Pește putrezit într-un mare hipermarket
Dimensiune font:
Un control recent al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a scos la iveală că magazinele pot pune la vânzare și produse care nu mai sunt bune pentru consum, de aceea ar fi bine ca fiecare cumpărător să știe cum să verifice dacă produsele alimentare sunt vechi și pot fi cu riscuri pentru sănătate dacă sunt consumate. Președintele ANPC, Horia Constantinescu, a făcut public atât numele magazinului unde au fost găsite mai multe sortimente de pește cu probleme, care face parte dintr-un lanț de supermarketuri, cât și numele firmei de la care provenea peștele.
Horia Constantinescu a spus, pentru Gândul, că, dincolo de amenzile aplicate comercianților la care sunt găsite nereguli, sancțiunea cea mai dură pentru un operator economic este ca produsele expuse, depozitate sau comercializate fără respectarea regulilor sanitare corespunzătoare să nu mai fie cumpărate de consumatori.
Controlul făcut săptămâna trecută de comisarii de la Protecția Consumatorilor la un magazin din cartierul Floreasca din Capitală, care face parte dintr-un lanț de supermarketuri, a dus la amenzi de 45.000 de lei și la retragerea produselor găsite cu nereguli. Printre produsele alimentare găsite cu probleme au fost și mai multe sortimente de pește proaspăt care aveau modificări de culoare, aspect şi consistență.
Președintele ANPC a dezvăluit că peștele a fost găsit într-un magazin Kaufland din Floreasca, iar firma care l-a furnizat este Elixir CD SRL, din județul Prahova, la care nu este pentru prima dată când sunt depistate astfel de nereguli.
„La acțiunea precedentă, din 2019, îi rugam pe cei de la Kaufland să își auditeze furnizorii, pentru a se asigura că la rândul lor aceștia respectă exigențele legale”, a precizat Horia Constantinescu.
După controlul recent din magazin, comisarii ANPC au verificat şi firma care a furnizat peştele pentru care Kaufland a fost amendat. La depozitul firmei Elixir CD SRL, cu sediul în satul Urleta din judeţul Prahova, au fost găsite mai multe probleme, motiv pentru care societatea ar putea fi închisă între 6 şi 12 luni.
„Niciuna dintre autorități nu poate să acopere întregul areal de furnizori, mai ales de produse alimentare”
Președintele ANPC a atras atenția că nerespectarea regulilor de igienă privind depozitarea și menținerea la temperaturi optime a produselor alimentare poate afecta inclusiv viața consumatorilor. La fel de important este ca orice consumator să știe cum să aleagă produsele alimentare care să nu le pună în pericol sănătatea.
„Cred că un prim pas pe care noi l-am adus în atenția operatorilor economici din zona retail – din zona comercializării la raft sau la vitrină, ca să fie mai pe înțelesul tuturor – a fost să-și auditeze permanent furnizorii, pentru a se asigura că la rândul lor aceștia respectă exigențele legale, neputând niciuna dintre autorități să acopere întregul areal de furnizori, mai ales de produse alimentare din lanțul comercial. Din păcate, acest lucru se dovedește că nu este făcut cu responsabilitate sau cu o implicare suficientă.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau