Val de concedieri: Giganții tehnologiei au tăiat peste 194.000 de locuri de muncă până acum
Dimensiune font:
După Amazon, Meta și Microsoft, a venit rândul Alphabet, compania mamă a Google, să anunțe un plan de disponibilizare de amploare, cu eliminarea a aproximativ 12.000 de locuri de muncă la nivel mondial, adică puțin peste 6% din totalul forței de muncă, potrivit AFP.
„În ultimii doi ani, am cunoscut perioade de creștere spectaculoasă”, a declarat șeful Alphabet, Sundar Pichai, într-un e-mail adresat angajaților grupului.
„Pentru a susține și alimenta această creștere, am angajat într-un mediu economic diferit de cel cu care ne confruntăm astăzi”, a adăugat el, precizând că economia a forțat compania să își reducă forța de muncă.
Alphabet avea aproape 187.000 de angajați la nivel mondial la sfârșitul lunii septembrie 2022.
Reducerile de posturi vor fi efectuate „în toate departamentele, funcțiile, nivelurile de responsabilitate și regiunile”, a precizat Pichai, fără a oferi mai multe detalii.
De asemenea, executivul a subliniat prioritatea pe care Google o acordă domeniului inteligenței artificiale, considerat de mulți experți ca fiind următorul mare câmp de luptă pentru giganții din domeniul tehnologiei.
Succesul fulminant al ChatGPT de la OpenAI, un start-up finanțat de Microsoft, ar putea pune în umbră celebrul motor de căutare al Google.
Mai multe instituții media din SUA au afirmat că firma IT are în vedere integrarea ChatGPT în propriul motor de căutare, Bing.
Wall Street reacționează pozitiv
Angajații americani afectați de planul de disponibilizare al Alphabet au fost deja notificați.
În alte țări, procesul va dura mai mult timp, în funcție de legislația locală în domeniul muncii.
În Statele Unite, angajații care sunt concediați vor primi cel puțin 16 săptămâni de salariu, bonusul lor din 2022, indemnizația de concediu și șase luni de asigurare medicală.
De asemenea, angajații străini din SUA vor putea beneficia de asistență juridică dacă doresc să rămână în SUA. Wall Street a salutat anunțul privind aceste reduceri de personal: cotația acțiunilor Alphabet a crescut cu 4,4% în jurul orei 15:35 GMT.
„Deși Google a subliniat necesitatea de a îmbunătăți eficiența diverselor sale activități, credem că investitorii au vrut să vadă mai mult prin reducerea costurilor”, a analizat Angelo Zino de la CFRA.
Ritm nesustenabil / 194.000 de angajați și-au pierdut locurile de muncă
Gigantul informatic american Microsoft a anunțat miercuri că va concedia aproximativ 10.000 de angajați până la sfârșitul lunii martie, invocând, printre alte motive, incertitudinea economică.
Retailerul de mobilă Wayfair a anunțat vineri că reduce aproximativ 1.750 de locuri de muncă, adică 10% din forța sa de muncă, pentru a compensa o încetinire a activității.
Iar în ultimele săptămâni și luni, Meta (Facebook, Instagram), Amazon, Twitter și Salesforce au decis, de asemenea, să renunțe la câteva mii de angajați.
Sectorul tehnologic se confruntă cu o perioadă dificilă într-un context de inflație ridicată și de creștere a ratelor dobânzilor după o perioadă de boom, în special în perioada de vârf a pandemiei Covid-19 și a blocajelor.
Naveen Sarma, de la S&P Global Ratings, a declarat că firmele din domeniul tehnologiei trebuie să accepte „că nu vor crește la fel de repede sau nu vor investi atât de mult în noi produse și servicii pe cât credeau că o vor face”.
În acest context, agențiile de publicitate sunt mai reticente în a cheltui pentru publicitate, care reprezintă o parte semnificativă din cifra de afaceri a unor companii precum Google, Facebook sau Twitter.
Potrivit site-ului specializat Layoffs.fyi, aproape 194.000 de angajați din acest sector și-au pierdut locurile de muncă în SUA de la începutul anului 2022, fără a lua în calcul anunțul făcut vineri de Alphabet.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau