Valoarea medie a câștigului salarial net a ajuns la 5.351 lei în luna februarie 2025
Dimensiune font:
În luna februarie 2025, salariul mediu net din România a ajuns la 5.351 lei, marcând o creștere de 23 de lei față de ianuarie, ceea ce echivalează cu un avans de 0,4%, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS). Câștigul salarial mediu brut s-a situat la 8.932 lei, cu 22 de lei mai mult (+0,2%) decât în luna precedentă.
Cele mai mari salarii nete s-au înregistrat în domeniul serviciilor IT (inclusiv cele informatice), cu o medie de 11.619 lei, urmate de industria tutunului, cu 10.860 lei. La polul opus, cele mai mici venituri au fost consemnate în sectorul hotelier și al restaurantelor (3.263 lei) și în industria confecțiilor (3.345 lei).
Comparativ cu februarie 2024, salariul mediu net a crescut cu 9,7%. În ceea ce privește indicele câștigului salarial real, acesta a fost de 104,5% în februarie 2025 față de aceeași lună a anului trecut, dar în scădere față de ianuarie 2025, când se situa la 99,5%. Dacă luăm ca reper luna octombrie 1990, indicele a ajuns la 249,3%, în ușoară scădere cu 1,1 puncte procentuale față de luna anterioară.
INS menționează că, de-a lungul unui an, nivelul salariilor poate varia semnificativ, influențat de primele de sfârșit de an, bonusurile de performanță sau alte tipuri de recompense acordate angajaților, în special în lunile de comparație precum decembrie și martie/aprilie. Aceste variații conduc, în final, la o uniformizare a câștigului salarial lunar la nivel anual. De asemenea, evoluția câștigului real depinde nu doar de salariul net, ci și de rata inflației.
Comparativ cu ianuarie 2025, în februarie s-au remarcat atât creșteri cât și scăderi ale veniturilor nete, determinate de factori precum prime ocazionale (al 13-lea salariu, recompense pentru performanță), ajutoare financiare sau realizări economice punctuale în diverse sectoare.
Cele mai mari creșteri salariale s-au observat în fabricarea produselor din tutun (+33,9%) și în activitățile auxiliare pentru intermedieri financiare, asigurări și fonduri de pensii (+30,2%). Avansuri importante, cuprinse între 6,5% și 12,5%, au fost înregistrate și în domenii precum: producția de echipamente electronice, servicii financiare (cu excepția celor publice), asigurări private, industria farmaceutică, producția de materiale nemetalice, tranzacții imobiliare, servicii profesionale, științifice și tehnice.
Creșteri mai moderate, între 2,5% și 6%, s-au înregistrat în activități de cercetare-dezvoltare, industrie extractivă, tipografii, întreținerea utilajelor, industria pielăriei, construcții, industria metalurgică ușoară, silvicultură, pescuit și transporturi maritime.
În schimb, scăderi ale salariului net au fost raportate în sectoare în care în ianuarie s-au acordat bonusuri importante sau în care s-au înregistrat scăderi de producție și venituri, ori s-au angajat persoane cu salarii sub medie.
Cele mai accentuate scăderi au fost în industria metalurgică (-12,7%) și în extracția minereurilor metalifere (-11,5%). Alte scăderi, între 4,5% și 8,5%, au fost semnalate în sectoarele de prelucrare a țițeiului, producția și furnizarea de energie, extracția gazelor naturale și a cărbunelui, transporturi aeriene și servicii conexe extracției.
De asemenea, au fost înregistrate scăderi între 2% și 4% în editare, gestionarea deșeurilor, reciclare, industria chimică, fabricarea echipamentelor electrice, activități culturale și recreative, depozitare și transport terestru.
În sectorul public, salariul net a crescut ușor în administrația publică (+0,8%), în timp ce în domeniul sănătății s-a înregistrat o scădere de 1,8%, iar în învățământ de 1,1%.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau