Rata inflației la nivel anual a scăzut în luna martie 2025, atingând nivelul de 4,86%
Dimensiune font:
În luna martie 2025, rata anuală a inflației a înregistrat o scădere, ajungând la 4,86%, față de 5,02% înregistrată în februarie, potrivit datelor comunicate vineri de Institutul Național de Statistică (INS). Această evoluție a avut loc în contextul în care prețurile la alimente au crescut cu 5,10%, bunurile nealimentare s-au scumpit cu 3,84%, iar serviciile au înregistrat un avans de 6,99%.
Indicele prețurilor de consum din luna martie, comparativ cu februarie, a fost de 100,27%, în timp ce rata inflației calculată de la începutul anului (martie față de decembrie 2024) a fost de 2,1%. Comparativ cu aceeași lună din anul anterior, inflația anuală a fost estimată la 4,9%. Totodată, modificarea medie a prețurilor de consum în intervalul aprilie 2024 – martie 2025 față de perioada similară anterioară s-a situat la 5,1%.
Potrivit INS, indicele armonizat al prețurilor de consum (IAPC) a înregistrat în martie 2025 o valoare de 100,34% în raport cu luna precedentă. Rata anuală a inflației, calculată pe baza IAPC, a fost de 5,1%, în timp ce creșterea medie a prețurilor pe ultimele 12 luni, față de același interval anterior, a fost estimată la 5,4%.
Banca Națională a României (BNR) a ajustat în sus prognoza privind inflația pentru finalul anului 2025, anticipând o rată de 3,8%, în creștere de la 3,5% cât estima anterior. Pentru sfârșitul lui 2026, proiecția indică o inflație de 3,1%, conform datelor prezentate de guvernatorul Mugur Isărescu în luna februarie.
În scenariul central al prognozei macroeconomice, inflația anuală este așteptată să oscileze în prima parte a anului, urmând apoi o tendință de scădere care ar putea readuce indicatorul în intervalul-țintă în primul trimestru din 2026. Pe ansamblul anului viitor, inflația ar urma să se mențină în zona superioară a acestui interval. Traiectoria indicelui prețurilor de consum (IPC) este determinată în principal de scăderea lentă a inflației de bază, în timp ce factorii externi incluși în coșul de consum vor contribui la o evoluție mai volatilă, în special din cauza efectelor de bază.
Conform aceluiași raport al BNR, valoarea estimată pentru luna decembrie 2025 a fost ajustată cu 0,3 puncte procentuale, această revizuire fiind explicată prin majorările de preț din primele luni ale anului, în special în cazul produselor din tutun și al serviciilor cu tarife reglementate. De asemenea, s-a remarcat o persistență mai accentuată a inflației de bază, parțial compensată de perspective ceva mai favorabile în privința produselor cu volatilitate ridicată (LFO).
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau