Suedia are cei mai puțini fumători din Europa

1fumat

Dimensiune font:

| 20-06-2024 15:41

La nivel global, există aproape 1,3 miliarde de consumatori adulți de tutun. Asta arată cele mai recente estimări din raportul Organizației Mondiale a Sănătății privind tendințele în materie. Deși semnificativ, numărul fumătorilor este în scădere: dacă în anul 2000, 1 din 3 adulți era fumător, în 2022 doar 1 din 5 mai aprindea o țigară. Potrivit experților prezenți la Forumul Global al Nicotinei organizat la Varșovia, această evoluție nu reflectă reducerea consumului de nicotină, ci înlocuirea fumatului cu produse alternative cu risc redus, care nu implică arderea tutunului. Suedia este un exemplu elocvent în acest sens, cu cea mai scăzută rată a fumatului din Europa de doar 5,6%, prin prisma utilizării de produse cu nicotină pentru uz oral. Campaniile de informare și comunicare desfășurate de guvernul suedez i-au determinat pe consumatori să opteze pentru alternative la fumat, odată ce au înțeles beneficiile pe care le are renunțatul la arderea tutunului. Rezultate similare se observă și în Japonia sau Marea Britanie, care încurajează fumătorii să treacă la produse de încălzire a tutunului și, respectiv, produse pentru vapat. Această schimbare nu se întâmplă însă în statele care nu iau în considerare volumul tot mai mare de studii și cercetări care atestă potențialul de risc redus al noilor categorii de produse cu nicotină. ,,Pentru o lume fără fum, avem nevoie de alternative acceptabile pentru consumatorii adulți care vor să continue să folosească produse cu nicotină mai puțin nocive decât țigările cu ardere. Știința dezvoltată în cadrul BAT este importantă pentru misiunea noastră și pentru a fi capabili să demonstrăm științific faptul că produsele noastre sunt mai puțin riscante și sunt alternative mai bune pentru fumători. Cercetările noastre vizează dezvoltarea produselor și inovația, evaluările toxicologice necesare pentru a ne asigura că produsele sunt potrivite pentru a fi introduse pe piață și că sunt conforme, dar și fundamentarea științifică prin care vrem să demonstrăm că produsele noastre au un potențial de risc redus și că pot să impacteze sănătatea publică și să reducă riscurile asociate fumatului”, explică Elaine Round - BAT Head of Life Sciences.

În țările în care autoritățile desfășoară campanii de informare pentru a susține deciziile în cunoștință de cauză ale fumătorilor, știința a fost cheia care a deschis ușa către dialogul despre controlul consumului de tutun și sănătate publică. Specialiștii recunosc faptul că este în continuare nevoie de studii asupra produselor alternative, dar volumul de cercetări existente deja nu poate fi ignorat, iar acestea atestă potențialul de risc redus al produselor cu nicotină fără ardere, precum și impactul pozitiv asupra societății în ansamblul ei. ,,Avem o cantitate enormă de date cu privire la cât de sigure sunt aceste produse. Știm că atunci când oamenii le folosesc se pot măsura nivelul de toxicitate în sânge, în salivă, în urină și ceea ce vedem este o reducere de 90% sau chiar mai mult în mai toți indicatorii asociați cancerului sau afecțiunilor cardiovasculare. Știm suficient acum pentru a fi siguri că aceste produse vor fi cu mult mai sigure decât țigările și asta este baza pe care sfătuim oamenii să treacă de la un produs cu fum la un produs fără ardere. De la un plasture cu nicotină la un produs de vapat, la un produs care încălzește tutunul. Orice îți dă nicotină, dar nu presupune să îi dai foc”, adaugă Clive Bates, expert politici publice în Marea Britanie.

Dacă la nivelul companiilor se face cercetare și la nivelul unor țări există un dialog real, în alte state abordarea este complet diferită. În țări precum India și Brazilia, țigările electronice sunt interzise, iar în Australia acest acces este restricționat prin obligația unei rețete medicale, ceea ce a generat o creștere a traficului ilicit de astfel de produse, cu impact sever asupra siguranței consumatorilor și a comunităților. ,,Există reglementări cu privire la accesul la țigări pentru tineri și în mod general sunt reglementări mai degrabă referitoare la taxare. În termeni de cât de dăunătoare sunt, asta, din punct de vedere al politicilor nu este chiar acoperit. Aici este locul în care reducerea riscului intervine. Genul de intervenții de care vorbim aici, la această întâlnire, au potenialul să reducă efectele negative ale fumatului. Din păcate, din punct de vedere al politicilor, nu se vede un progres. Multe țări nu cred încă în valoarea și beneficiile reducerii riscului și multe țări interzic”, atrage atenția Tikki Pangestu, fost director de politici de cercetare în cadrul Organizației Mondiale a Sănătății. Forumul Global al Nicotinei de la Varșovia, ajuns în acest an la cea de-a unsprezecea ediție, subliniază importanța dialogului și a bunelor practici pentru identificarea celor mai bune strategii de sănătate publică în domeniul controlului fumatului. Specialiști în cercetare, în politici publice, experți în produse cu nicotină și reprezentanți ai societății civile sunt prezenți în fiecare an pentru a semnala evoluțiile indiscutabile în dezvoltarea alternativelor la fumat și, mai ales, rezultatele științifice care ar trebui să stea la baza dezvoltării unei noi abordări cu impact pozitiv pentru diferitele categorii de consumatori și societate în general.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:31

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Inițiativa Buzău: Colaborarea dintre comercianți, RetuRO și autorități locale pentru succesul Sistemului de Garanție-Returnare (SGR)
18/11/2024 14:48

 1. Ati decis să veniti in sprijinul micilor comercianti din judetul Buzău pentru ca acestia să isi poată indeplini obligatia legală de organizare a punctelor de returnare a ambalajelor ce fac ob ...

Trageri la Loteria Română: Vezi aici lista completă a numerelor câștigătoare la toate categoriile
17/11/2024 20:32

  Noi trageri la sorti au avut loc la Loteria Romană, duminică seara. Joi seară, un roman a castigat aproape 10 milioane de euro. Loteria Romană anunţă, joi seară, că s-a caştigat marele pre ...

Drumul expres Bacău – Piatra Neamț, scos la licitație!
17/11/2024 20:16

Consiliul de Administratie al CNIR a aprobat, la sfarsitul săptămanii trecute, lansarea licitatiei pentru proiectarea si executia Drumului Expres Bacău-Piatra Neamt, o investitie de peste 6 miliarde lei (fă ...

Leul rezistă la presiunile economice și politice
17/11/2024 20:06

Banca Natională continuă să monitorizeze cu atentie piata valutară pentru a proteja cursul leu/euro, principalul său instrument in lupta cu inflatia, si pentru a evita eventualele derapaje in perioada aleg ...

Ajutoare de la stat pentru hainele copiilor sărmani. Fiecare copil va primi 500 de lei pentru rechizite și îmbrăcăminte
17/11/2024 15:20

Elevii şi preşcolarii care provin din familii defavorizate primesc de săptămana viitoare un ajutor de la stat de 500 lei, pe un card special. Banii pot fi folosiţi doar pentru achiziţionarea de rechizite ...

Trucurile prin care supermarketurile te păcălesc să cumperi mai mult decât ai nevoie. Iată de ce ajungi să pleci cu portofelul gol
17/11/2024 11:05

  De la cardurile de fidelizare pană la asezarea pe rafturi, de la lipsa ferestrelor către exterior pană la schimbare pozitiei unor produse esentiale, supermarketurile folosesc toate str ...

Contract semnat pentru reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă: O etapă crucială pentru energia românească
16/11/2024 00:36

Contractul pentru reactoarele 3 si 4 de la Cernavodă a fost semnat la Baku, in cadrul COP 29, marcand un moment istoric pentru energia romanească. Proiectul va adăuga 1.400 MW capacitate instalată, va gener ...

Macron: Europa se îndreaptă spre un război tarifar cu SUA şi China.
16/11/2024 00:27

Emmanuel Macron a avertizat că Europa riscă să fie divizată de politica economică a lui Donald Trump şi să fie aruncată intr-un război comercial simultan cu Washingtonul şi Beijingul. Următoarea adm ...

Se dă a doua pensie în luna decembrie 2024! Casa Națională de Pensii a anunțat cine ia banii
15/11/2024 18:27

Casa Natională de Pensii a anuntat că se dă a doua pensie in luna decembrie 2024. Peste 200.000 de pensionari vor primi două pensii in decembrie din cauza intarzierilor la recalculare. Se dă a doua pens ...

Pensionarii care au lucrat în Cooperativele Agricole de Producție (CAP). urmează să afle dacă vor beneficia de majorări la pensie
15/11/2024 14:31

 Iesenii care au depus la Casa Judeteană de Pensii Iasi dosarele de pensionare incepand cu 1 septembrie 2024, dată la care a intrat in vigoare noua lege a pensiilor (Legea 360/2023), asteaptă si acum de ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei