Recoltarea și depozitarea florii-soarelui – 3 reguli de aur
Dimensiune font:
Recoltează la momentul potrivit, depozitează corect și obține o recoltă de floarea-soarelui de o calitate superioară. Descoperă trei reguli de aur!
Recoltarea și depozitarea florii-soarelui – 3 reguli de aur
Recoltarea florii-soarelui la momentul optim poate face diferența între o recoltă bogată și una compromisă. Concret, recoltarea întârziată favorizează apariția unor probleme precum căderea plantelor, scuturarea semințelor, instalarea bolilor, ceea ce se poate traduce prin pierderi importante de producție.
Mai mult, chiar și cea mai bună recoltă poate fi irosită dacă semințele nu sunt depozitate corespunzător. Umiditatea necorespunzătoare sau controlul inadecvat al temperaturii pot compromite rapid calitatea și valoarea produsului final. În continuare, vei descoperi trei reguli de aur care te vor ajuta să obții maximul de la cultura de floarea-soarelui.
1. Aplicarea măsurilor fitosanitare eficiente, în perioada de vegetație
Pentru obținerea unei recolte bogate și de calitate, adoptă un management integrat de protecție față de boli, buruieni și dăunători, pe toată perioada de vegetație.
Aplicarea preventivă și curativă a tratamentelor adecvate în timpul perioadei de vegetație ajută la menținerea sănătății plantelor și la evitarea pierderilor cauzate de diverși agenți patogeni sau dăunători. De asemenea, pentru maximizarea potențialului culturii este importantă și respectarea tehnologiei de cultivare.
Buruienile sunt o provocare majoră deoarece concurează cu plantele de cultură pentru nutrienți, apă și lumină și pot compromite chiar și 50% din producție. Cele mai sensibile buruieni din această cultură, precum Abutilon theophrasti, Ambrosia artemisiifolia, Chenopodium hybridum, Cirsium arvense, Convolvulus arvensis, Echinochloa crus-galli, Setaria spp., Xanthium spp, pot fi combătute cu ajutorul erbicidului Pulsar® Plus, în cadrul tehnologiei Clearfield Plus. Acesta are la bază substanța activă imazamox, ce este preluată de plante în special prin frunze, dar și prin rădăcini. Se aplică în postemergență, pe perioada de vegetație BBCH 12-18, în doză de 1,6 - 2 litri/ha, într-un singur tratament.
2. Momentul optim de recoltare pentru floarea-soarelui
Momentul optim de recoltare pentru floarea-soarelui este atunci când umiditatea semințelor se află între 10-13%. În această fază, aproximativ 70% dintre capitule sunt complet uscate, iar restul de 30% prezintă o nuanță brună. Deși perioada de recoltare poate varia în funcție de regiune, de hibridul cultivat și de condițiile climatice specifice anului, în țara noastră intervalul optim de recoltare a florii-soarelui este sfârșitul lunii august - jumătatea lunii septembrie.
Pentru a asigura o recoltă de calitate și pentru a evita pierderile în procesul de post-recoltare, va trebui să ții cont de niște criterii privind semințele de floarea-soarelui. Acestea trebuie să fie bine coapte, întregi și să nu prezinte semne de putregai sau mucegăire. Prezența insectelor în masa de semințe nu se acceptă, iar umiditatea optimă trebuie să fie de aproximativ 9%.
În ceea ce privește impuritățile, acestea sunt permise într-o proporție de maximum 2%, incluzând impurități de tip pulbere și ne-oleaginoase, și impurități oleaginoase.
3. Respectarea regulilor de depozitare
După recoltare, semințele trebuie uscate până ajung la un nivel optim de umiditate de 6%, prevenind astfel apariția mucegaiurilor și a altor agenți patogeni. De asemenea, este recomandat ca în depozite să se mențină o temperatură constantă sub 20°C, asigurând astfel stabilitatea și longevitatea semințelor.
Semințele de floarea-soarelui se depozitează în silozuri celulare și magazii etajate. Înainte de introducerea unei noi recolte, spațiul trebuie golit complet, curățat și igienizat.
Există mai multe metode eficiente de depozitare a semințelor, care ajuta la păstrarea calității acestora, cum ar fi:
● depozitarea la temperaturi scăzute cu aerisire prin pardoseală;
● deshidrorefrigerarea;
● însilozarea.
În concluzie, respectând aceste trei reguli de aur privind aplicarea măsurilor fitosanitare în perioada de vegetație, regulile de recoltare și depozitare, vei reuși să-ți asiguri o recoltă de calitate și un profit maxim.
Sursa foto: Shutterstock
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau