România, pe locul 2 în UE la numărul de bugetari
Dimensiune font:
Ponderea dintre cheltuielile de personal şi veniturile curente ale statului sunt de aproximativ 35%, poziţionându-ne pe locul 2 în Europa privind supradimensionarea aparatului bugetar. Ponderea dintre cheltuielile de personal şi veniturile curente ale statului de aproximativ 35%. „Nu trebuie să dau eu foarte multe intepretări. Să nu fiu criticat. Dar asta spune multe despre cheltuieile de personal. 120 de miliarde de lei sunt aceste cheltuieli anual. Mai adăugaţi 180 de miliarde la asistenţa social, sau cele 110 miliarde la pensii”, a spus ministrul Finanțelor, Marcel Boloș. Oficialul a declarat că nu va creşte cota de TVA prin planul de măsuri fiscale pregătit de guvernanți: „Acest plan pe care îl critică toată lumea ţine în viaţă aceste mari avantaje ale sistemului fiscal. 19% TVA şi 10% impozit pe venit, 16% impozit pe profit, 8% dividende”.
Aplicarea pachetului de măsuri fiscal-bugetare planificat de către Guvern ar putea conduce la o diminuare a deficitului bugetar, conform discuţiilor din recenta şedinţă de politică monetară a conducerii BNR.
Aceste clarificări survin într-un context în care mai multe Ordonanțe de Urgență aflate în proces de elaborare la Palatul Victoria vizează reducerea numărului de posturi în cadrul aparatului bugetar, ajustarea anumitor venituri, eliminarea unor facilități fiscale pentru angajații din sectorul privat și, de asemenea, sporirea încasărilor bugetare prin îmbunătățirea colectării taxelor și impozitelor.
„Implementarea pachetului de măsuri fiscal-bugetare aflate în discuţie, dar neadoptate deocamdată, ar fi de natură să accentueze corecţia deficitului de cont curent. Odată cu reducerea celui bugetar, cu repercusiuni favorabile inclusiv asupra costurilor de finanţare a economiei şi a comportamentului cursului de schimb al leului”, au susţinut membrii Consiliului de Administraţie BNR.
Vlad POPA
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau