România stă pe o comoară fabuloasă, la propriu. Am putea plăti datoria externă înzecit, iar Occidentul se luptă să o aibă
Dimensiune font:
Când vorbim de resurse de subsol, nu doar petrolul și gazele sunt importante. România, de exemplu, are și rezerve de cobalt și litiu, esențiale pentru baterii – în special pentru mașinile electrice. Acum e o dispută pe exploatarea acestor resurse.
Disputa despre exploatarea acestor rezerve a ieșit la iveală după o licitație organizată în 2019 de către Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM). Aceasta nu a fost anunțată public, dar prevedea atribuirii unei licențe de explorare a unui perimetru cu posibile zăcăminte de cobalt și litiu din vestul României, vitale pentru industria aflată în plin avânt a bateriilor.
În prezent, licitația este blocată din cauza contestației depuse de către unul dintre participanți.
Procedura competitivă a fost organizată după ce subsidiara românească a companiei canadiene Leading Edge Materials, specializată în exploatarea mineralelor și metalelor rare, conform Profit.ro. Aceasta deține în Suedia una dintre cele mai mari mine de grafit din lume. În România, a solicitat ANRM o licență de explorare pentru perimetrul Bihor Sud, în vederea unei eventuale dezvoltări ulterioare a potențialelor zăcăminte de cobalt și litiu de acolo.
În 2018 și anul trecut, LEM Resources SRL a derulat activități de prospectare pe perimetrul Bihor Sud, în suprafață de peste 25 kilometri pătrați.
În ianuarie s-a mers în instanță
În ianuarie, a fost deschis un proces la Curtea de Apel București împotriva ANRM de către Global Centurions SRL. Astfel, procedura competitivă a fost suspendată până la pronunțarea definitivă a instanței. LEM România nu este parte în proces, însă poate formula cerere de intervenție în interes propriu. O primă audiere în cadrul procesului, aflat în continuare pe rol, a avut loc la finalul lunii februarie 2020.
Global Centurions SRL, alături de alte 4 firme cu profil de extracție de minereuri metalifere neferoase (Ene-Min Development SRL, Romanium Metal SRL, Solace Mining SRL – înființate în 2018, și Augustine Trading Professionals SRL – înființată în 2017), este controlată de Gheorghe și Ioana Luca din Constanța în calitate de asociați, administrator la toate cele 5 societăți fiind Dragoș Nicușor Brătescu.
Cum ziceam la început, independent de rezervele de petrol și gaze, rezervele de cobalt-nichel ar putea constitui cel mai mare zăcământ din Europa. „De fapt acesta este și scopul nostru, ca, alături de stat, să facem cunoscute resursele, atât de pământuri rare, cât și de cobalt-nichel, și să atragem jucători mari care să vină și să construiască aici o megafabrică”, a declarat Mihai Dan Cernăianu, reprezentantul Strategic Resources Central.
Firma a obținut în 2017, de la ANRM, două licențe de concesiune pentru explorarea în județul Harghita a unor zăcăminte de minereuri de elemente rare și disperse, precum și de minereu polimetalic. Firma mai deține o licență similară de explorare și pentru minereu de titan și zirconiu, tot în perimetrul Lăzarea, potrivit datelor Agenției.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau