Legile, mai dure? Nu, infractorii mai tupeişti!
Dimensiune font:
Dorian OBREJA
Nu ştiu dacă aţi sesizat sau ba, dar, în ultima vreme, parcă aşa, dintr-o dată, legile au devenit mai dure şi se aplică mai în spiritul şi litera lor – şi vorbesc despre aceasta ca un fenomen global. De fapt, legile au rămas, în cea mai mare parte, peste tot, cam aceleaşi; numai că numărul şi insolenţa infractorilor (în fine, cu nuanţele de rigoare, pe etape, bănuiţi, acuzaţi, inculpaţi, condamnaţi) au tot crescut, şi atunci, oricât de rară ar fi sita cucoanei legate la ochi care face dreptate, tot se văd ceva rezultate.
Să o luăm pe rând, referindu-mă la diferite ţări şi la evenimente care s-au produs acolo recent – toate fiind dovezi ale celor afirmate mai sus.
Trecem Atlanticul şi consemnăm declaraţia senatoarei americane Elisabeth Warren, care doreşte, pe de o parte, impunerea unor reglementări bancare mai stricte, iar pe de de altă parte, în strânsă legătură cu absenţa acestora, a cerut declanşarea unei anchete cu privire la falimentele Silicon Valley Bank şi Signature Bank (falimente ce, în opinia unor reputaţi analişti financiari, anunţă începutul unei crize majore). Senatoarea amintită subliniază că „directorii băncilor care şi-au asumat riscuri inutile sau nu au reuşit să protejeze banca împotriva ameninţătirilor în întregime previzibile trebuie să fie traşi la răspundere pentru aceste eşecuri” (ultimul termen, în opinia mea, a fost egal cu tragedii pentru cei care s-au trezit ruinaţi). Conform specialiştilor, prăbuşirea celei dintâi bănci amintite a reliefat nefasta campanie necruţătoare de majorări ale ratei dobânzii de referinţă de către Rezerva Federală a SUA şi ale bănci centrale, inclusiv Banca Centrală Europeană – ceea ce a determinat presiuni asupra sectorului bancar.
Ne întoarcem pe bătrânul continent şi ce ne este dat să auzim urechilor? Ceva aproape imosibil de conceput nu cu mult timp în urmă: cinci instituţii bancare franceze – dintre cele mai mari, precum Societe Generale, BNP Paris, Exane, Natixis şi HSBC France – au fost percheziţionate, pe fondul unor suspiciuni de fraudă fiscală majoră/agravată. Potrivit surselor, este vorba de suspiciuni privind eludarea impozitului pe dividende, al cărui prejudiciu s-ar ridica la peste 100 miliarde euro!!!
Fac o paranteză, pentru a nota că, în România, fenomenul la început amintit nu se manifestă. Deşi ar avea toate motivele! Aflăm, de exemplu, că directorii firmelor RCA care i-au păcălit pe asiguraţi, au fost menţinuţi în funcţii de către ASF, după ce aceeaşi instituţie i-a prins cu mâţa în sac; consecinţele, fireşte, vor fi suportate de către simplii posesori de autovehicule.care trebuie să se aştepte ca preţurile RCA, şi aşa mari, să crească şi mai mult în acest an.
Înapoi, în lume, pentru a marca două premiere mondiale.
La jumătatea lui martie, pe numele lui Vladimir Putin (pentru cine nu ştie, preşedintele Federaţiei Ruse) Curtea Penală Internaţională a emis un mandat de arestare (ce poate fi pus în practică în peste 120 de ţări, mai puţin cele care nu sunt membre ale CPI, adică Rusia, SUA, China şi...Ucraina). Acuzaţiile – crime de război.
Către sfârşitul lui martie, prima dată în istorie, un fost preşedinte american se confruntă cu acuzaţii penale. E vorba de Donald Trump. care a fost pus sub acuzare, în urma unei anchete privind banii daţi unui ex-starlete porno, pentru a-i cumpăra tăcerea privind evenimente mai deocheate. Iniţial, Trump s-a comportat mai demn, dar acum, în stilul lui, susţine că va fi arestat (chiar azi, marţi), şi face apel la proteste.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau