Ultima idee trăsnită a lui Petre Daea. Ministrul vrea lege pentru împușcarea ciorilor pe motiv că distrug culturile
Dimensiune font:
Ministrul Agriculturii Petre Daea vrea o lege care să permită împușcarea ciorilor, întrucât, spune acesta, fermierii se plâng că acestea le distrug culturile.
Pe de altă parte, ornitologii spun că aceste păsări sunt protejate la nivel european, iar uciderea lor în perioada de reproducere ar atrage sancțiuni pentru România, arată Știrileprotv.
„După cormorani, ciorile trebuie urmărite! Da, da! Pentru că fac rău culturilor și trebuie să ne gândim bine”, a spus Daea.
Cioroianu Ion, prim-vicepreședinte Asociația Fermierilor din România, confirmă spusele ministrului: „Sunt o problemă pentru agricultori în sensul că scoate semințele și distruge plantele tinere. Foarte mulți, cel puțin din Bărăgan, foarte mulți agricultori au avut această problemă. În loc să aibă 50 de mii de plante au ajuns la 30 și ceva de mii.”
Recent, cultura de porumb a unui fermier din Țăndărei, Ialomița, a fost distrusă de ciori pe o suprafață de o sută de hectare.
Fermierul Adrian Tîrpe, din localitatea Țăndărei, județul Ialomița, lucrează 500 de hectare cu grâu, porumb și leguminoase, iar în acest an a suferit o pierdere uriașă din cauza ciorilor care i-au atacat porumbul.
”Este primul an în care mi se întâmplă așa ceva. Ciorile mi-au mâncat tot porumbul care a răsărit pe o suprafață de 100 de hectare pe care am semănat-o. Porumbul era în curs de răsărire. Au consumat și boabele din pământ și plăntuțele care erau abia ieșite”, a spus fermierul ialomițean.
Paguba se ridică la aproximativ 80.000 de lei.
”Pe cele 100 de hectare distruse o să întorc cultura și o să pun floarea-soarelui, nu mai risc să pun porumb”, a încheiat fermierul ialomițean Adrian Tîrpe.
Alții, precum Adam Lucian, Director Asociația Producătorilor de Cereale și Plante Tehnice, susțin că ciorile nu pot face pagube prea mari: „În ceea ce privește cioara de sămănături, ea poate să ia un rând de floarea soarelui și să îl ducă până la altul. Dar nu sunt atâtea ciori încât să distrugă 50 de hectare de porumb doar prin atacul de cioară…”
În același timp, unii fermieri cred că soluția este ca porumbul și floarea soarelui să fie semănate mai adânc, să nu mai poată ajunge ciorile la ele.
În prezent, cu dispensa de la ministerul Mediului sunt ucise aproape cinci sute de mii de ciori, amintește sursa citată.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau