Semnal de ALARMĂ tras de investitorul care s-a ÎMBOGĂȚIT din criza din 2008: Izolarea socială IMPUSĂ, mai REA decât coronavirusul
Dimensiune font:
Măsurile luate pentru combaterea pandemiei sunt disproporționate, crede Michael Burry, investitorul care a câştigat sute de milioane de dolari din prăbuşirea pieţei obligaţiunilor ipotecare din 2008. Acesta e convins că că izolarea socială impusă pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus este mai rea decât boala în sine, conform Mediafax.
Suspendarea activităţii a numeroase companii din SUA, care a avut ca rezultat milioane de şomeri şi ar putea duce ţara într-o criză economică profundă, nu este neapărat necesară pentru a stopa epidemia şi a afectat în mod disproporţionat familiile cu venituri mici şi cele ale minorităţilor, a transmis Burry, într-o serie de mesaje publicate pe Twitter în ultimele două săptămâni.
Michael Burry este creatorul fondului Scion Capital, o entitate care a câştigat 700 milioane de dolari în piaţa produselor structurate cu acoperire în ipoteci, profitând de prăbuşirea pieţei imobiliare în 2008. Aventura sa a fost prezentată într-un volum bestseller scris de Michael Lewis, care a fost adaptat pentru marele ecran.
Regizat de Adam McKay, filmul "Brokerii Apocalipsei/ The Big Short", cu Christian Bale, Steve Carell, Ryan Gosling şi Brad Pitt în distribuţie, a fost premiat cu un Oscar pentru scenariu.
"Regula universală 'staţi acasă' este cea mai devastatare forţă economică din istoria modernă", a scris Burry într-un e-mail transmis Bloomberg News.
"Şi este (o forţă, n.r.) provocată de om. Brusc, inversează câştigurile grupurilor defavorizate, ucide şi naşte dependenţi de droguri, loveşte şi terorizează femei şi copii în gospodăriile marcate de violenţă din cauza şomajului şi aşa mai departe. Duce la anxietate şi sinucidere", a scris acesta.
Burry spune că a început să se exprime privind situaţia economică actuală pentru că oamenii suferă din cauza măsurilor luate pentru a stopa epidemia. El a calificat drept "incorectă" trimiterea în şomaj a oamenilor. În ultimele două săptămâni, zece milioane de oameni au depus actele pentru ajutor de şomaj în SUA.
Pandemia nu este o justificare pentru impunerea unor politici guvernamentale, lipsite de nuanţe, care distrug vieţile, slujbele şi afacerile a 99,8% din oameni.
Burry a criticat oficialii din domeniul sănătăţii publice, spunând că infecţiile cu coronavirus pot fi gestionate prin măsuri de bun simţ, precum spălarea frecventă a mâinilor şi testare la scară mai largă, fără să fie impusă izolarea socială totală.
Acesta a mai spus că, dacă testarea pentru COVID-19 ar fi universală, rata deceselor ar fi mai mică de 0,2%.
De asemenea, acesta a spus că unele tratamente controversate pentru COVID-19, precum hidroxiclorochina, folosit în cazuri de malarie, ar trebui să fie mai accesibile publicului larg.
Deşi preşedintele american Donald Trump a calificat medicamentul drept foarte important în lupta cu COVID-19, critici din comunitatea ştiinţifică recomandă precauţie, spnând că acesta nu a fst testat comple şi nici aprobat pentru această boală.
În ceea ce priveşte propriile investiţii , Burry nu a oferit multe informaţii. Totuşi, luna trecută, acesta a declarat pentru Bloomberg News că a făcut un pariu uriaş care funcţionează deocamdată, iar singura informaţie a fost că a pariat împotriva indicilor. El a mai spus că pandemia ar putea relaxa boom-ul investiţiilor pasive, comparând fenomenul cu cel care a alimentat criza economică din 2008.
Burry a criticat măsurilor economice şi medicale luate în majoritatea ţărilor de pe glob, mai ales de forţe economice precum SUA şi Marea Britanie, dar a subliniat că Germania şi Japonia au fost mai ponderate şi ar putea fi modele pentru alte ţări.
Într-un mesaj publicat pe Twitter pe 25 martie, Burry a emis propriile recomandări pentru ca americanii să iasă din criză: "Planul prudent: 1. Clorochina şi azitromicina să devină standard - ieftine şi disponibile 2. persoanele bolnave şi în vârstă să se izoleze voluntar 3. americanii să îşi ducă viaţa normal, spălându-se mai frecvent pe mâini şi cu grijă mai mare în preajma celor în vârstă. Salvarea economiei înseamnă viaţă, nu crimă #COVID19".
"Aceasta este o nouă formă de coronavirus care a apărut într-o ţară, China, care, din nefericire a acoperit acest lucru. Acesta a fost păcatul originar. Se transmite foarte uşor şi, în câteva luni, s-a răspândit în toată lumea. Infrastructura de testare proastă a creat un vid de informaţie, pe măsură ce a crescut numărul cazurilor, a fost proiectat un deficit de ventilatoare. Politicienii s-au panicat, iar media a umplut spaţiile goale cu ignoranţa şi lăcomia lor. A fost o combinaţie toxică care a dus la blocarea economică în SUA şi aproape peste tot în lume", a rezumat Burry situaţia, dând vina pe birocraţia, incompetenţa şi conflictele interne din numeroase ţări.
Burry mai este de părere că acum ar fi fost momentul ca guvernul să emită politici monetare şi fiscale de stimulare, lucru care nu s-a întâmplat, dimpotrivă.
"Din punct de vedere economic, trebuie să conştientizăm că şocul generat de politicile de acum va fi rezolvat până în 2021. Dar Japonia şi SUA alocă mai mult de 20% din PIB în noi stimulente fiscale, iar banii câştigaţi uşor vor fi regula. Aceste lucruri vor aduce înapoi pieţele de acţiuni şi datorii", este de părere investitorul. ”
"Ţările vor încerca, de asemenea, să aducă lanţurile de aprovizionare acasă, iar mulţi angajaţi vor avea nevoie de recalificare, cu costuri mai mari. Atunci când vom începe să lucrăm şi să pariem din nou, ar putea fi inflaţie. Celălalt punct important este că noii consumatori au învăţat comportamente noi, care vor conduce la transformări în afaceri", a mai spus acesta
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau