Fortus Iaşi, scoasă la vânzare bucată cu bucată
Dimensiune font:
Fortus Iaşi, scoasă la vânzare bucată cu bucată
La licitaţia cu strigare programată pentru astăzi au fost puse pe listă 35 de utilaje ce provin din 7 secţii ale platformei industriale
Preţul de pornire este de 2,25 mil. euro, iar pasul de licitaţie de 5% din această sumă
Până ieri la ora limită de depunere a ofertelor se cumpărase un singur caiet de sarcini
La licitaţia cu strigare programată pentru astăzi au fost puse pe listă 35 de utilaje ce provin din 7 secţii ale platformei industriale
Preţul de pornire este de 2,25 mil. euro, iar pasul de licitaţie de 5% din această sumă
Până ieri la ora limită de depunere a ofertelor se cumpărase un singur caiet de sarcini
Noul administrator al Fortus Iaşi, consorţiul format din EuroBusiness LJR SPRL şi ISD Insolvency SPRL, a programat pentru astăzi la ora 12,00 o licitaţie publică cu strigare pentru vânzarea a 35 de utilaje ale Fortus Iaşi, până ieri la prânz arătându-se interesat un singur investitor.
Vânzarea estimată a celor 35 de bunuri mobile, utilaje ce provin din 7 secţii ale platformei industriale, porneşte de la suma de 2,25 mil. euro (10,175 mil. lei), pasul de licitaţie fiind de 5% din preţul de pornire, iar garanţia de participare de 10% din preţul fiecărui utilaj.
Conform Adunării Creditorilor din data de 29 noiembrie 2012, "modalitatea de valorificare a activelor este licitaţie publică individuală, competitivă, activ cu activ", se arată în anunţul de organizare a licitaţiei.
Consorţiul format din EuroBusiness LJR SPRL şi ISD Insolvency SPRL a fost numit administrator judiciar al Fortus Iaşi la data de 23 noiembrie 2012 în urma unei decizii a Tribunalului Specializat Mureş.
CITR obţinuse acceptul pentru reorganizare
Fortus a intrat în faliment la jumătatea lunii iunie a anului trecut, prin decizia aceleiaşi instanţe, deşi planul de reorganizare a fost susţinut de peste 80 la sută dintre creditori.
Potrivit foştilor administratori judiciari ai Fortus Iaşi, Casa de Insolvenţă Transilvania SPRL (CITR) şi Sigma IPURL, o parte a creditorilor, reprezentând peste 80% din creanţele înscrise în tabelul definitiv, împreună cu creditorii ANAF şi AVAS, au solicitat judecătorului sindic confirmarea planului de reorganizare reactualizat. În schimb, creditorii EON Gaz România, SC Besta Metals Trade SRL şi salariaţii disponibilizaţi, prin reprezentantul Eugen Mantea, au solicitat respingerea planului reactualizat.
AVAS a preluat în septembrie creanţele
La începutul lunii septembrie 2012, Guvernul a aprobat preluarea creanţelor Fortus Iaşi de către Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).
Ulterior, Guvernul a comunicat că "AVAS a identificat deja potenţiali investitori interesaţi să relanseze activitatea societăţii şi, de asemenea, AVAS poate monitoriza reintrarea societăţii în circuitul industrial şi parcurgerea etapelor până la funcţionarea la parametri".
Platforma industrială Fortus este controlată de stat, prin AVAS, şi are datorii de peste 50 de milioane de euro, fiind în procedură de insolvenţă încă din 2007.
În prima parte a lunii iulie AVAS a anunţat că a efectuat un control la Fortus Iaşi, unde a identificat o serie de neregularităţi în gestionarea firmei de către administratorul judiciar, Casa de Insolvenţă Transilvania (CITR), şi că intenţionează reorganizarea companiei pe module viabile, care să fie vândute "la un preţ corect".
Casa de Insolvenţă Transilvania a anunţat atunci că aprecierile AVAS formulate în urma controlului sunt nerealiste şi nefondate, precizând că toate măsurile luate în cazul companiei din Iaşi au fost realizate cu aprobarea creditorilor, inclusiv a AVAS, şi sub controlul instanţei.
Fortus a revenit statului în 2008
Contractul de vânzare-cumpărare pentru Fortus Iaşi a fost semnat cu SC Metalexportimport SA Bucureşti în data de 28 iunie 2003, pentru un pachet de acţiuni reprezentând 82,483% din capitalul social.
În august 2008, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a decis desfiinţarea contractului de privatizare a SC Fortus Iaşi SA pentru nerealizarea de către cumpărătorul SC Metalexportimport SA Bucureşti a obligaţiilor contractuale asumate.
Probleme legate de nerespectarea obligaţiilor contractuale de către MEI au fost semnalate de AVAS încă din august 2005, când firma bucureşteană a fost notificată pentru plata penalităţilor.
Obligaţiile principale asumate prin acest contract erau păstrarea obiectului de activitate, obţinerea unei cifre de afaceri de minimum 70% din obiectul de activitate al societăţii, păstrarea numărului de salariaţi existent la data privatizării societăţii, precum şi preluarea tuturor drepturilor şi obligaţiilor privind protecţia socială, interdicţia de a dizolva sau lichida voluntar societatea, interdicţia de a înstrăina activele care concură la realizarea obiectului de activitate al societăţii.
Afrodita Cicovschi
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau