Două Hotărâri de Guvern pentru FORTUS. A revenit la stat şi va fi predat Iașului

000000   05500

Dimensiune font:

| 05-01-2024 21:33

 fortus

Autorităţile locale şi judeţene au în plan un proiect major de regenerare urbană la fostul combinat Fortus. O astfel de înţelegere a fost parafată în martie anul trecut şi ar putea deveni realitate în cursul acestui an, cel puţin la nivel de iniţiere.

 

 
Primăria Iaşi deţine 30 ha la Fortus, iar Consiliul Judeţean (CJ) ar urma să intre în proprietatea a 61,3 ha. Astfel, 91,3 ha dintre cele 140 ha ale fostului combinat vor fi în proprietate publică. Un prim pas decisiv în acest sens va fi făcut în luna ianuarie: înainte de transferul către CJ, cele 61,3 ha vor face un „popas” în curtea Autorităţii pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS).

Printr-o hotărâre de guvern, terenurile în suprafaţă de 61,3 ha, cele peste 130 de imobile-construcţii şi 650 de obiecte de inventar vor fi înscrise în patrimoniul public al AAAS ( Actul normativ este în consultare publică din data de 20 decembrie 2023 şi sunt create premisele aprobării hotărârii până la finalul lunii ianuarie.

„AAAS a iniţiat prezenta hotărâre cu intenţia de a transmite activul funcţional Fortus SA, ulterior primirii în administrare, către administraţia publică locală la Consiliul Judeţean Iaşi”, se arată în actul normativ.

Pentru ca bunurile Fortus să ajungă la CJ va fi necesară o a doua hotărâre de guvern, de transfer din proprietatea statului în proprietatea judeţului Iaşi. Între AAAS şi CJ există semnat un protocol, în urma căruia administraţia judeţeană şi-a asumat unele cheltuieli privind întreţinerea bunurilor (servicii de pază, circa 3-4 milioane lei/an) pe perioada procesului de transfer. În acelaşi timp, conform aceluiaşi acord, AAAS va preda bunurile către CJ.

„Activul funcţional nu este concentrat într-o anumită zonă, bunurile fiind amplasate aleatoriu pe o suprafaţă totală de aproximativ 1.400.000 mp (140 ha - suprafaţa vechiului combinat), cu distanţe şi de aproximativ 1,5 - 3 km între ele, iar căile de acces sunt comune cu terenurile şi clădirile administrate de Primăria Municipiului Iaşi şi fostul combinat”, se precizează în proiectul de act normativ prin care bunurile vor fi înscrise în inventarul public al AAAS.

În martie 2023, Primăria Iaşi a iniţiat un proces similar cu al CJ pentru preluarea celor 61,3 ha, în condiţiile în care municipalitatea obţinuse deja alte 30 ha. Însă, municipalitatea a renunţat la demers, având în vedere că acţiunea CJ era deja înscrisă în procesul birocratic de avizare încă de la finalul anului 2021.

„Am convenit să facem o asociere pentru a implementa un proiect de regenerare urbană. Important este ca activul să ajungă <>, iar pentru acest lucru sunt necesare două hotărâri de Guvern. Ulterior, vom stabili amploarea, caracterul sau profilul proiectului”, ne-a declarat ieri vicepreşedintele CJ Marius Dangă, el adăugând că renunţarea Primăriei la demersul de a prelua cele 61,3 ha a avut ca scop evitarea unui blocaj şi, ulterior, asocierea celor două instituţii.

În jurul celor 91,3 hectare există şi multe proprietăţi private, iar în cazul unora sunt în derulare sau în pregătire proiecte urbanistice, inclusiv pentru construirea de blocuri sau supermarketuri.

 

AAAS a preluat bunurile prin dare în plată

AAAS a putut să intre în proprietatea bunurilor Fortus în urma unei sentinţe din iulie 2017 a Tribunalului Specializat Mureş. În urma acestei decizii, AAAS a preluat activele fostului combinat în contul unor datorii ale Fortus către stat în valoare de 234 milioane lei. La o astfel de procedură, de dare în plată, a apelat şi Primăria Iaşi pentru a prelua cele 30 ha, respectiv în contul datoriilor Fortus către bugetul local.

Chiar dacă hotărârea instanţei a fost luată acum mai bine de şase ani, contractul de dare în plată al AAAS a putut fi încheiat abia în luna iulie 2023, actul suferind unele rectificări în noiembrie 2023. Acesta este contextul care a creat ulterior posibilitatea iniţierii proiectului de hotărâre de guvern prin care bunurile preluate să poată fi înscrise în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului.

În paralel cu acţiunile AAAS, CJ a iniţiat, în decembrie 2021, o corespondenţă cu autoritatea centrală în care a solicitat preluarea bunurilor care urmau să intre definitiv în proprietatea AAAS. În februarie 2022, AAAS a confirmat disponibilitatea de a preda bunurile şi a solicitat CJ parcurgerea mai multor paşi birocratici pentru ca transferul să fie realizat. Aceşti paşi au fost oficializaţi odată cu semnarea, în august 2023, a acordului mai sus menţionat între AAAS şi CJ.

Bunurile care fac obiectul acestui proces sunt: 458.098 mp de teren intravilan, 157.311 mp de teren extravilan, peste 130 de imobile-construcţii (în suprafaţă de 289.614 mp) şi un număr de peste 650 obiecte de inventar.

În principal, pe terenul de 61,3 ha se află foste hale industriale precum: forjă grea, mecano-sudură, oţelărie electrică, tratamente tehnice secundare, turnătoria de oţel, utilaj tehnologic complex greu, modelărie, haldă zgură „Ciurea”, S.R.A. şi gospodărie apă.

Un avantaj al platformei Fortus este amplasarea, cu acces la şoseaua de centură şi transport feroviar. Astfel de facilităţi permit integrarea platformei într-un plan de dezvoltare de care va beneficia întreaga regiune, conform adresei iniţiale trimise de CJ către AAAS prin intermediul căreia au fost solicitate bunurile.  

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
România preia afacerile Gazprom din Republica Moldova: Romgaz are o nouă sucursală la Chișinău
17/05/2024 06:42

Sucursala Romgaz din Chişinău a fost inregistrată joi la Agenţia Servicii Publice a Republicii Moldova, in Registrul de Stat al persoanelor juridice, informează compania printr-un comunicat Prin Hotărare ...

Voluntari. Aproape 750 de depozite au fost sigilate într-o acțiune anti-evaziune
16/05/2024 21:12

 Controale masive făcute, joi, 16 mai, la mai multe depozite din Voluntari, de către inspectorii Direcţiei Generale de Antifraudă Fiscală. Au fost sigilate aproape 750 de astfel de locaţii folosite ...

Mugur Isărescu, veste proastă. „S-ar putea să nu vină”
16/05/2024 17:37

Momentul reducerii dobanzii cheie s-ar putea să nu vină in acest an, dar dacă inflaţia pe luna mai va fi scăzută, atunci membrii Consiliului de Administraţie al BNR se vor uita la date, a declarat, mierc ...

Marcel Ciolacu pune în mișcare un plan care va schimba piața muncii din România: se pregătește salariul minim european
16/05/2024 15:44

Premierul Marcel Ciolacu a explicat că intentia clară a Guvernului este de a aplica de la 1 iulie măsura deja anuntată de a creste salariul minim brut la 3.700 de lei. Măsura nu este una usor de luat, pent ...

Noi investiții în modernizarea reţelelor de gaze și electricitate din Moldova
16/05/2024 12:26

Compania Delgaz Grid, parte a grupului E.ON Romania, are in plan pentru acest an infiinţarea de noi staţii de distribuţie a gazelor naturale pentru mărirea capacităţii de transport către consumatorii c ...

Mugur Isărescu vorbește despre un scenariu apocaliptic pentru România: Ar însemna un șoc teribil! Eu am trăit asta
16/05/2024 07:04

Guvernatorul Băncii Naţionale a Romaniei, Mugur Isărescu, a declarat, miercuri, referindu-se la acuzaţiile potrivit cărora Guvernul se imprumută pentru a finanţa deficitul bugetar, că soluţia nu este s ...

Economia Rusiei sfidează sancțiunile și crește în continuare. BERD: Este nerealist să ne aşteptăm ca aceste sancţiuni să conducă la o criză economică
16/05/2024 00:17

Economia rusă s-a dovedit mai rezistentă decat s-a prevăzut şi urmează să crească in acest an, in pofida sancţiunilor impuse de către Occident, iar Războiul din Faşia Gaza afectează ţările din reg ...

Guvernatorul BNR liniștește populația: Noi nu vedem recesiune. Riscul a fost pentru trimestrul întâi
15/05/2024 16:14

Guvernatorul Băncii Naţionale a Romaniei, Mugur Isărescu, a afirmat că nu vede Romania iin pragul recesiunii şi a precizat că riscul a fost pentru trimestrul intai. El a adăugat că toţi indicatorii cu ...

Trăim pe credit! Datoria externă a României a săltat cu aproape 10% în 2024
15/05/2024 07:51

Datoria externă totală a Romaniei a crescut in primele trei luni cu 7,643 miliarde euro, pană la 177,726 miliarde euro, de la 170,083 miliarde euro la 31 decembrie 2023, arată datele Băncii Naţionale a Ro ...

Guvernul Ciolacu a îndatorat România cu 1 miliard astăzi
14/05/2024 09:24

Ministerul Finanţelor a imprumutat intr-o singură zi peste un miliard de lei de la bănci. Astfel, ministerul a atras 458 de milioane de lei din prima emisiune de obligaţiuni de stat de tip benchmark, cu o m ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei