Marea migraţie, pe bani europeni
Dimensiune font:
* tinerii aleg să părăsească confortul vieţii la oraş pentru a-şi deschide o mică afacere la ţară * peste 900 de moldoveni cu vârste până în 40 de ani au beneficiat de finanţări nerambursabile pentru afaceri derulate în mediul rural *cele mai multe contracte au fost semnate la nivelul judeţului Iaşi, oamenii fiind interesaţi atât de modernizarea fermelor apicole, dar şi de îmbunătăţirea sectorului de creştere a animalelor
Afacerile în domeniul agricol pe bani europeni îi atrag pe tinerii din Moldova. La nivelul regiunii, au fost semnate 914 contracte prin Planul Naţional de Dezvoltare Rurală, măsura privind „Instalarea tinerilor fermieri“. Valoarea eligibilă a proiectelor a depăşit 20 de milioane de euro, ceea ce reprezintă că în medie, fiecare fermier a beneficiat de proiecte estimate la câte 22.700 de euro.
„La nivelul regiunii au fost depuse de la demararea programului 2.202 proiecte conforme care au o valoare eligibilă de aproape 61 de milioane de euro. Până acum, au fost selectate 914, valoarea totală fiind de 20,7 milioane de euro“, a afirmat Anghel Ficu, directorul Centrului Regional de Plăţi pentru Dezvoltare şi Pescuit 1 Nord-Est Iaşi. Cele mai multe proiecte aprobate au fost înregistrate la nivelul judeţului Iaşi, respectiv 364, valoarea lor fiind de 8,2 milioane de euro. Pe locul secund se află judeţul Vaslui, cu 200 de documentaţii aprobate şi investiţii de peste 4 milioane de euro. Pe ultimul loc în regiune, în ceea ce priveşte numărul de proiecte aprobate, se află judeţul Neamţ, cu 17 contracte ce au o valoare eligibilă de 346.000 de euro.
„Am mai pus bani şi de la mine“
Cele mai multe afaceri care au primit finanţare nerambursabilă au vizat domeniul apiculturii. Tinerii fermieri au cerut finanţări de la 10.000 la 40.000 de euro pentru extinderea sau modernizarea fermelor apicole. Un proiect de 25.000 de euro a contractat Evelina Pasaniuc, din comuna Ţibăneşti, care a beneficiat de fonduri nerambursabile pentru „instalarea tânărului fermier prin dezvoltarea fermei agricole proprii“.
De un proiect estimat la 10.000 de euro a beneficiat şi Vasile Costan din comuna Tătăruşi. Proiectul viza „instalarea tânărului fermier Vasile Costan ca şef al fermei mixte «PFA Costan Vasile» în satul Pietrosu, comuna Tătăruşi. „Proiectul îl termin în februarie. Cu banii ăştia am luat animale, oi şi capre. Am ajuns la 40 de oi, 70 de capre şi vreo 10 vaci. Mi-am mai modernizat ferma, am luat o mulgătoare, o greblătoare. Mi-au ajutat banii, dar am mai pus şi de la mine“, a spus fermierul din comuna Tătăruşi. Cirpian Martin din comuna Popricani a investit într-o exploataţie în care creşte plante ornamentale. Valoarea proiectului este de 25.000 de euro. Cele mai mari proiecte, evaluate la 40.000 de euro, sunt cele care vizează dezvoltarea unor ferme agro-zootehnice, dar la nivelul judeţului Iaşi aceste investiţii sunt mai reduse ajungând la aproape 6% din numărul total de proiecte.
Prin această măsură de finanţare s-au acordat bani europeni nerambursabili pentru fermierii care au până în 40 de ani, care practică activităţi agricole pe exploataţie cu o dimensiune economică între 7.200 şi 48.000 de euro. Toate proiectele trebuiesc duse la îndeplinire în baza planurilor de afaceri propuse de fermieri în maximum 36 de luni de la semnarea contractelor de finanţare. 80% din contribuţia publică reprezintă bani de la Uniunea Europeană, iar 20% sunt de la bugetul de stat. (Alina Stan)
La nivel naţional, contribuţia publică aferente acestei măsuri care sprijină tinerii fermieri este de 332,2 milioane de euro.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau