indentificabile si fara a plati impozite", scrie Le Monde, citat de EFE.

Proprietatile luxoase

In Marele Ducat sunt inregistrate de la proprietati luxoase si pana la iahturi, elicoptere, avioane private de mici dimensiuni, aeronave comerciale, cataloage muzicale, drepturi de imagine si opere de arta. In total, au fost identificati pana la 65.000 de beneficiari, intre acestia, 279 de milionari inclusi in clasamentul revistei Forbes.

Publicatiile care au luat parte la aceasta ancheta au transmis ca investigatia a fost posibila gratie directivei Uniunii Europene din 2018 care a cerut crearea de registre publice ale proprietatilor reale si ale societatilor in toate statele membre. Masura a fost adoptata dupa dezvaluirea unor scandaluri precum "Panama Papers", o ancheta care dezvaluia cum unii dintre cei mai bogati oameni ai planetei se foloseau de diverse scheme pentru a-si ascunde averile.

Luxemburgul respinge acuzatiile

Luxemburgul a aplicat directiva in toamna lui 2019, o modalitate de a-si demonstra transparenta, cu toate ca ancheta scoate la iveala numeroase puncte nevralgice care pun sub semnul intrebarii capacitatea statelor de "a supraveghea intr-un mod eficient ecosistemele lor financiare si de a garanta fiabilitatea acestor registre".

"Luxemburg respinge afirmatiile facute in aceste articole, precum si descrierea total nejustificata a tarii si a economiei sale", se mentioneaza intr-un comunicat al guvernului luxemburghez, citat de EFE.

Executivul luxemburghez a transmis ca "a luat nota" de articolele aparute luni in care ''autorii fac si mai multe afirmatii fara fundament cu privire la economia si centrul financiar al Luxemburgului".

"Luxemburg este complet in linie cu si indeplineste toate reglementarile si standardele de transparenta ale UE si internationale si aplica, fara exceptie, arsenalul complet al masurilor UE si internationale pentru schimbul de informatii in chestiuni fiscale si pentru combaterea abuzului fiscal si a eludarii fiscului", se mentioneaza in comunicatul citat. Documentul adauga totodata ca nici Uniunea Europeana, nici Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) "nu au identificat niciun regim sau practica fiscala in Luxemburg care aduce prejudicii".

"O tara stabila cu rating AAA"

Guvernul luxemburghez a mai subliniat ca statul "nu ofera un regim fiscal favorabil companiilor multinationale, nici companiilor digitale, care trebuie sa se supuna acelorasi norme si legislatii ca in cazul oricaror altor companii" din tara. In comunicatul de presa, executivul din Marele Ducat aminteste ca Luxemburgul "este o tara stabila cu un rating AAA" (stabil) si care "gazduieste unul dintre principalele centre financiare internationale din Europa".

"Companiile multinationale din intreaga lume profita de pe urma experientei sectorului financiar al tarii pentru a-si centraliza activitatile financiare transfrontaliere", adauga documentul citat. In acest context, guvernul luxemburghez subliniaza ca statul "isi evalueaza si actualizeaza continuu arhitectura de supervizare si masurile menite sa combata spalarea banilor si finantarea terorismului" si aplica toate normele europene si internationale, precum si recomandarile GAFI (Grupul de Actiune Financiara Internationala).

Guvernul luxemburghez a mai subliniat ca personalul national insarcinat cu lupta impotriva spalarii capitalurilor "sporeste in mod constant, inregistrand o crestere de 46% numai in ultimii trei ani".

Luxemburg a fost una dintre primele tari din Europa care a creat un registru public al beneficiarilor finali (UBO) si este una dintre putinele tari din Uniunea Europeana "care a optat pentru un registru total deschis si transparent, accesibil, 'online' si gratuit, fara nicio restrictie pentru populatie", conchide comunicatul citat. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:53

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
Viața la limită. România are cei mai săraci angajați din UE
24/11/2024 15:48

Romania detine un record trist in Uniunea Europeană: cel mai mare risc de sărăcie in randul salariatilor. Peste o treime din forta de muncă activă trăieste din salariul minim, iar pentru multi, acesta nu ...

Companiile germane din România se pregătesc de concedieri
24/11/2024 12:38

 Companiile germane din Romania anticipează o inrăutăţire a situaţiei economice, vor să reducă investitiile si se pregătesc de concedieri, arată chestionarul de conjunctură al Camerei de Comert ...

Taxă nouă pentru cei care stau la bloc
24/11/2024 11:27

 Iarna aceasta a venit la pachet cu un scandal de proportii. Primele facturi de sezon au inclus „taxa de teavă” si pentru cei cu centrale de apartament. Măsura, luată de Autoritatea National ...

Gastronomia sustenabilă. Cum restaurantele ecologice transformă masa într-o lecție de responsabilitate
22/11/2024 12:45

Sub lumina caldă a unei seri de toamnă, un restaurant cochet din centrul orasului atrage atentia nu printr-un lux orbitor, ci printr-o simplitate elegantă. Lemnul reciclat al meselor, iluminatul cu LED-uri, ...

Anchetă de amploare la Raiffeisen Bank! Banca a fost amendată după ce mai mulți clienți s-au trezit cu bani retrași, credite și conturi nesolicitate
22/11/2024 12:33

  Anchetă de amploare la Raiffeisen Bank. Banca a fost amendată cu 20.000 de euro după ce angajatii săi au folosit datele confidentiale ale clientilor. Un client a reclamat că că in numele lui ...

Economistul Cristian Păun: Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele. Discursul politicienilor se va schimba radical după alegeri
22/11/2024 11:03

Economistii anuntă că vin vremuri grele după alegerile din ancest an. Profesorul de economie Cristian Păun spune că romanii ar face bine să evite creditele, excesele si să fie cumpătati. Acesta a mai a ...

„Taxa pe țeavă”: Este corect să plătim pentru căldura de la vecini dacă avem centrale de apartament? / Un ordin ANRE naște discuții aprinse
21/11/2024 10:54

 Un ordin al ANRE din acest an prevede că toate apartamentele dintr-un bloc trebuie să plătească o cotă parte la factura de energie termică, indiferent dacă sunt racordate la sistemul centralizat sa ...

Ministrul Sebastian Burduja avertizează: “Trăim de pe urma muncii celor de dinainte de ‘89. În România nu s-a mai investit în energie”
21/11/2024 08:04

Sebastian Burduja a admis că, după 1989, Romania nu a mai investit in energie, motiv pentru care este la mana divinitătii si a naturii in ceea ce priveste productia de energie. Ministrul Sebastian Burduja a ...

Inspectorii ANPC au descins la comerciații de anvelope uzate: Amenzi record și zeci de mii de pneuri oprite de la vânzare
20/11/2024 18:29

    Comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au verificat peste 400 de comecianţi de anvelope uzate din toată ţara şi in urma neregulilor găsite au f ...

Jumările de porc spaniole au fost înscrise în Registrul indicațiilor geografice al Uniunii Europene
20/11/2024 14:29

Indicatia geografică „Torrezno de Soria” (IGP) a fost inscrisă in registrul de indicatii geografice al Uniunii Europene, prin Regulamentul de punere in aplicare al UE 2892/2024 din 12 noiembrie, p ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei