Persoanele fizice şi companiile care au probleme cu achitarea ratelor la credite pot solicita o amânare
Dimensiune font:
Persoanele fizice şi companiile care au probleme cu achitarea ratelor la credite pot solicita o amânare pe o perioadă de cel mult nouă luni.
Firmele trebuie să demonstreze că au avut pierderi de cel puţin 25% în ultimele trei luni, iar persoanele fizice să ateste că le-au crescut cheltuielile lunare cu 25 de procente.
O condiţie importantă pentru amânare este să nu fi avut restanţe în ultima jumătate de an.
Prevederile sunt conţinute în normele de aplicare a ordonanţei de guvern adoptată recent, norme care se vor afla astăzi pe agenda şedinţei executivului.
Suspendarea rambursării ratelor, dobânzilor şi comisioanelor scadente poate fi posibilă doar pentru creditele care au fost acordate până la 30 aprilie anul acesta, iar cei în cauză nu trebuie să fi înregistrat restanţe în ultimele şase luni şi nici la momentul solicitării amânării ratelor.
Debitorii pot beneficia o singură dată de suspendarea obligaţiilor de plată pentru fiecare împrumut.
Creditele vor fi prelungite cu echivalentul perioadei în care plata ratelor a fost suspendată, iar dobânda aferentă perioadei de suspendare se va calcula potrivit prevederilor contractului de credit, urmând ca plata să se facă eşalonat, în 60 de rate lunare, egale, începând cu prima lună după terminarea perioadei de amânare.
După depunerea solicitării de suspendare a ratelor, băncile vor face o analiză şi vor da un răspuns în termen de maximum 30 de zile calendaristice de aprobare sau de respingere a cererii fie prin scrisoare fizică, fie prin e-mail.
Tot în şedinţa de astăzi guvernul va aloca 1.711 mii lei din fondul de intervenţie pentru judeţele Dâmboviţa, Teleorman, Timiş şi Tulcea afectate de calamităţile naturale produse în lunile martie-iunie.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau