Infodemia merge braţ la braţ cu prostia (I)
Dimensiune font:
Dorian Obreja
În mod evident, în această perioadă, mai ales, ne dăm seama că mare parte a omenilor este formată din, iertată fie-mi vorba, proşti : unii care (din ...prostie, răutate sau cu anume scopuri) emană şi propagă tot soiul de parascovenii, şi alţii, mult mai mulţi, care iau în serios asemenea emanaţii.
Acum vreo două zile, spre seară, o cunoştinţă, cu bune intenţii, mi-a dat un telefon spunând că, în acea noapte, fix la 23, pe deasupra Iaşului vor zbura oarece dispozitive care vor pulveriza substanţe menite a mai pune frână virusului ce ne dă bătăi de cap actualmente, drept care trebuiau închise ermetic geamurile şi toate celelalte orificii... Mesajul era însoţit de rugămintea de a telefona pe cât mai mulţi şi a-i informa. Eu, vulpoi (a se citi jurnalist) bătrân, n-am căzut în capcană, considerând că, dacă ar fi fost să se întâmple aşa ceva, autorităţile ar fi anunţat din timp şi prin toate mijloacele. Mulţi, însă, au dat crezare şi au procedat în consecinţă. Am aflat, apoi, că şi la Botoşani (cel puţin) se întâmplase la fel...Cam tot atunci, am văzut pe pagina unui amic cum că murise o cunoscută personalitate ; m-am documentat şi am aflat că era adevărat, numai că tristul eveniment se întâmplase cu doi ani în urmă ! În urmă cu un timp, pe pagina unei alte cunoştinţe (om de ştiinţă, de altfel), văd că a erupt un cunoscut vulcan. Uau ! Mă documentez rapid şi aflu că da, aşa era, dar cu câţiva ani înainte... Aş spune doar atât : oameni buni, aveţi nenumărate mijloace la îndemână de a verifica orice ştire, nu vă lăsaţi prostiţi de veştile de la «Radio Şanţ ».
Pe 3 februarie, acest an, a fost lansat, de la vârful Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, termenul de « infodemie » (generic, adaptarea sintagmei fake news la epidemia/pandemia de Covid 19), care defineşte o supradoză de ştiri, cele mai multe inexacte, subliniindu-se că majoritatea informaţiilor false se propagă mai repede şi mai uşor decât coronavirusul, reprezentând, uneori, un pericol mai mare », întrucât, adaug eu (dar pot constata şi domniile voastre) se poate ajunge la adevărate psihoze.
Cred că ar fi obligaţia elementară şi prioritară (a cărei încălcare ar merita extrem de sever sancţionată) a mass mediei, dar şi a reţelelor de socializare să găsească şi aplice metode de combatere a fenomenului (chiar cu riscul unor pierderi materiale, a audienţei, accesării şi profitului), dar sunt convins că acest lucru nu se va întâmpla !
Elementul infodemic cel mai răspândit este acela care susţine că maladia a fost creată în laboratoare, vorbindu-se de un război psihologic. Acuma, e drept că pune pe gânduri următorul fapt : Rusia (graniţă comună cu China de mii de km) are aproape 150 de milioane de oameni şi doar circa 250 de cazuri de infecţie, o singură victimă, pe când Luxemburgul are o populaţie cifrată la puţin peste 600.000 locuitori, aproape 700 de infectaţi şi tot un deces ; dar de aici şi până la credinţa în războiul biologic, mai e cale lungă.
Eu, unul, dacă ar fi să aleg un scenariu din cele multe care circulă, m-aş opri la cel care susţine că lucrurile se întâmplă pentru a « contracara », chiar şi în acest fel dramatic şi paradoxal, o criză economico-financiară care era iminentă.
Mai multe de infodemie – ce aparţine, poate şi în acest caz, de un război mai degrabă psihologic – în rândurile de mâine.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau