Suedia are cei mai puțini fumători din Europa
Dimensiune font:
La nivel global, există aproape 1,3 miliarde de consumatori adulți de tutun. Asta arată cele mai recente estimări din raportul Organizației Mondiale a Sănătății privind tendințele în materie. Deși semnificativ, numărul fumătorilor este în scădere: dacă în anul 2000, 1 din 3 adulți era fumător, în 2022 doar 1 din 5 mai aprindea o țigară. Potrivit experților prezenți la Forumul Global al Nicotinei organizat la Varșovia, această evoluție nu reflectă reducerea consumului de nicotină, ci înlocuirea fumatului cu produse alternative cu risc redus, care nu implică arderea tutunului. Suedia este un exemplu elocvent în acest sens, cu cea mai scăzută rată a fumatului din Europa de doar 5,6%, prin prisma utilizării de produse cu nicotină pentru uz oral. Campaniile de informare și comunicare desfășurate de guvernul suedez i-au determinat pe consumatori să opteze pentru alternative la fumat, odată ce au înțeles beneficiile pe care le are renunțatul la arderea tutunului. Rezultate similare se observă și în Japonia sau Marea Britanie, care încurajează fumătorii să treacă la produse de încălzire a tutunului și, respectiv, produse pentru vapat. Această schimbare nu se întâmplă însă în statele care nu iau în considerare volumul tot mai mare de studii și cercetări care atestă potențialul de risc redus al noilor categorii de produse cu nicotină. ,,Pentru o lume fără fum, avem nevoie de alternative acceptabile pentru consumatorii adulți care vor să continue să folosească produse cu nicotină mai puțin nocive decât țigările cu ardere. Știința dezvoltată în cadrul BAT este importantă pentru misiunea noastră și pentru a fi capabili să demonstrăm științific faptul că produsele noastre sunt mai puțin riscante și sunt alternative mai bune pentru fumători. Cercetările noastre vizează dezvoltarea produselor și inovația, evaluările toxicologice necesare pentru a ne asigura că produsele sunt potrivite pentru a fi introduse pe piață și că sunt conforme, dar și fundamentarea științifică prin care vrem să demonstrăm că produsele noastre au un potențial de risc redus și că pot să impacteze sănătatea publică și să reducă riscurile asociate fumatului”, explică Elaine Round - BAT Head of Life Sciences.
În țările în care autoritățile desfășoară campanii de informare pentru a susține deciziile în cunoștință de cauză ale fumătorilor, știința a fost cheia care a deschis ușa către dialogul despre controlul consumului de tutun și sănătate publică. Specialiștii recunosc faptul că este în continuare nevoie de studii asupra produselor alternative, dar volumul de cercetări existente deja nu poate fi ignorat, iar acestea atestă potențialul de risc redus al produselor cu nicotină fără ardere, precum și impactul pozitiv asupra societății în ansamblul ei. ,,Avem o cantitate enormă de date cu privire la cât de sigure sunt aceste produse. Știm că atunci când oamenii le folosesc se pot măsura nivelul de toxicitate în sânge, în salivă, în urină și ceea ce vedem este o reducere de 90% sau chiar mai mult în mai toți indicatorii asociați cancerului sau afecțiunilor cardiovasculare. Știm suficient acum pentru a fi siguri că aceste produse vor fi cu mult mai sigure decât țigările și asta este baza pe care sfătuim oamenii să treacă de la un produs cu fum la un produs fără ardere. De la un plasture cu nicotină la un produs de vapat, la un produs care încălzește tutunul. Orice îți dă nicotină, dar nu presupune să îi dai foc”, adaugă Clive Bates, expert politici publice în Marea Britanie.
Dacă la nivelul companiilor se face cercetare și la nivelul unor țări există un dialog real, în alte state abordarea este complet diferită. În țări precum India și Brazilia, țigările electronice sunt interzise, iar în Australia acest acces este restricționat prin obligația unei rețete medicale, ceea ce a generat o creștere a traficului ilicit de astfel de produse, cu impact sever asupra siguranței consumatorilor și a comunităților. ,,Există reglementări cu privire la accesul la țigări pentru tineri și în mod general sunt reglementări mai degrabă referitoare la taxare. În termeni de cât de dăunătoare sunt, asta, din punct de vedere al politicilor nu este chiar acoperit. Aici este locul în care reducerea riscului intervine. Genul de intervenții de care vorbim aici, la această întâlnire, au potenialul să reducă efectele negative ale fumatului. Din păcate, din punct de vedere al politicilor, nu se vede un progres. Multe țări nu cred încă în valoarea și beneficiile reducerii riscului și multe țări interzic”, atrage atenția Tikki Pangestu, fost director de politici de cercetare în cadrul Organizației Mondiale a Sănătății. Forumul Global al Nicotinei de la Varșovia, ajuns în acest an la cea de-a unsprezecea ediție, subliniază importanța dialogului și a bunelor practici pentru identificarea celor mai bune strategii de sănătate publică în domeniul controlului fumatului. Specialiști în cercetare, în politici publice, experți în produse cu nicotină și reprezentanți ai societății civile sunt prezenți în fiecare an pentru a semnala evoluțiile indiscutabile în dezvoltarea alternativelor la fumat și, mai ales, rezultatele științifice care ar trebui să stea la baza dezvoltării unei noi abordări cu impact pozitiv pentru diferitele categorii de consumatori și societate în general.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau