Ultima zi în care se mai poate depune Declarația Unică 2024 fără sancțiuni. Ce amendă vor plăti românii
Dimensiune font:
Luni, 27 mai, este ultima zi în care se mai poate depune Declarația unică 2024 fără sancțiuni dacă ai venituri din activități independente, chirii - inclusiv în scop turistic, dobânzi bancare (peste 6 salarii minime), burse, meditații, videochat, criptomonede etc.
Același termen este și pentru plata impozitului pe venit, CAS și CASS, acestea din urmă în funcție de plafoanele care sunt legate de salariul minim. Cel luat în considerare pentru veniturile din 2023 este de 3.000 de lei.
Cei care trebuie să completeze și partea legată de estimări, trebuie să știe că la activități independente plafoanele la CASS sunt acum între 6 și 60 de salarii. La CAS a rămas totul similar. Salariul minim luat în calcul în acest caz este de 3.300 lei.
Amenda pentru nedepunere sau chiar transmiterea cu întârziere din 28 mai este între de 50 – 500 lei.
Conform Codului fiscal, “în cazul persoanelor fizice nedepunerea la termenele prevăzute de lege a declaraţiilor de venit, precum şi a declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 50 lei la 500 lei”.
*Excepție face situația în care în cursul acestui an vă faceți un PFA. Atunci aveți un termen de 30 de zile să depuneți o Declarație unică având completată partea de estimări
Pe lângă asta mai sunt și alte tipuri de sancțiuni.
În primul rând, dacă nu ai de gând să-ți declari veniturile, sunt șanse foarte mari ca peste câțiva ani să-ți sosească o notificare de conformare în care vei fi informat de către ANAF că este ceva în neregulă, adică anumite venituri nu au fost declarate și vei avea termen de 30 de zile să te conformezi, altfel vei fi prins într-un control. Cel puțin asta este procedura actuală, conform Codului de procedură fiscală.
E adevărat, notificarea de conformare încă este prost implementată. Mulți contribuabili nu știu care sunt problemele pentru care au fost înștiințați de ANAF, notificările sunt abstracte, iar când se duc la sedii să întrebe, nu li se oferă un răspuns clar.
Dacă declari cu întârziere veniturile, nivelul dobânzii este de 0,02% pentru fiecare zi de întârziere, iar nivelul penalității este de 0,01% pentru fiecare zi de întârziere, spune consultantul fiscal Cornel Grama.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau