Spitale, școli - nu; pușcării - da...
Dimensiune font:
Dorian OBREJA
Conform datelor existente, în intervalul de timp trecut din 1990 și până astăzi, bilanțul noilor edificii în domeniile sanitar și educațional este extrem de nemulțumitor, mult prea departe de necesități și posibilități.
Astfel, în această perioadă, s-au construit doar 4 spitale. În ”schimb”, în catastrofala guvernare Băsescu-Boc, s-a luat măsura, pe 1 aprilie (!!!) 2011, închiderii a 67 de spitale; și încă am scăpat ieftin, ținând cont că, în urma discuțiilor cu reprezentanții FMI din 2010, aceeași sinistră guvernare se angajase să închidă 150-200 de spitale, din cele 450 existente pe atunci.
Apropo de aceasta, România tocmai de a fost iarăși vizitată de o delagație a FMI. Oare de ce surprize neplăcute vom mai avea parte și când vom afla despre ele?
În aceeași perioadă, e adevărat că s-au construit sub 400 de școli, dar s-au închis câteva mii. Până în 2013, erau 1500 de școli închise și 1500 comasa, probabil că numărul lor s-a dublat între timp. Situația exactă nu se știe, fiindcă, odată ce școlile au fost date în grija primăriilor (în 1998) nu s-a mai ocupat nimeni de monitorizarea centralizată.
Mai aduc aminte că un bolnav are alocată suma de 20 de lei pe zi, pentru trei mese; numai că, în contextul scumpirilor, meniurile nu pot fi decât sărăcăcioase. De asemenea, reamintesc faptul că alocația unui copil este de doar 292 lei/lună (dar, până nu demult, era de numai 156 lei...).
În concluzie, una peste alta, în două dintre cele mai importante - chiar esențiale - domenii nu avem deloc cu ce ne lăuda, dimpotrivă. Și rezultatele acestei stări de lucruri sunt mai mult decât vizibile în nivelele de sănătate și educație ale populației.
În schimb, pentru că, nu-i așa?, este foarte la modă grija pentru minorități - în cazul de față, a deținuților -, se investește în construcția de noi penitenciare. Ministerul Justiției a anunțat, nu demult, că au fost lansate licitațiile pentru construcția a două pușcării, în județele Buzău și Prahova, urmând să fie create 1.900 noi locuri de detenție, valoarea totală a investițiilor fiind de 175 milioane euro.
Dar asta nu e tot. Există proiectul Correctional, finanțat prin Mecanismul Financiar Norvegian, care prevede crearea unui număr de 1.160 locuri noi de deținere, prin înființarea a patru centre corecționale pilot, la Baia Mare, Botoșani, Vaslui și Târgu Mureș. Valoarea proiectului de de 31 milioane euro. Proiectul aduce un concept unic în România. În cadrul noilor centre pilot, deținuții vor avea la dispoziție o sală de spectacole, bibliotecă, precum și o bază de auto-gospodărire, unde vor putea, singuri, să își gătească sau să își spele rufele. Camerele de detenție vor fi la standarde europene, cu câte 6 locuri fiecare.
Dincolo de costurile noilor închisori, merită să discutăm și despre alte cifre, privind întreținerea deținuților. Deși sunt nevoit să fac precizarea că, în lipsa unei transparențe totale și permanente, cifrele cu pricina pot fi sau nu considerate drept corespunzînd realității. În 2014, rezulta că statul nostru cheltuia cu un deținut 2.500/lună, adică mai mult, la acea vreme, decât era salariul unui profesor sau medic. Scumpirile au alimentat creșterile în zonă mai ceva decât în alte locuri, așa făcându-se că, mai aproape de zilele noastre, se pare că suma, reprezentând toate cheltuielile, ar fi ajuns undeva pe la 7.500/lună.
Așa prezentându-se situația, nu este greu de considerat că e mai bine să fii deținut, decât bolnav sau elev. Sau, în cele mai multe cazuri, pensionar.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau