Trăiască 1 ianuarie, Ziua Măririi Pensiilor!
Dimensiune font:
Dorian OBREJA
Omul gospodar, se spune în popor, își face vara sanie și iarna car. Cum editorialistul unui ziar este și el un fel de...om, mi se pare normal să se supună zicalei. Așa încât, în mijlocul verii, ba chiar al caniculei, mi-am propus a scrie despre un subiect care se referă la un eveniment ce, teoretic, ar urma să aibă loc în mijlocul iernii 2023/2024. Știți deja despre ce e vorba, dat fiind titlul acestor rânduri.
Înainte, însă, de a intra în ”cestiunea” propriu-zisă, v-aș propune - fie pentru oarece răcorire, fie pentru a ne încălzi nervos - o scurtă excursie într-o țară nordică, Suedia, unde, acum, sunt temperaturi de vis, precum 17 grade. Dar, desigur, nu de indicatori meteo voiam să pomenesc, ci de unii sociali. În țara pomenită, pentru a fi considerat un pensionar sărac, ar trebui să ai o pensie de 1.333 euro. Întorcându-ne spre casă, să mai facem unele popasuri, pentru informații pe aceeași temă. Cele mai mari pensii sunt în Norvegia - circa 1.800 euro pe lună, în clasament urmând Elveția și SUA.
La noi, pensia medie este sub 400 de euro; doar în Albania, Moldova și Ucraina pensiile sunt mai mici, deci și la acest capitol suntem codași. Dar lucrurile nu se judecă numai din punct de vedere al cuantumului pensiei, ci și luând în calcul compararea acesteia cu așa-numitul coș alimentar de bază. În vreme ce în Norvegia, Austria și Franța raportul este de 13,4, 13,7 și, respectiv, 14,3 la sută. În țara noastră, indicele este de aproape 29 la sută; mai simplu, înseamnă că aproximativ o treime din banii unui pensionar se duc pe mâncare; dacă mai adăugăm consulturi, tratamente, medicamente, rămâne mai nimic.
Să ajungem și la zi. În 2024, urmează să aibă loc patru runde de alegeri: locale, legislative, europarlamentare și prezidențiale. Cum să convingi mai bine oamenii să vină la vot, decât dându-le ceva bani? A, nu la ”negru”, înainte de îmbarcarea în autocare și deplasarea spre circumscripțiile electorale, ci prin mărirea de pensii (probabil și salarii).
Pe cale de consecință, mai întâi au fost zvonuri în acest sens (ca lumea să fie, cât de cât, pregătită, să nu se leșine în masă de emoție și bucurie), după care a ieșit la rampă nu demult demisionatul ministru al Muncii, care a făcut o declarație ce trebuie citită cu atenție: „Până la 1 septembrie, vom avea o formulă de lege pe care o vom aproba în Guvern și o vom trimite în dezbatere în Parlament(...) Cu siguranță, la începutul anului 2024 vom avea o majorare, dar până atunci, dacă vor apărea alte evoluții, cu siguranță vom informa public”.
Potrivit informațiilor din culise și pe surse, pensiile ar putea crește cu între 16 și 20 la sută (cu o variantă a sporirii defalcate, de la 1 ianuarie, respectiv 1 septembrie). Acuma să nu vă închipuiți că pensiile se vor majora datorită alegerilor, ci cu prilejul acestora din urmă: potrivit legii, valoarea punctului de pensie se majorează anual cu 100 la sută din rata inflației, la care se adaugă 50 la sută din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat pe anul precedent.
Inflația luată în calcul este cea medie anuală. Acum, e de peste 10 la sută (după ce în ianuarie era peste 15 la sută), și e prognozată la peste 5 la sută în 2024. Una peste alta, s-ar putea ca la mijlocul anului viitor, majorarea pensiilor să nu mai acopere deficitul din bugetul beneficiarilor...
Soluția pentru majorarea consistentă și permanentă a pensiilor (și salariilor), în România, nu poate fi decât una: alegeri în fiece an!
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau