România pierde peste jumătate din cererea de plată nr. 3 din PNRR. Câciu dă asigurări: 'Nu se pierde niciun ban / renunțăm la metroul din Cluj'
Dimensiune font:
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), Adrian Câciu, a confirmat în această seară că metroul din Cluj, programat să fie finalizat în 2032 cu o finanțare parțială din fonduri europene, va fi eliminat de pe lista proiectelor din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
România este în situația în care a pierdut, temporar 1,1 miliarde de euro din cererea de plată numărul 3 care este în valoare totală netă de 2 miliarde de euro. Guvernul are la dispoziție șase luni să îndeplinească jaloanele restante și să mai recupereze din bani. Ministrul Adrian Câciu a dat asigurări în această seară, că România nu va pierde acești bani, însă va fi scos in cererea de plată proiectul metroului din Cluj.
„Să ne înțelegem: nu se pierde niciun ban. Nu se plătesc în același timp. O plată parțială vom avea, cum am avut și la cererea de plată nr. 2. Acum, nu am exact cifra, aștept scrisoarea oficială. Pot să spun că totuși evoluția sumei a crescut de la o săptămână la alta“, a afirmat Adrian Câciu după ce astăzi au apărut informații potrivit cărora România pierde temporar 1,1 miliarde de euro din cererea de plată numărul 3, în valoare totală netă de 2 miliarde de euro din PNRR.
„Discutăm despre metroul de la Cluj... problema nu a fost rezolvată, motiv pentru care vom avea o plată parțială, iar la revizuirea PNRR, metroul de la Cluj va fi eliminat ca investiție din acest plan și va fi finanțat din alte surse, de la Ministerul Transporturilor, din obligațiuni verzi emise de România. Fondurile aferente metroului de la Cluj (n.r. din PNRR), cele 300 de milioane de euro, vor fi realocate către o investiție de succes, care nu are probleme din perspectiva Comisiei Europene. Ce reproșează Comisia: nu a fost publicat în CJUE anunțul pentru lansarea licitației la valoarea actualizată a contractului de execuție. Toate celelalte jaloane vor fi rezolvate. Avem la dispoziție această perioadă de 6 luni pentru a soluționa aceste probleme“, a dat asigurări Adrian Câciu.
Guvernul are la dispoziție șase luni pentru a îndeplini jaloanele nefinalizate și pentru a recupera fondurile. România a îndeplinit 68 din cele 74 de jaloane incluse în cererea de plată numărul 3. Șase dintre aceste jaloane au fost considerate neîndeplinite, fie parțial, fie complet.
Care sunt jaloanele 'ratate' de România
- * Operaționalizarea AMEPIP – Acest jalon vizează crearea Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Proiectelor de Infrastructură și Politici Publice (AMEPIP). Foștii șefi ai agenției au demisionat, iar unii dintre ei au rămas interimari, deși au fost considerați incompatibili și în conflict de interese.
- * Scăderea pragului la microîntreprinderi – Premierul Marcel Ciolacu a declarat că este necesară o decizie politică pentru a stabili dacă România va renunța la acest regim fiscal pentru microîntreprinderi.
- * Finanțarea metroului din Cluj-Napoca – Proiectul metroului din Cluj-Napoca, care urma să beneficieze de o finanțare de 300 de milioane de euro din PNRR, riscă să piardă această finanțare din cauza neîndeplinirii jaloanelor.
- * Numirile la companiile din transporturi – Acest jalon implică numirile la conducerea companiilor din transporturi, unde au fost identificate probleme legate de procedurile de selecție.
- * Contracte pentru lucrări feroviare – Există jaloane restante referitoare la contractele ce vizează lucrările feroviare, care nu au fost semnate conform cerințelor stabilite.
- * Numirile la companiile din energie – Consiliile de administrație ale companiilor din domeniul energiei au fost completate cu persoane considerate incompatibile cu funcțiile lor, iar procedurile de selecție nu au fost suficient de transparente.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau