Patronii staţiei GPL din Crevedia, trimiși în judecată

62383729

Dimensiune font:

| 12-06-2024 11:46

Cei doi patroni ai staţiei GPL din Crevedia, Ionuţ Doldurea şi Cosmin Stângă, au fost trimişi în judecată de Parchetul General pentru săvârşirea infracţiunilor de distrugere din culpă şi nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, în legătură cu exploziile din 26 august 2023, în urma cărora şase persoane au murit şi 54 au fost rănite.

În dosar a fost trimisă în judecată şi firma celor doi, Flagas SRL, care deţine staţia GPL de la Crevedia.

Ionuţ Doldurea este fiul primarului din Caracal, Ion Doldurea, care a câştigat duminică un nou mandat de edil.

Tragedia a avut loc pe 26 august 2023, în timp ce era efectuat un transfer de gaz între două cisterne. În urma exploziilor, şase persoane au decedat, 54 au fost rănite, opt case au fost distruse total, iar 80 parţial.

Procurorii susţin că incendiul şi exploziile au fost cauzate de scurgerile de gaze de la autocisternele sau cisternele depozit amplasate în curtea firmei şi de existenţa unei surse de aprindere.

La imobilul din Crevedia nu se putea derula nicio operaţiune cu GPL (depozitare, transvazare etc), deoarece pentru respectiva locaţie nu existau avizele şi autorizaţiile instituţiilor abilitate.

Acuzaţiile procurorilor:

* Distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru

În perioada 30 septembrie 2020 – 26 august 2023, în calitate de asociaţi şi administratori în drept şi în fapt ai unei societăţi comerciale, în mod sistematic, Ionuţ Doldurea şi Cosmin Stângă au promovat în cadrul societăţii o politică de funcţionare a acesteia grefată pe încălcarea repetată a dispoziţiilor legale în materia securităţii şi sănătăţii în muncă, precum şi a celor privind derularea operaţiunilor de alimentare, transport, transvazare şi depozitare cu combustibil GPL, la punctul de lucru neautorizat amplasat în comuna Crevedia.

Astfel, a fost autorizată şi impulsionată desfăşurarea de activităţi de descărcare a produsului GPL din cisterne auto, autorizate ADR, în rezervoare cisternă, neautorizate ADR, precum şi utilizarea unei pompe mobile improvizate, neautorizate, în condiţiile inexistenţei unor proceduri de lucru autorizate pentru realizarea activităţilor de descărcare/încărcare GPL.

Toate acestea s-au desfăşurat într-o locaţie neautorizată situată într-o zonă puternic populată, fapte ce au creat premisele producerii la data de 26 august 2023, în intervalul orar 18,48 – 21,46, a unei prime explozii urmată de un incendiu, în contextul apariţiei unui defect de etanşare pe unul dintre furtunurile de transvazare/alt reper, ce a condus la crearea unor nori de GPL în amestec cu aerul, în diverse concentraţii, inclusiv în domeniul de explozivitate – în conjuncţie cu o sursă eficientă de aprindere, precum şi premisele propagării incendiului şi producerii unei succesiuni de alte opt explozii a unor nori de vapori.

Astfel, a fost cauzat decesul a cinci persoane şi vătămarea corporală a 54 de persoane, precum şi distrugerea şi degradarea unor bunuri imobile (opt case distruse total şi 80 distruse parţial) şi mobile, precum şi a unor lucrări, echipamente, instalaţii sau componente ale acestora.

* Neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă

În perioada 30 septembrie 2020 – 26 august 2023, în calitate de angajatori, Ionuţ Doldurea şi Cosmin Stângă nu au luat măsurile legale de sănătate şi securitate în muncă – prevăzute în HG 1146/2006 privind cerinţele minime de securitate pentru utilizare în muncă de către lucrători a echipamentelor de muncă, în HG 1218/2006 privind stabilirea cerinţelor minime de securitate şi sănătate în muncă pentru asigurarea protecţiei lucrătorilor împotriva riscurilor legate de prezenţa agenţilor chimici şi în Legea nr. 319/2006 privind securitatea şi sănătatea în muncă – deşi aveau îndatorirea de a lua aceste măsuri, generând prin conduita urmată un pericol iminent de producere a unui accident de muncă, aspecte care au determinat producerea, la data de 26 august 2023, a unui accident colectiv soldat cu decesul şi vătămarea corporală a mai multor persoane, aflate în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu sau în afara muncii.

* Nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă

În condiţiile în care, în prealabil, împreună cu ceilalţi factori de decizie din cadrul societăţii elaboraseră în mod formal un set de măsuri care vizau activitatea acesteia în ansamblu, menit să ateste în mod artificial îndeplinirea obligaţiei de a asigura respectarea normelor de securitate şi sănătate în muncă privind componenta de utilizare a unor echipamente de muncă fără pericol pentru securitatea şi sănătatea lucrătorilor, Ionuţ Doldurea şi Cosmin Stângă au pus la dispoziţia angajaţilor societăţii, care desfăşurau activităţi lucrative clandestine la punctul de lucru neautorizat şi nedeclarat, o pompă mobilă improvizată, neautorizată şi afectată de vicii de funcţionare, determinându-i în mod activ pe angajaţii societăţii să o utilizeze în procesul de transvazare.

S-a intervenit astfel efectiv în procesul muncii şi s-a alterat în mod iremediabil modalitatea sa de derulare, generând prin acţiunile întreprinse o stare de pericol iminent de declanşare a unui accident de muncă, care s-a şi concretizat prin producerea, în data de 26 august 2023, pe raza comunei Crevedia din judeţul Dâmboviţa, a unui accident colectiv soldat cu decesul şi vătămarea corporală a mai multor persoane, aflate atât în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, cât şi în afara muncii.

Prin actul de sesizare a instanţei, s-a solicitat judecătorului de cameră preliminară din cadrul Judecătoriei Răcari menţinerea măsurilor asigurătorii instituite şi menţinute, având în vedere că subzistă temeiurile care au determinat luarea şi menţinerea acestor măsuri.

Astfel, prin ordonanţa din data de 6 septembrie 2023, s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra a 63 imobile aparţinând firmei Flagas SRL, asupra unui imobil aparţinând unui inculpat şi asupra a şapte imobile aparţinând celui de al doilea inculpat. De asemenea, s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a popririi asupra a 15 conturi bancare deţinute de către cei doi inculpaţi. De asemenea, s-a pus sechestru pe bunurile mobile aparţinând firmei, respectiv părţi sociale la mai multe societăţi. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 235 mp, teren curti constructii, situat in intravilan sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, str. Principala nr. 30, comuna Grumazesti, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 09.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 152 mp, teren curti constructii, situat in sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 11.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
Plățile cash se interzic  în Uniunea Europeană: Noua regulă întră în vigoare din iulie!
21/06/2024 17:54

Uniunea Europeană reglementează modul in care se fac plătile cash. Uniunea impune o limită pană la care plătile pot fi făcute cu numerar! Măsura este adoptată printr-o directivă oficială si va intra ...

DEZVOLTAREA ACTIVITĂȚII  SOCIETĂȚII VERDENTA S.R.L
21/06/2024 17:00

 COMUNICAT DE PRESĂ Data: 21.06.2024 LA LANSAREA PROIECTULUI ”DEZVOLTAREA ACTIVITĂTII SOCIETĂTII VERDENTA S.R.L.”  

DEZVOLTAREA ACTIVITĂȚII FIRMEI BRILLIANT BLACK S.R.L
21/06/2024 16:56

COMUNICAT DE PRESĂ Data: 21.06.2024 LA LANSAREA PROIECTULUI ”DEZVOLTAREA ACTIVITĂTII FIRMEI BRILLIANT BLACK S.R.L.”  

Andrei Caramitru face instrucție cu Marcel Ciolacu: Deficitul uriaș are trei surse și se rezolvă ușor!
21/06/2024 14:56

Economistul Andrei Caramitru face instructie cu premierul Marcel Ciolacu. Fostul userist spune că deficitul urias al Romaniei are trei surse si că acestea pot fi eliminate cu usurintă! Caramitru spune că a ...

Guvernul va introduce salariul minim european în România
21/06/2024 11:44

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, vineri, că Guvernul va introduce salariul minim european in Romania cu scopul de a proteja puterea de cumpărare şi de a ridica salariul mediu brut la ‘cat mai apr ...

O cramă din Cluj aduce acasă Marele premiu de la Concours Mondial de Bruxelles. Anul viitor, competiția va avea loc în România
21/06/2024 10:26

Un vin alb produs de Crama La Salina din Cluj a caştigat marele premiu la un concurs internaţional de profil care a avut loc la Bruxelles. "Un vin alb romanesc produs de Crama La Salina a fost revelaţi ...

PNRR: UAT Municipiul Suceava implementează proiectul „Înfiinţarea a 2 centre de colectare prin aport voluntar în  Municipiul Suceava”
21/06/2024 10:20

 COMUNICAT DE PRESĂ ”PNRR: Fonduri pentru Romania modernă si reformată!”   Numele proiectului de investiţie:  Înfiinţarea a 2 centre de colectare prin aport voluntar in ...

Arde sudul țării! Meteorologii au emis Cod roșu de caniculă
21/06/2024 09:24

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, avertizări Cod roşu de caniculă ce vor afecta in zilele de sambătă şi duminică judeţe din Oltenia şi Muntenia, inclusiv Capitala in ulti ...

Anunț de presă privind începerea implementării proiectului intitulat „Smart Lab for the Future!” la Colegiul Tehnic
21/06/2024 09:00

Anunt de presă privind inceperea implementării proiectului intitulat „Smart Lab for the Future!” la Colegiul Tehnic "Mihai Băcescu" Fălticeni din Municipiul Fălticeni, judetul Suc ...

”PNRR: Fonduri pentru România modernă și reformată”  ”Apel de proiecte gestionat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației finanțat din fonduri europene prin Planul Național de Redresare și Reziliență al României
21/06/2024 08:59

 ”PNRR: Fonduri pentru Romania modernă si reformată”   ”Apel de proiecte gestionat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice si Administratiei finantat din fonduri euro ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei