Panica lui Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României. Este mereu atent la un detaliu foarte important
Dimensiune font:
Mugur Isărescu are o mare teamă pe care încearcă să o țină ascunsă. Cu toate acestea, este evident, din comunicate trimise de BNR, că acordă o atenție sporită către rata inflației. Guvernatorul este preocupat, de asemenea, de creșterea salariilor angajaților de la stat și de noile măsuri fiscale, implementare de către membri coaliției de Guvernare.
Potrivit unui comunicat de presă recent, BNR arată că rata inflației va continua să scadă lunile viitoare. Motivele care stau la baza efectului sunt date de:
- scăderea prețurilor de alimentele oferite direct de către producători;
- scăderea prețurilor pentru mărfurile de import;
- ajustarea anticipării inflației, pe termen scurt.
Ca urmare, Mugur Isărescu și-a luat de pe umeri, cel puțin pentru moment, una dintre grijile sale principale. La fel și românii care s-au săturat de majorări ale tarifelor pentru facturi, mâncare și servicii, în general.
„Potrivit actualelor evaluări, rata anuală a inflaţiei va continua să scadă în următoarele luni pe o traiectorie uşor mai ridicată decât cea evidenţiată în prognoza pe termen mediu din februarie 2024, în principal sub influenţa efectelor de bază şi a corecţiilor descendente ale cotaţiilor mărfurilor agroalimentare, precum şi pe fondul decelerării creşterii preţurilor importurilor şi al ajustării descendente graduale a anticipaţiilor inflaţioniste pe termen scurt”, extras din comunicat.
Coșmarul nu se termină pentru Mugur Isărescu! Riscurile la care se așteaptă BNR
Situația nu este chiar pe cât de roz ar părea, din moment ce încă există două amenințări majore pentru economie. Prima este dată de creșterea salariilor bugetarilor, dar cea de-a doua, de măsurile fiscale. Fricile lui Mugur Isărescu sunt amplificate de deciziile luate de Guvern, de parcă nu ar exista comunicare între cele două instituții.
„Incertitudini şi riscuri la adresa perspectivei inflaţiei continuă să decurgă totuşi din măsurile fiscale aplicate recent în vederea susţinerii procesului de consolidare bugetară, precum şi din măsura de plafonare a adaosului comercial la produse alimentare de bază ce a fost prelungită până la finele anului curent, dar şi din evoluţia cotaţiei ţiţeiului.
Totodată, incertitudini şi riscuri crescute sunt asociate conduitei viitoare a politicii fiscale şi de venituri, având ca surse, pe de o parte, execuţia bugetară din primele două luni ale anului, dinamica salariilor din sectorul public şi impactul integral al noii Legi a pensiilor, iar, pe de altă parte, măsurile fiscal-bugetare suplimentare ce ar putea fi implementate în perspectivă în vederea continuării consolidării bugetare, inclusiv în contextul procedurii de deficit excesiv şi al condiţionalităţilor ataşate altor acorduri încheiate cu CE. Dinamica salariilor din economie reprezintă un motiv de preocupare”, se arată în comunicat.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau