Valentin Ionescu (ISF): Impactul ESG (Environmental, Social, Governance) asupra pieței asigurărilor este semnificativ și în creștere
Dimensiune font:
În cadrul conferinței internaționale „Trenduri care definesc viitorul! Impactul ESG asupra piețelor financiare nebancare, Ediția a IX-a”, organizată astăzi 09.11.2023 de ISF, Președintele Institutului de Studii Financiare și Directorul General ai Direcției Generale Asigurări din ASF, domnul Valentin Ionescu, a declarat:
„Companiile de asigurări sunt tot mai conștiente de importanța factorilor ESG în evaluarea riscurilor și oportunităților. Iată câteva moduri în care ESG influențează piața asigurărilor:
Schimbările climatice au crescut frecvența și severitatea dezastrelor naturale. Companiile de asigurări trebuie să ia în considerare aceste riscuri și să ajusteze tarifele și politicile pentru a reflecta aceste schimbări.
Investitorii și clienții sunt din ce în ce mai interesați de implicarea socială a companiilor de asigurări. Acestea trebuie să-și asume o atitudine responsabilă și să se implice în proiecte sociale.
O guvernanță solidă și etică corectă este esențială pentru a câștiga încrederea clienților și a investitorilor. Companiile de asigurări trebuie să se asigure că procesele lor de decizie și management respectă cele mai înalte standarde.
Companiile de asigurări trebuie sa dezvolte tot mai mult produse și servicii legate de ESG, cum ar fi asigurările pentru energie regenerabilă sau pentru protecția mediului înconjurător.
În ansamblu, ESG influențează direcția pieței asigurărilor în viitorul apropiat prin schimbarea comportamentului consumatorilor, cererea pentru produse ESG, precum și prin schimbarea riscurilor și oportunităților asociate cu factorii ESG. Companiile care integrează cu succes ESG în operațiunile lor pot avea avantaje competitive și pot rămâne relevante într-un mediu de afaceri în schimbare.
Riscurile legate de ESG rămân stabile la nivel mediu, conform dashboard EIOPA deoarece scorul mediu de rating ESG al asigurătorilor rămâne neschimbat în jurul valorii de A-. Expunerea mediană față de activele relevante pentru climă se situează în jurul valorii de 3,3% din activele totale, pe de altă parte, investițiile asigurătorilor în obligațiuni verzi în raport cu totalul de obligațiuni verzi în circulație au scăzut comparativ cu evaluarea anterioară. În ceea ce privește riscurile fizice, expunerea la riscurile de inundație a crescut ușor, în timp ce expunerea la riscul de furtună a scăzut ușor între 2021 și 2022”.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau